Problemen met het bekijken van deze mailing? Bekijk de online versie
 
 
     
 
 
 
 
Nieuwsbrief nummer 370 
Donderdag 27 juni 2013 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
IN MEMORIAM
MGR. JOANNES GIJSEN
(1932-2013)
bisschop van Roermond van 1972 tot 1993
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
Bisschop Wiertz in reactie op overlijden voorganger:
'Mgr. Gijsen had profetische visies'
"In een turbulent leven in dienst van God en Zijn Kerk heeft mgr. Joannes Gijsen met al zijn gaven getracht de weg te bereiden voor de Heer. Hij was meer dan 21 jaar in een geseculariseerde tijd bisschop van Roermond, tot 1993 en later in Reykjavik op IJsland. In zijn optreden had hij profetische visies." Dat zegt bisschop Frans Wiertz in een persoonlijke reactie op het overlijden van diens voorganger, wiens leven "zeker ook getekend was door verdriet en pijn."
 
 
  Lees Verder
 
 
 
 
 
 
 
 
'Met grote moed zijn wapenspreuk waargemaakt'
Reactie Nederlandse bisschoppen op overlijden Gijsen
In vergadering bijeen te Utrecht hebben de gezamenlijke bisschoppen van Nederland maandag (24 juni) met droefheid kennis genomen van het overlijden van mgr. Gijsen. Zij hebben in hun vergadering gebeden voor de oud-bisschop van Roermond. "Mgr. Gijsen zette zich steeds met grote moed in om zijn wapenspreuk ‘Parate viam Domini’ - Bereid de weg des Heren - waar te maken. Hij richtte in het bisdom Roermond onder meer het Grootseminarie Rolduc op, waar een aantal van de huidige bisschoppen zijn priesteropleiding heeft genoten," aldus de bisschoppen in hun perscommuniqué.
 
 
  Lees Verder
 
 

 

 
 
 
 
 
Condoleanceregister in kathedraal en op bisdomsite
 
Vanwege het overlijden van mgr. Gijsen is deze dagen een condoleanceregister geopend in de Roermondse kathedraal en digitaal op de bisdommelijke website. Het register in de Sint-Christoffelkathedraal kan tot en met vrijdag getekend worden tijdens de openstellinguren van de kerk van 13.00 uur tot 17.00 uur. Het digitale register kan tot en met maandag 24 uur per dag getekend worden.
 
 
  Lees Verder
 
 
 
 
 
 
 
 
Vrijdag ook vooravondmis in die kerk
Mgr. Gijsen deze dagen opgebaard in klooster Sittard
De afgelopen maandag overleden oud-bisschop van Roermond en emeritus-bisschop van Reykjavik, mgr. Joannes Gijsen, ligt tot en met komende vrijdag opgebaard in het klooster van de zusters Karmelietessen aan de Kolleberg te Sittard. Iedereen kan daar gedurende bepaalde uren in de kloosterkapel afscheid van hem nemen.
 
 
  Lees Verder
 
 
 
 
 
 
 
 
Nuntius en bisschoppen Roermond en Reykjavik concelebreren
Kardinaal Simonis leidt uitvaartplechtigheid
Adrianus kardinaal Simonis is hoofdcelebrant bij de uitvaartplechtigheid van mgr. Gijsen, komende zaterdag in de kathedraal te Roermond. De emeritus-aartsbisschop van Utrecht zal ook de homilie (de preek) verzorgen. Concelebranten zijn de opvolgers van mgr. Gijsen op de zetel van Roermond en Reykjavik, respectievelijk mgr. Frans Wiertz en mgr. Pierre Bürcher. De derde concelebrant is de apostolisch nuntius in Nederland, mgr. André Dupuy. Hij is namens paus Franciscus bij de uitvaart aanwezig.
 
 
   Lees Verder
 
 
 
 
 
 
 
 
Zaterdag voorafgaande aan uitvaartplechtigheid
Liturgische rouwstoet van Caroluskapel naar kathedraal
Voorafgaande aan de uitvaartplechtigheid trekt een liturgische rouwstoet te voet naar de kathedraal vanaf de Caroluskapel (Swalmerstraat 100). Dat zal zijn omstreeks 10.20 uur onder het luiden van de zwaarste klok van de kathedraal. Om 10.30 uur arriveert de stoet dan via de Swalmerstraat en de Markt bij de kathedraal en wordt aldaar opgewacht door de hoofdcelebrant, kardinaal Simonis.
 
 
  Lees Verder
 
 
 
 
 
 
 
 
Niet in grafkapel te Roermond maar op kloosterkerkhof
Laatste rustplaats mgr. Joannes Gijsen in Sittard
Na afloop van de uitvaartplechtigheid, komende zaterdag (29 juni) in de Roermondse kathedraal, zal mgr. Joannes Gijsen op het kloosterkerkhof van de Zusters Karmelietessen te Sittard worden begraven. De oud-bisschop van Roermond en emeritus-bisschop van Reykjavik zal dus niet worden bijgezet in de Bisschoppelijke Grafkapel te Roermond.
 
 
  Lees Verder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NAAR Agenda BISDOM ROERMOND
WEEK 26 2013
 
 
 
  Lees Verder
 
Relikalender
  Ma Di Wo Don Vr Za Zo
22 27 28 29 30 31 1 2
23 3 4 5 6 7 8 9
24 10 11 12 13 14 15 16
25 17 18 19 20 21 22 23
26 24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
 
 
 
 
 
   
email: persdienst@bisdom-roermond.nl  |  web: www.bisdom-roermond.nl
 Afmelden mailinglijst