April 2017

Wat is er allemaal te doen in de parochies, dekenaten en kloosters in Limburg? Aanvullingen zijn altijd welkom: persdienst@bisdom-roermond.nl

Hele maand

Expositie 33 highlights uit leven van Jezus in Houthem

Begin april opende hulpbisschop De Jong in het Sint-Gerlachusheiligdom in Houthem de expositie 'Woorden en daden van Jezus, 33 highlights'. De expositie van 33 grote olieverfschilderingen van de Pools-Duitse kunstenaar Josef Jan Michnia
brengt, zoals de titel al aangeeft, 33 belangrijke momenten uit het leven van Jezus in beeld. Het is voor het eerst dat deze werken gezamenlijk tentoongesteld worden. De kleurrijke schilderijen geven de toeschouwer stof tot nadenken. Elk kunstwerk is voorzien van een korte beschrijving, waarin een toelichting op de betreffende bijbelpassage wordt gegeven. Daarnaast wordt een aantal vragen gesteld aan de hand waarvan over de betekenis van de bijbeltekst en het schilderij kan worden nagedacht. Alle leerlingen van de scholen voor primair en voortgezet onderwijs in het bisdom Roermond worden uitgenodigd om de expositie te bezoeken. Er is een kort lesprogramma beschikbaar via de website van de parochie, www.st-gerlach.info. Voor belangstellenden is een fraaie catalogus met foto’s van alle werken en een beschrijving beschikbaar voor € 3,-. Naast deze expositie worden in de schatkamer tevens diverse religieuze voorwerpen tentoongesteld. De exposities is tot half november te zien zijn. De schatkamer is dagelijks geopend van 10.00  uur tot 16.30 uur (’s zondags vanaf 10.30 uur) en gratis toegankelijk.

Vrijdag 21 april

Eucharistieviering internationaal schutterstreffen in Neer

In 2018 organiseren vijf schutterijen uit de gemeente Leudal het Europees Schutters Treffen. Dit is een groots verbroederingsevenement van schutterijen en gilden, dat eens in de drie jaar bij toerbeurt door een aangesloten land wordt georganiseerd en waarbij duizenden schuttersbroeders en -zusters uit ongeveer twaalf landen van Europa bijeenkomen.  Om nu reeds bij dit evenement stil te staan organiseren deze schutterijen op 21 en 22 april aanstaande een zogeheten Lentecongres. Eén van de onderdelen daarvan is een pontificale H. Mis in de kerk van Neer door hulpbisschop Everard de Jong. Aanvang: 17.00 uur.

Vormselviering in Spaubeek

Tijdens een pontificale eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk in Spaubeek dient bisschop Frans Wiertz het sacrament van het H. Vormsel toe aan diverse kinderen uit de parochie. Aanvang: 19.00 uur.

Zaterdag 22 april

H. Expeditusverering in Lemiers

In de H. Catharinakerk van Lemiers (Vaals) wordt al decennialang de h. Expeditus vereerd. Daarom viert hulpbisschop Everard de Jong er om 18.00 uur een pontificale H. Mis.

Vormselviering in Geleen

Tijdens een pontificale eucharistieviering in de parochiekerk O.-L.-V. van Altijddurende Bijstand in Geleen (Lindenheuvel) dient bisschop Frans Wiertz het sacrament van het H. Vormsel toe aan diverse kinderen uit de parochie. Aanvang: 19.00 uur.

Zondag 23 april

Motorzegenen in Grubbenvorst
De jaarlijkse motorzegening in Grubbenvorst vindt plaats op zondag 23 april. De laatste jaren komen hier honderden motoren naartoe. Vanaf 10 uur zullen de motorrijders zich verzamelen. De zegening vindt plaats om 13.00 uur.

Onthulling herinneringsplaquette Heilig Jaar

Afgelopen jaar vond het Heilig Jaar van Barmhartigheid plaats. Ter herinnering daaraan wordt in de kathedraal van Roermond een herinneringsplaquette onthuld. Deze wordt door hulpbisschop Everard de Jong onthuld tijdens een pontificale erucharistieviering op de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid. Aanvang: 11.30 uur.

Bisschop viert H. Mis in Hamboskliniek

Bisschop Frans Wiertz viert om 11.00 uur de eucharistie in de kapel van de Hamboskliniek in Kerkrade.

Dinsdag 25 april

Lezing Hoe gebouw en 'kerk zijn' elkaar versterken

Architect, scihlder en vormgever Laurens Bisscheroux had een heel eigen visie op geloof en de functie van het kerkgebouw. Het resultaat is onder meer te zien in de Andreakerk in Heerlen-Heerlebaan. Marga Meyer en Ank Frederiks van de commissie Kerk en Kunst van deze parochie vertellen hierover tijdens een lezing op 25 april. Aanvang: 19.00 uur. Locatie: Andreaskerk, Palestinastraat 237 in Heerlen. Entree: €10,-. aanmelden gewenst via secretariaat@dedrieringen.org.

Woensdag 26 april

Diakenwijding in Rolduc

In de Abdijkerk van Rolduc te Kerkrade wordt Ryan van Eijk tot diaken gewijd. Dit gebeurt tijdens een pontificale eucharistieviering door hulpbisschop Everard de Jong. Dep lechtigheid begint om 14.00 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Donderdag 27 april

Koningsdag

In verband met Koningsdag zijn de bisdomkantoren vandaag gesloten. Ook daags erna, vrijdag 28 april, zijn de kantoren dicht.
  .

Zaterdag 29 april

Open Dag Katholieke Charistmatische Vernieuwing in Weert

De Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV) in Limburg houdt een Open Dag in Weert. De KCV bestaat dit jaar 50 jaar en dit is een van de jubileumactiviteiten. Het thema van de ontmoeting is Lofprijzing. De dag begint om 10.00 uur met een geleide lofprijzing met getuigenissen. Vervolgens is er gelegenheid tot eucharistische aanbidding en het ontvangen het sacrament van boete en verzoening. Na de lunch wordt de dag afgesloten met een eucharistieviering. De bijeenkomst vindt plaats in de kerk van de Verrezen Christus (Moesel). Download het programma >>