26 mei: Heilige 'nar' Philippus Neri inspireerde heel wat religieuzen

Het jaar 2015 is door paus Franciscus uitgeroepen tot 'Jaar van het Godgewijde leven'. In een serie artikelen belichten we dit jaar maandelijks een bijzondere religieus, die ook een link met Limburg heeft. In deze derde aflevering: de Heilige Philippus Neri, stichter van de Oratorianen en inspirator van diverse andere congregaties.

Oratorianen worden ze genoemd, de navolgers van de heilige Philippus of Filippus Neri. Letterlijk betekent dat: de bidders. Want dat was wat Philippus na aan het hart lag: het gebedsleven van priesters. Vandaar dat hij de congregatie, die hij in 1552 in Rome oprichtte, ook zo noemde: Oratorianen.

Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat Philippus Neri in Florence werd geboren. Zijn vader had een succesvol zakenman van hem willen maken. Maar door zijn opleiding bij de Dominicanen in het beroemde San Marcosklooster had Philippus heel andere interesses gekregen. Hij ging naar Rome om pelgrims en zieken te verzorgen en theologie en filosofie te studeren.

Philippus Neri werd ook wel ‘Pippo buono’ genoemd. Dat kan de 'goede Flip' beteken, maar ook 'heilige nar'. Die laatste naam dankt hij waarschijnlijk aan zijn goedgemutst, vriendelijk en charmant karakter. Niet voor niets is hij na zijn dood uitgeroepen tot patroonheilige van de humoristen.

Maar in zijn geloofsleven was de 'goede Flip' zeer serieus. In de catacomben van Sint Sebastianus beleefde hij een extase, die zijn leven zou veranderen. Hij werd priester en richtte zijn eigen congregatie op. Daarin speelde het gebed een belangrijke rol. Centrum van zijn werk werd de door hem herbouwde kerk Santa Maria in Vallicella - beter bekend als de Chiesa Nuova (nieuwe kerk) - die nog steeds in hartje Rome te vinden is.

Dit Oratorium ontwikkelde zich tot een centrum van toegewijd religieus leven in Rome en Philippus werd de tweede apostel van Rome genoemd. Als priester was hij een voorbeeld voor beroemde tijdgenoten als Camillus de Lellis, Carolus Borromaeus, Franciscus van Sales en Inganitius van Loyola. De meesten van stichtten ook eigen ordes of congregaties of inspireerden anderen daartoe en ze werden eveneens allemaal heilig verklaard. De 'goede Flip' viel die eer te beurt in 1622, nog geen 30 jaar na zijn overlijden.

Limburg telt één Oratorium: in het stadsdeel Wyck in Maastricht. Maar als je bedenkt wie hij allemaal geïnspireerd heeft, dan mogen we gerust stellen dat heel wat religieuzen in Limburg in zijn voetsporen zijn getreden.