Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

Mailings bisdom Roermond

Kathedraal: Opgeven voor deelname mis is niet meer nodig

De maatregelen vanwege het coronavirus zijn sinds 25 juni flink versoepeld. Dit betekent dat digitale opgave vooraf voor deelname aan de H. Mis niet meer nodig is. U kunt dus onaangekondigd de H. Mis bijwonen. In de kathedraal is deze elke zondag om 11.30 uur. Mondkapjes hoeven ook niet meer gedragen te worden. Wel geldt nog de anderhalvemeter-afstandmaatregel én gelden de hygiënevoorschriften.

Momenteel wordt het maximaal aantal aanwezigen bij religieuze bijeenkomsten bepaald door de grootte van het kerkgebouw. Dit geldt ook voor huwelijken en uitvaarten. Voor elk kerkgebouw moet de capaciteit worden vastgesteld in een anderhalve meter-opstelling. Dat wil zeggen dat moet worden uitgerekend hoeveel personen maximaal op anderhalve meter van elkaar in een kerk kunnen samenkomen. Voor vieringen die naar verwachting bezocht zullen worden door meer personen dan de anderhalve meter capaciteit van het kerkgebouw toelaat dient vooraf gereserveerd te worden. Voor andere vieringen hoeft dit niet meer.

Ook op het gebied van koorzang is er iets meer ruimte gekomen. In plaats van vier mogen er maximaal twaalf koorzangers zingen mits strikte voorwaarden in acht worden genomen met betrekking tot onder meer afstand, ventilatie en spuien van de ruimte waar gezongen wordt. Volkszang blijft voorlopig nog niet toegestaan en ook de bestaande hygiënemaatregelen blijven gehandhaafd.

De bisschoppen zijn blij en dankbaar dat er weer meer mogelijk is als het gaat om samen vieren. Ze spreken hun waardering uit voor de inzet van alle betrokkenen in de parochies die het steeds mogelijk hebben gemaakt en nog maken om de vieringen ondanks corona door te laten gaan. Ze blijven alert en voorzichtig en vragen de gelovigen mee te werken aan een geleidelijke versoepeling. Hoewel de situatie verbetert, is de pandemie nog niet ten einde en zorgvuldig met elkaar omgaan ook in tijden van versoepeling, blijft belangrijk. In de loop van augustus verwachten de bisschoppen met een nieuw bericht over de coronamaatregelen te komen.