Bezoek de kathedraal
De kathedraal is dagelijks geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur
(gesloten op 1 januari en tijdens de drie carnavalsdagen)
Die Kathedrale ist täglich geöffnet von 14 bis 17 Uhr
(geschossen am 1. Januar und den drei Karnevalstagen)
The cathedral is open every day from 2 p.m, to 5 p.m.
(closed on January 1 and the three carnival days)
La cathédrale est ouverte tous les jours de 14 h à 17 h
(fermé le 1er janvier et les trois jours de carnaval)
Wat vieren we met Kerstmis?
Op 25 en 26 december is het Kerstmis, het feest waarop we de geboorte van Jezus, zoon van God, vieren. Hij werd als kwetsbaar kindje geboren in een stal omdat er voor Jozef en Maria geen plaats meer was in de herberg. Engelen verkondigden zijn geboorte aan de herders in het veld en een ster aan de hemel leidde wijzen uit Oosten naar de geboorteplaats Bethlehem. Het kindje Jezus werd de Verlosser, het Licht van de wereld en is het Woord waardoor God zich bekendmaakt aan de mensen op aarde. Op onderstaande link vind u allerlei achtergrond-informatie over Kerstmis.
Vieringen rond Kerst en Nieuw
Een overzicht van de vieringen in de kathedraal en in de hele Sint-Christoffelparochie (waartoe de kathedraal behoort) in de periode van 24 december tot en met 1 januari.
Opening Heilig Jaar op tv
Zoals in alle bisdommen van de wereld wordt op zondag 29 december ook in de kathedraal van Roermond het Heilig Jaar geopend. Met een speciale viering om 10.00 uur, die rechtstreeks door KRO-NRCV op televisie wordt uitgezonden.
Kerst- en engelenstal in kathedraal
Tot en met zondag 12 januari is in de kathedraal weer de jaarlijkse engelenexpositie te zien. Het betreft een tentoonstelling van honderden engelen uit de privéverzameling van de vorig jaar overleden bisschop Harrie Smeets. De honderden engelen zijn door een groep vrijwilligers sfeervol neergezet. Tevens is tot en met zondag 5 januari de 20e eeuwse kerststal te bewonderen.
Bisschoppen van Roermond
Het bisdom Roermond, dat geografisch de provincie Limburg omvat, heeft een nieuwe bisschop, die op 24 augustus jongstleden de zetel (de cathedra) in bezit heeft genomen. Wie waren de voorgangers van deze 25e bisschop van Roermond? Een overzicht.
Drone-opname statietapijt
De kathedraal bezit een handgemaakt statietapijt uit 1880, ontworpen door architect Pierre Cuypers, dat door lengte en staat waarin het verkeerd, slechts eens per jaar (rond Open Monumentendag) uitgelegd wordt. Onlangs werd een drone-opname gemaakt, zodat het digitaal het hele jaar door gezien kan worden.
Agenda
Dinsdag 24 december: 23.00 uur Pontificale Kerstnachtmis met Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging
Woensdag 25 december: 11.30 uur Feestelijke Dagmis van Kerstmis met fanfare Sint Wiro - 't Reutje
Donderdag 26 december: 11.30 uur Eucharistieviering op Tweede Kerstdag
Zondag 29 december: 10.00 uur ipv 11.30 uur Pontificale eucharistieviering bgv opening Heilig Jaar (live op NPO2)
Woensdag 1 januari: 11.30 uur Pontificale eucharistieviering op Nieuwjaarsdag
Elke zondag
H. Mis en Vespers
Elke zondag om 11.30 uur is er in de kathedraal een eucharistieviering en om 16.00 uur een gezongen vesperviering.
Elke dag
Aanbidding Allerheiligste
In de Sint-Jacobuskapel van de kathedraal is er elke middag gelegenheid tot stille aanbidding van het Allerheiligst Sacrament, echter niet op 1 januari.
Elke dag
Dagelijkse openstelling
De kathedraal is elke dag voor bezoek geopend tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Tevens is dan het winkeltje geopend. Let op: Nieuwjaarsdag gesloten.
Wat is een kathedraal?
Eén van de meest gestelde vragen van bezoekers aan de kathedraal is 'Wat maakt een kathedraal anders dan een gewone kerk?' Door op de button te klikken, volgt het antwoord.
Kathedraal-concerten
In de kathedraal worden regelmatig klassieke concerten gehouden. Deze worden georganiseerd door de stichting Scala. Daarnaast worden er in de kathedraal op gezette tijden orgelconcerten verzorgd.
Kathedraal en pelgrims
De kathedraal is al eeuwen een bedevaartplek voor de heilige Jacobus de Meerdere. De kerk beschikt over de grootste reliek van deze apostel buiten Santiago de Compostela en is een belangrijke halteplaats (met refugio) op de pelgrimsroute. Jaarlijks wordt er de landelijke pelgrimsmis gehouden en ook kent de kerk een broederschap.
Kathedraal en parochie
De Sint-Christoffelkerk is samen met de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk, die eveneens in de binnenstad ligt, én met de H. Michaëlkerk die in de wijk Herten ligt, één van de drie kerken van de parochiefederatie Roermond-West/Herten. Alle informatie over de parochie is te vinden op de parochiewebsite.
Historie
De kathedraal van Roermond kent een rijke maar ook turbulente historie. Gebouwd in de 15e eeuw als nieuwe parochiekerk van Roermond, werd ze in de loop der eeuwen diverse malen uitgebreid en verfraaid. In 1661 werd de kerk verheven tot kathedraal. De kerk doorstond diverse rampen, waarvan het opblazen van de toren in 1945 wellicht de grootste was. Maar telkens weer en ook toen herrees zij uit haar as. Een korte omschrijving van de belangrijkste momenten in de ruim 600-jarige geschiedenis van de Sint-Christoffelkerk.
Renovatiestichting
De Stichting Renovatie Kathedraal Roermond is een Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die financiële middelen ter beschikking stelt voor de restauratie en herinrichting van de kathedraal, alsmede het voorbereiden en uitvoeren van de daarmee samenhangende renovatieplannen ten doel heeft. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het voeren van acties en het houden van inzamelingen.
Dank aan sponsoren
De Sint-Christoffelkathedraal is een Rijksmonument. Dat betekent dat een deel van kosten van het onderhoud van de buitenzijde van het gebouw subsidiabel is. Om voor subsidie in aanmerking te komen, eisen de subsidiegevers dat de werkzaamheden vakkundig worden uitgevoerd. Ook eisen subsidieverstrekkers dat het onderhoud systematisch wordt uitgevoerd. Van harte danken wij onze sponsoren voor hun bijdrage.