Openingstijden kathedraal
Vanwege lockdown-maatregelen is de kathedraal momenteel tot nader order GESLOTEN.
Auffgrund strengerer Lockdown-regeln ist die Kathedrale bis auf weiteres GESCHLOSSEN.
Due to stricter lockdown rules, the cathedral is CLOSED untill further notice.

Kerst-Dagmis terugkijken
Vanwege corona werd de pontificale eucharistieviering op Eerste Kerstdag via livestream uitgezonden. Via onderstande link is deze viering terug te kijken.
'Engelenstal' in kathedraal
Bisschop Smeets is weg van engelen. Honderden beeldjes heeft hij in de loop van de jaren verzameld. Tussen Kerst en Nieuw waren ze te zien in de kathedraal in een door hem gebouwde 'engelenstal'.
Nieuw venster onthuld
Op Eerste Pinksterdag (31 mei) is in de kathedraal een nieuw gebrandschilderd raam onthuld. Het betreft het zevende van acht vensters in de bisschopskerk, ontworpen door Diego Semprun Nicolas.
Opgeven voor deelname Mis
Vanwege de coronamaatregelen is het slechts voor maximaal 30 personen mogelijk om de H. Mis in de kathedraal bij te wonen. Uiteraard met in acht neming van speciale maatregelen. Zo zijn gelovigen die de H. Mis willen bijwonen verplicht om zich vooraf op te geven.
Agenda
Vanwege de lockdown (corona-maatregel) is de kerk tot tenminste half januari gesloten. Er zijn wel enkele uitzonderingen:
Elke dag (buiten huidige lockdown)
Aanbidding Allerheiligste
Normaal gesproken is elke middag tussen 14.00 uur en 17.00 uur gelegenheid tot stille aanbidding van het Allerheiligst Sacrament in de Sint-Jacobuskapel van de kathedraal. Vanwege de lockdown is dat momenteel helaas niet mogelijk.
Elke zondag
H. Mis
Elke zondag om 11.30 uur is er in de kathedraal een eucharistieviering. Vanwege de coronavirus-maatregelen kunnen gelovigen hieraan uitsluitend deelnemen na digitale opgave vooraf.
Elke dag (buiten huidige lockdown)
Dagelijkse openstelling
Normaal gesproken is de kathedraal elke dag voor bezoek geopend tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Vanwege de huidige lockdown-maatregelen is de kerk echter tot tenminste eind januari gesloten.
Nightfever & Light-Time
Een kaars aansteken, muziek luisteren, tot rust komen, aanbidden, vergeving ontvangen, vragen stellen, je laten zegenen, een intentie opschrijven, er zijn voor God. Dat kan tijdens de maandelijkse vieringen ‘Nightfever’ en ‘Light-Time’.
Concerten in de kathedraal
In de kathedraal worden regelmatig klassieke concerten gehouden. Deze worden georganiseerd door de stichting Scala. Daarnaast worden er in de kathedraal op gezette tijden orgelconcerten verzorgd.
Pelgrims Sint Jacobus
De kathedraal is al eeuwen een belangrijke bedevaartplek voor de heilige Jacobus de Meerdere. De kerk beschikt over de grootste reliek van deze apostel buiten Santiago de Compostela en is een belangrijke halteplaats op de pelgrimsroute. Bij de kerk bevindt zich ook een refugio. Jaarlijks wordt in de kerk de landelijke pelgrimsmis gehouden. Ook kent de kerk een eigen Jacobusbroederschap.
Kathedraal en parochiekerk
De Sint-Christoffelkerk is (samen met de Munsterkerk) de parochiekerk van de Roermondse binnenstad.
Naar parochiewebsite >>
Daarnaast is de kerk ook de kathedraal van het bisdom Roermond. Weten wat dat precies betekent?
Historie
De kathedraal van Roermond kent een rijke maar ook turbulente historie. Gebouwd in de 15e eeuw als nieuwe parochiekerk van Roermond, werd ze in de loop der eeuwen diverse malen uitgebreid en verfraaid. In 1661 werd de kerk verheven tot kathedraal. De kerk doorstond diverse rampen, waarvan het opblazen van de toren in 1945 wellicht de grootste was. Maar telkens weer en ook toen herrees zij uit haar as. Een korte omschrijving van de belangrijkste momenten in de ruim 600-jarige geschiedenis van de Sint-Christoffelkerk.

Renovatiestichting
De Stichting Renovatie Kathedraal Roermond is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die financiële middelen ter beschikking stelt voor de restauratie en herinrichting van de kathedraal, alsmede het voorbereiden en uitvoeren van de daarmee samenhangende renovatieplannen ten doel heeft. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het voeren van acties en het houden van inzamelingen.
Dank aan sponsoren
De Sint-Christoffelkathedraal is een Rijksmonument. Dat betekent dat een deel van kosten van het onderhoud van de buitenzijde van het gebouw subsidiabel is. Om voor subsidie in aanmerking te komen, eisen de subsidiegevers dat de werkzaamheden vakkundig worden uitgevoerd. Ook eisen subsidieverstrekkers dat het onderhoud systematisch wordt uitgevoerd. Van harte danken wij onze sponsoren voor hun bijdrage.
