Artikelen maart 2017

Het bisdom publiceert elke maand een aantal kant en klare berichten voor parochiebladen, parochiewebsites of andere publicaties. U kunt de berichten hieronder gratis downloaden voor uw publicaties. Als u uw mailadres doorgeeft op persdienst@bisdom-roermond.nl krijgt u de berichten maandelijks in uw mailbox.

Download hier de WORD-versie van de berichten >>


Mededeling voor redactie van parochiebladen

Om de campagne voor de Vastenactie in uw parochie te ondersteunen, is het Missieburo van het Bisdom Roermond bereid om in uw parochieblad te adverteren. Als u daar interesse in heeft kunt u contact opnemen met directeur Frank Soeterik van het Missieburo: 0475 – 386880 of f.soeterik@bisdom-roermond.nl.


Bij Aswoensdag

Na carnaval volgen veertig dagen,
waarin we ons bewust mogen worden
van onze sterfelijkheid.

We zijn van stof gemaakt
en keren terug tot stof.
Het leven kan soms een lijdensweg zijn;
ieder draagt z’n eigen kruis. 

Met vallen en opstaan
zoeken we onze bestemming.
Net als Jezus deed.

Zijn weg leek op Goede Vrijdag
te eindigen;
maar op de derde dag
begon een nieuw leven,
waarin alle kwaad overwonnen is.

Van Aswoensdag tot Pasen
lijkt slechts een paar weken,
maar overbrugt de eeuwigheid.

We komen van God
en mogen tot Hem terugkeren.


Vastenactie 2017: Eilanden van hoop

Eilanden van hoop! Onder dat motto wordt dit jaar tijdens de Vastenactie campagne gevoerd voor projecten voor kinderen en jongeren in diverse landen. De campagne richt zich dit jaar onder meer op El Salvador en op Nepal. Dit zijn landen waar het leven voor kinderen jongeren heel moeilijk is, maar ze groeien er wel op en zij vormen de samenleving van morgen. 

Tijdens de Vastenactie wordt dit jaar geld ingezameld om onderwijs en vorming van kinderen en jongeren te verbeteren. De scholen en instellingen waar zij begeleid worden, zijn de ‘eilanden van hoop’ die eraan kunnen bijdragen dat ook landen als El Salvador en Nepal een betere toekomst tegemoet gaan.

In onze parochie zullen we extra aandacht besteden aan de projecten van Vastenactie tijdens …… [aanvullen met lokale informatie] ……………….. 

Meedoen aan Vastenactie kan door uw bijdrage te deponeren in de collectebus in onze kerk of een bedrag over te maken op rekeningnummer: IBAN: NL21 INGB 000 300 0046 t.n.v. Vastenactie Bisdom Roermond.


Pelgrimstocht Vastenactie in Zuid-Limburg

De Vastenactie houdt haar jaarlijkse pelgrimstocht dit jaar weer in Limburg. Van donderdag 6 tot en met zondag 8 april vindt een driedaagse bezinnende en fondswervende wandeltocht door Zuid-Limburg plaats. Iedere dag vertrekken de wandelaars rond half tien ’s morgens vanaf Abdij Rolduc in Kerkrade voor een wandeling van ongeveer 20 kilometer. 

De eerste dag gaat de tocht naar Aken, de tweede naar klooster Wittem. Op de derde dag, de afsluitende zaterdag, is er een rondwandeling met start en aankomst op Rolduc. Op donderdag en vrijdag is er na aankomst nog een inhoudelijk programma. Na afloop daarvan gaat er een bus terug richting Rolduc.

Meer informatie over programma en routes is te vinden op http://www.vastenactie.nl/pelgrimstocht/pelgrimstocht2017. Inschrijven kan ook via deze site. Alle deelneemsters en deelnemers zijn uitgenodigd om zich te laten sponsoren. De opbrengst is bestemd voor het centrale Vastenactieproject in El Salvador.


Bijeenkomsten huwelijksvoorbereiding

Deze maand starten er op diverse plekken in Limburg bijeenkomsten voor huwelijksvoorbereiding. Aanstaande echtparen kunnen hieraan deelnemen. Het betreft steeds een reeks van drie bijeenkomsten. Deelnemen kan in een regio naar keuze. Er is ook een zogeheten ‘bezemavond’ voor mensen die de bijeenkomsten in hun eigen regio gemist hebben. 

Noord- en Midden-Limburg:
Echt: 7, 14 en 21 maart, Edith Stein Centrum, Echt
Roermond/Roerstreek: 13, 27 maart en 3 april, Parochiezaal, Posterholt 
Venray: 8, 15 en 22 maart, Hansenberg 5, Merselo

Zuid-Limburg:
Geleen: 6, 20 maart en 3 april, Parochiehuis Marcellinus en Petrusparochie, Geleen
Hoensbroek: 8 en 15 maart, Parochiecentrum ‘De Polder’, Hoensbroek
Houthem: 6, 13 en 27 maart, Kapittelkamer, Houthem
Voerendaal: 13, 27 maart en 10 april Laurentiushome, Voerendaal

Bezemcursus:
Merselo: 28 juni, 5 en 12 juli, Hansenberg 5, Merselo

Kijk voor meer informatie op www.huwelijkengezin.nl


Stille omgang in nacht van 18 op 19 maart

In de nacht van 18 en 19 maart vindt de jaarlijkse Stille Omgang plaats. De Stille Omgang is bidtocht die het Mirakel van Amsterdam herdenkt. Sinds de 19eeeuw wordt deze tocht door het centrum van Amsterdam in stilte gelopen. Ook vanuit Limburg gaan er jaarlijks diverse bussen naar Amsterdam om aan de bidtocht deel te nemen.

