Bezoek de kathedraal
De kathedraal is dagelijks geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur
(gesloten op 1 januari en tijdens de drie carnavalsdagen)
Die Kathedrale ist täglich geöffnet von 14 bis 17 Uhr
(geschossen am 1. Januar und den drei Karnevalstagen)
The cathedral is open every day from 2 p.m, to 5 p.m.
(closed on January 1 and the three carnival days)
La cathédrale est ouverte tous les jours de 14 h à 17 h
(fermé le 1er janvier et les trois jours de carnaval)


Bisdomdag op 30 augustus
Om het Jubeljaar 2025 ook regionaal te vieren, vindt er op zaterdag 30 augustus in Roermond een bisdomdag plaats. Dit wordt een bedevaartdag waarop deelnemers de jubileumpelgrimage kunnen volgen die langs vier kerken in de bisschopsstad is uitgezet. De kathedraal speelt die dag een centrale rol. Parochies, kloosters en andere kerkelijke groepen (zangkoren, broederschappen, jongerengroepen, ouderenbonden, etc.), maar ook gezinnen en individuelen, zijn van harte uitgenodigd om die dag als ‘pelgrims van hoop’ naar Roermond te komen.
Expositie over Lijkwade van Turijn in kathedraal
Tot en met 21 september is in de kathedraal een tentoonstelling te zien van een replica van de wereldberoemde Lijkwade van Turijn. De expositie is te bezoeken tijdens de dagelijkse openstelling van de kerk. Bovendien zijn er lezingen over de lijkwade op zondag 3 augustus om 14.00 uur en zondag 17 augustus om 12.30 uur. De tentoonstelling, bevat een levensgrote kopie van de lijkwade, een uitgebreid overzicht van archeologische vondsten, artefacten en toelichtingen op de diverse wetenschappelijke onderzoeken. Expositie en lezingen zijn vrij toegankelijk.

Extra vieringen Heilig Jaar
2025 is het Heilig Jaar van de Hoop. Tijdens dit jubeljaar zijn er op wens van de paus en de bisschop het hele jaar extra vieringen. Ook is er de mogelijkheid tot een persoonlijke of groepspelgrimage naar de bisschopsstad Roermond.
Beklimming toren
Ook in het zomerseizoen van 2025 is er weer op gezette tijden gelegenheid om de toren van de kathedraal te beklimmen. Dat kan op elke eerste zaterdag van de maanden april tot en met oktober. Daarnaast is de toren ook voor groepen te beklimmen op andere tijden op afspraak.
Organist Notre Dame Parijs bespeelt orgel kathedraal
In het kader van het Internationaal Orgelfestival Roermond worden in de maanden juli en augustus op drie kerkorgels in de Roermondse binnenstad concerten verzorgd door vijf vooraanstaande organisten. Zo bespeelt de wereldvermaarde organist Philippe Lefebvre uit Parijs op dinsdag 12 augustus het orgel van de kathedraal.

Bisschoppen van Roermond
Het bisdom Roermond, dat geografisch de provincie Limburg omvat, heeft een nieuwe bisschop, die op 24 augustus jongstleden de zetel (de cathedra) in bezit heeft genomen. Wie waren de voorgangers van deze 25e bisschop van Roermond? Een overzicht.
Drone-opname statietapijt
De kathedraal bezit een handgemaakt statietapijt uit 1880, ontworpen door architect Pierre Cuypers, dat door lengte en staat waarin het verkeerd, niet uitgerold is. Onlangs werd een drone-opname gemaakt, zodat het digitaal het hele jaar door gezien kan worden.
Agenda
Donderdag 24 juli: Extra vesperviering om 16 uur b.g.v. patroonsfeest St. Christoffel
Vrijdag 25 juli: Extra vesperviering om 16 uur b.g.v. feest H. Jacobus (met reliekverering)
Elke zondag
H. Mis en Vespers
Elke zondag om 11.30 uur is er in de kathedraal een eucharistieviering en om 16.00 uur een gezongen vesperviering.
Elke woensdag en vrijdag
Extra vieringen H. Jaar
Vanwege het Heilig Jaar zijn er in 2025 extra vespervieringen op woensdagen en vrijdagen om 15.00 uur.
Elke dag
Dagelijkse openstelling
De kathedraal is elke dag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Tevens is dan het winkeltje open. Ook is er dan gelegenheid tot stille aanbidding van het Allerheiligste.
Wat is een kathedraal?
Eén van de meest gestelde vragen van bezoekers aan de kathedraal is 'Wat maakt een kathedraal anders dan een gewone kerk?' Door op de button te klikken, volgt het antwoord.
Kathedraal-concerten
In de kathedraal worden regelmatig klassieke concerten gehouden. Deze worden georganiseerd door de stichting Scala. Daarnaast worden er in de kathedraal op gezette tijden orgelconcerten verzorgd.
Kathedraal en pelgrims
De kathedraal is al eeuwen een bedevaartplek voor de heilige Jacobus de Meerdere. De kerk beschikt over de grootste reliek van deze apostel buiten Santiago de Compostela en is een belangrijke halteplaats (met refugio) op de pelgrimsroute. Jaarlijks wordt er de landelijke pelgrimsmis gehouden en ook kent de kerk een broederschap.
Kathedraal en parochie
De Sint-Christoffelkerk is samen met de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk, die eveneens in de binnenstad ligt, én met de H. Michaëlkerk die in de wijk Herten ligt, één van de drie kerken van de parochiefederatie Roermond-West/Herten. Alle informatie over de parochie is te vinden op de parochiewebsite.
Historie
De kathedraal van Roermond kent een rijke maar ook turbulente historie. Gebouwd in de 15e eeuw als nieuwe parochiekerk van Roermond, werd ze in de loop der eeuwen diverse malen uitgebreid en verfraaid. In 1661 werd de kerk verheven tot kathedraal. De kerk doorstond diverse rampen, waarvan het opblazen van de toren in 1945 wellicht de grootste was. Maar telkens weer en ook toen herrees zij uit haar as. Een korte omschrijving van de belangrijkste momenten in de ruim 600-jarige geschiedenis van de Sint-Christoffelkerk.

Renovatiestichting
De Stichting Renovatie Kathedraal Roermond is een Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die financiële middelen ter beschikking stelt voor de restauratie en herinrichting van de kathedraal, alsmede het voorbereiden en uitvoeren van de daarmee samenhangende renovatieplannen ten doel heeft. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het voeren van acties en het houden van inzamelingen.
Dank aan sponsoren
De Sint-Christoffelkathedraal is een Rijksmonument. Dat betekent dat een deel van kosten van het onderhoud van de buitenzijde van het gebouw subsidiabel is. Om voor subsidie in aanmerking te komen, eisen de subsidiegevers dat de werkzaamheden vakkundig worden uitgevoerd. Ook eisen subsidieverstrekkers dat het onderhoud systematisch wordt uitgevoerd. Van harte danken wij onze sponsoren voor hun bijdrage.
