28 maart: De 'grote Theresia' wordt 500 jaar

Het jaar 2015 is door paus Franciscus uitgeroepen tot 'Jaar van het Godgewijde leven'. In een serie artikelen belichten we dit jaar maandelijks een bijzondere religieus, die ook een link met Limburg heeft. In deze eerste aflevering: Theresia van Ávila (1515 - 1582), een van de beroemdste Karmelietessen uit de geschiedenis.

Op 28 maart van dit jaar is het 500 jaar geleden dat Theresia van Avila als Teresa de Cepeda y Ahumada werd geboren. Ze was de dochter van een Spaanse edelman. Op 18-jarige leeftijd trad ze toe tot de Orde van Onze Lieve Vrouw van de Karmel in het klooster van de Menswording in Ávila. Na een mystieke ervaring van het lijden van Christus stichtte ze ondanks veel tegenwerking in 1562 het Sint-Jozefklooster te Avila. Daarmee begon haar hervorming van de Karmelorde.

In totaal stichtte Theresia meer dan 30 nieuwe kloosters. Doel van de hervorming was de ontwikkeling van een spiritualiteit die Theresia de Weg van de Volmaaktheid noemde. Vanaf 1567 breidde de nieuwe beweging zich zeer snel uit, ook dankzij Theresia's geestverwant Johannes van het Kruis. Deze mysticus hervormde de karmelietenkloosters. Theresia had een druk leven van afmattende reizen van het ene klooster naar het andere. Tussendoor bad ze vaak in eenzaamheid.

Theresia zocht God in het binnenste van haar hart. Daarover schreef ze het indrukwekkende boek El castillio interior ('De innerlijke burcht' ook wel vertaald als 'Het kasteel der ziel'). Hierin leert ze de lezer bidden op eenvoudige en tegelijk diepzinnige manier. Elke nieuwe ontwikkeling in het gebedsleven wordt voorgesteld als een kamer in een kasteel: overbodig te zeggen dat men tenslotte uitkomt in de schatkamer, waar God woont en daar de bidder met liefde opwacht en ontvangt.

Theresia van Ávila stond bekend als een aardige en vriendelijke vrouw. Ze overleed in Alba de Tormes op 4 oktober 1582, de laatste dag dat in het westen de Juliaanse kalender werd gevolgd. De volgende dag was het de 15de oktober van de Gregoriaanse kalender, vandaar dat op die dag haar liturgische gedachtenis wordt gevierd. Theresia is patrones van Spanje. In 1970 werd ze door paus Paulus VI als eerste vrouw in de geschiedenis uitgeroepen tot kerklerares. Theresia van Ávila wordt de 'grote Theresia' genoemd ter onderscheiding van Theresia van Lisieux die in de 19e eeuw in Frankrijk leefde en ook Karmelietes was.

In Limburg zijn er onder meer Karmelietessenkloosters in Echt, Heerlen en Sittard. Bijgaande afbeelding is een glas-in-loodraam in de Remigiuskerk in Schinnen. Foto: Stiftung Forschungsstelle Glasmalerei des 20 Jahrhunderts.

Naar website karmelietessen Sittard >>>

Naar website karmelietessen Echt >>>