Ter verdieping heeft de Stille Omgang dit jaar als intentie: Voor U in ootmoed, met U in geloof, in U in stilte. Dit is een citaat van Dag Hammarskjöld (1905-1961), Hij was secretaris-generaal van de Verenigde Naties en kwam om het leven in Congo bij een raadselachtig vliegtuigongeluk. In zijn appartement vond men zijn geestelijk dagboek ‘Merkstenen’ met deze intentie.


Jezus’ ouders hebben feest

Het is deze maand nog geen Vaderdag en Moederdag en toch hebben de ouders van Jezus in maart allebei feest. Binnen één week tijd viert de Kerk zowel het feest van Sint Jozef als dat van Maria Boodschap. 

Bijzonder is dat het feest van Sint Jozef dit jaar niet op de eigenlijke datum 19 maart wordt gehouden, maar een dag later. Dat komt doordat ‘Sint Joep’ dit jaar op zondag valt en in de kerk gaat de zondagsviering (bijna) altijd voor, zeker in de Veertigdagentijd. Dat betekent dat in de liturgie het feest van ‘Sint Jozef, Bruidegom van de heilige maagd Maria’ dit jaar op maandag 20 maart wordt gevierd. 

In diezelfde week wordt op zaterdag 25 maart het feest van Maria Boodschap gevierd, of zoals het officieel heet: ‘Aankondiging van de Heer’. Op deze dag herdenken we in de liturgie dat Maria van de engel de boodschap kreeg dat zij de moeder van Christus zou worden. 

Interessant is dat het op deze twee feestdagen over de ouders van Jezus gaat, maar dat hij zelf tegelijkertijd ook al centraal staat. Zo worden we al heel vroeg in het jaar op Kerstmis gewezen en op het feit dat God zelf mens geworden is.


Je moet het maar weten:
Halfvasten is Zondag Laetare

Halfvasten is bij veel mensen een begrip. We zijn halverwege de Veertigdagentijd. Nog een paar weekjes en dan is het Pasen. In een tijd waarin er streng gevast werd, was halfvasten een dag waarop de teugels even gevierd werden. Op sommige plaatsen is dat nog te herkennen aan de halfvastenstoet of andere culturele evenementen. 

In de liturgie spreken we over Zondag Laetare. Dat betekent: “Verheug U”. Ook aan die woorden is al te merken dat de Vastentijd op z’n eind loopt en Pasen dichterbij komt. Dat geldt ook voor de liturgische kleur van dit weekeinde. Het strenge paars mag deze zondag even plaats maken voor het vrolijkere roze. “Verheug U”. 


Academie Rolduc over christelijke identiteit

Hoe ben ik katholiek in deze tijd? Wat betekent het om katholiek te zijn in Nederland vandaag de dag? De vraag stellen, is gemakkelijker dan haar beantwoorden. Niet voor Thijs Caspers van de universiteit van Tilburg. Tijdens de bijeenkomst van Academie Rolduc over christelijke identiteit opent hij op vrijdag 10 maart een aantal perspectieven die een nieuw licht werpen op wat katholiek-zijn kan betekenen. Hij gaat met de aanwezigen op zoek naar taal om het eigen geloven en handelen duidelijker onder woorden te kunnen brengen.

Capers is theoloog en als gastonderzoeker verbonden aan de Tilburg University. Academie Rolduc is de naam van een reeks lezingen van het Theologisch Instituut Rolduc over een breed scala aan religieuze, politieke, maatschappelijke of filosofisch onderwerpen. 

De lezing op vrijdag 10 maar voor iedereen toegankelijk. Entree: vijf euro. Locatie: Abdij Rolduc in Kerkrade. Aanvang: 19.00 uur. Aanmelden kan via academie.rolduc@gmail.com. Een uitgebreid programmaoverzicht is te downloaden via http://www.bisdom-roermond.nl/academie-rolduc-1617


Vormelingen welkom op Christoffeldag

Voor alle kinderen in Limburg die dit schooljaar het vormsel doen, wordt op zaterdag 13 mei een gezamenlijke dag gehouden: de Christoffeldag. Vanuit allerlei parochies en scholen komen er dan vormelingen naar Roermond voor een gezellige dag in en om de kathedraal met muziek, spellen, beweging, catechese en een bezoek aan bisschop Wiertz. 

De bisschop woont in Roermond en tijdens de Christoffeldag ontvangt hij alle vormelingen bij hem thuis. Hij dan wat een bisschop is en doet. Ook legt hij uit wat de speciale relatie tussen een bisschop en het sacrament van het vormsel is. 

Alle vormelingen uit onze parochies zijn ook van harte welkom om mee te gaan naar de Christoffeldag. Meer informatie over het programma is te vinden op : www.christoffeldag.nlAanmelden kan tot 1 mei.

[…….. eventueel aanvullen met lokale informatie over centrale aanmelding etc……..]

  

     
     
     
     
     
Susteren-Echt