Verborgen parel Roermond

Een verborgen parel in de binnenstad van Roermond. Zo mag de Caroluskapel gerust worden genoemd. Achter de hoge muren van het voormalige grootseminarie (nu appartementencomplex) bevindt zich een van de mooiste kerken van Roermond, compleet met een historische kruisgang en pandtuin.

De kapel is niet alleen vanwege haar prachtige rococoplafond, mooie kunstvoorwerpen en indrukwekkend orgel een bezoek waard, maar kent ook een bijzondere geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. De kapel en het bijbehorende klooster boden ooit onderdak aan kartuizer monniken, de strengste kloosterorde van de katholieke kerk. Het gebeente van Dionysius de Kartuizer en de door de troepen van de zo wreed vermoorde ‘martelaren van Roermond’ getuigt daar nog van.

Ook draagt de Caroluskapel sporen van de zusters norbertinessen, die er een tijd gewoond en gebeden hebben, nadat ze uit het huidige Chateau Sint-Gerlach in Houthem waren verjaagd. Daarna bood het kloostercomplex 125 jaar lang onderdak aan de priesteropleiding van het bisdom Roermond. Op dit moment maakt de kapel onderdeel uit van het kantoor van het bisdom Roermond.

Lees verder

Concerten op monumentale orgels in Roermond

De Stichting Orgelkring Roermond organiseert ook komend zomerseizoen weer een reeks orgelconcerten in de fraaie Roermondse binnenstadkerken. De aftrap is op woensdagmiddag 12 juni middels een orgel-wandelconcert. Verder zijn er concerten op de dinsdagavond 25 juni en 9 juli, alsmede op zondagavond 28 juli.

Lees verder

Openstelling

De Caroluskapel is vanaf 1 april tot 1 november elke woensdag, donderdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken.

Lees verder

Adres

Je vindt de Caroluskapel achter de grote poort op het adres Swalmerstraat 100 in Roermond. 

Lees verder

Historie Caroluskapel

De Caroluskapel en de bijbehorende Broederkapel maken deel uit van het voormalige kartuizerklooster in het centrum van Roermond. De geschiedenis gaat terug tot 1372. In de afgelopen ruim 650 jaar heeft de kapel een bewogen geschiedenis gekend. 

Lees verder

Martelaren van Roermond

In 1572 werden in de Caroluskapel dertien geestelijken op brute wijze vermoord door soldaten van Willem van Oranje. De moord maakte in heel Europa diepe indruk. Lees het bijzondere verhaal van de 'martelaren van Roermond'.

Lees verder

Orgel

Het majestueuze orgel in de Caroluskapel is een uniek een heel bijzonder instrument.

Lees verder

Bezoek ook

De Caroluskapel ligt op loopafstand van twee andere bijzondere kerken: Christoffelkathedraal en Munsterkerk. Deze zijn dagelijks te bezoeken. 

Lees verder

Activiteiten

In de Caroluskapel zijn regelmatig activiteiten

Rondleidingen

Voor groepen is het ook mogelijk om buiten de reguliere openingstijden een rondleiding te reserveren.

Lees verder

Vieringen

Elke donderdagmiddag om 12.30 uur is er een eucharistieviering in de broederkapel, de zijkapel van de Caroluskapel.

Lees verder

Orgelconcenten

Op het orgel in de Caroluskapel worden regelmatig concerten gegeven.

Lees verder