Social Media

Parochiebladenservice september en oktober 2024

Geplaatst op: 29-07-2024

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)

 


Bij 80 jaar bevrijding

Liefde is het sleutelwoord

Onze wereld gaat niet ten onder
door gebrek aan kennis,
deskundigheid,
maar door gebrek aan liefde.

Liefde vraagt dingen
die niet meer in de mode zijn,
namelijk zelfbeheersing,
een niet toegeven
aan hebzucht en egoïsme.

Liefde is houden van mensen,
niet van ‘de mensheid’,
maar van concrete, levende mensen,
mensen naast de deur.

Alleen je medestanders liefhebben,
alleen de mensen van je partij,
je stand, je beweging steunen en helpen,
is gemakkelijk,
maar dit kan tot gevaarlijk
groepsegoïsme leiden.

Liefde is uit jezelf treden,
om er te zijn voor anderen.
In de economie van de liefde
moet je meer geven dan je bezit.

Je moet jezelf geven.

door: Phil Bosmans
Uit: Leven is de moeite waard

 


Periode van de schepping: 1 september – 4 oktober
Hoop en leef met de schepping

Van 1 september  (wereldgebedsdag voor de schepping) tot en met 4 oktober (feestdag Sint-Franciscus) is het de ‘periode van de schepping’. We vieren de goedheid van de schepping. We bidden ervoor en reageren met actie op de schreeuw van de aarde. Dit gebeurt in allerlei verschillende kerken over de hele wereld. Paus Franciscus heeft deze periode ingesteld om ons bewust te laten worden van het wonder van de schepping en de gevaren die natuur en klimaat bedreigen.

Het thema van de scheppingsperiode luidt dit jaar ‘Hoop en leef met de schepping’. Daarbij hoort een passende Bijbeltekst uit de brief aan de Romeinen (8, 19-25). Deze tekst beschrijft de aarde als een moeder tijdens haar bevalling: “De schepping zucht” (Romeinen 8,22) vanwege onze egoïstische en onhoudbare daden die haar schade toebrengen. Samen met onze zuster, Moeder Aarde, schreeuwen allerlei soorten wezens, inclusief mensen, het uit vanwege onze destructieve acties die een klimaatcrisis, verlies aan biodiversiteit en menselijk lijden en het lijden van de schepping veroorzaken.

En toch leert de schepping ons dat er hoop aanwezig is in het wachten, in de verwachting op een betere toekomst (vgl. Rom. 8,20-21). Hopen betekent in Bijbelse context niet stilstaan, maar eerder huilen én actief streven naar nieuw leven te midden van de strijd. De schepping en wij allemaal zijn geroepen om de Schepper te aanbidden en samen te werken aan een toekomst van actieve hoop en actie. Alleen als we samenwerken met de schepping kunnen de eerste vruchten van hoop geboren worden. Net als bij de bevalling gaan we door een periode van intense pijn, maar er komt nieuw leven tevoorschijn.

In onze parochie(federatie) staan we stil bij de ‘periode van de schepping’ met de volgende activiteiten: …………..[aanvullen met eigen informatie]………………….

Meer info over wat gelovige mensen kunnen doen bij het beschermen van de schepping is te vinden op: https://laudato-si.nl/

 


Bij de periode van de schepping

Zie God in alle dingen

Zie God in alle dingen,
want God is in alle dingen.
Ieder schepsel is vol van God,
en is een boek over God.
Ieder schepsel is een woord van God.
Als ik genoeg tijd met het kleinste wezentje zou doorbrengen...
zelfs een rups.
Ik zou nooit een preek hoeven voorbereiden,
zo vol van God
is ieder wezen.

Toegeschreven aan de Middeleeuwse theoloog en mysticus Meister Eckhart (1260-1328)

 


Zaterdag 28 & zondag 29 september
Nederlandse jongeren samen naar pausbezoek in België

Paus Franciscus komt eind september naar België. Dan is er ook een meerdaags jongerenfestival. De landelijke jongerenorganisatie JongKatholiek organiseert vanuit Nederland een gezamenlijke reis voor jongeren naar België om dit mee te maken. Paus Franciscus bezoekt België van 26 tot 29 september 2024.

De Belgische bisschoppenconferentie organiseert tijdens het pausbezoek een groot tweetalig evenement voor jongeren in de geest van de Wereldjongerendagen met het thema ‘Hope Happening’ – hoopvol onderweg. Jongeren uit Nederland zijn van harte uitgenodigd om daarbij te zijn. JongKatholiek sluit aan bij het jongerenprogramma van 28 tot 29 september 2024.

Meer info op: www.jongkatholiek.nl

 


Theologie studeren in Limburg (m/v)

Het Theologisch Instituut Rolduc is een weekendopleiding van het bisdom Roermond voor mannen en vrouwen, die zich willen verdiepen in theologie en pastoraat. Het instituut leidt diakens op, maar ook pastoraal werkers, geestelijk verzorgers en catecheten. Ook belangstellenden die voor hun persoonlijke vorming een of meer cursussen willen volgen, zijn van harte welkom. Deze maand begint weer een nieuw studiejaar.

De opleiding vindt tijdens een aantal weekenden per jaar plaats van vrijdagavond tot zaterdagmiddag. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, kerkgeschiedenis, Bijbelwetenschap en diverse praktische onderwerpen zoals pastorale gespreksvoering en dergelijke. Interesse om de opleiding te volgen? Kijk op www.rolduc.nl of neem contact op met rector Lambert Hendriks: rector@rolduc.nl, tel: 045-2117025.

 


Katholieke Jongerendag op 2 november

Op zaterdag 2 november houdt JongKatholiek, de jongerenorganisatie van de Rooms-katholieke Kerk in Nederland, een Katholieke Jongerendag (KJD). Vanuit het hele land zijn jongeren tussen 16 en 30 jaar welkom in De Schuilplaats in Ede om hun geloof te beleven en andere jongeren te ontmoeten. Het thema is ‘Connect’ en sluit aan bij het ‘Jaar van gebed’ dat dit jaar in de Kerk plaatsvindt.

Na een paar jaar afwezigheid was er vorig jaar weer een KJD. “Dat was een groot succes,” vertelt projectleider Arieke van Reeken. Samen met een kernteam bereidt zij het programma voor dit jaar voor. “We hebben gekozen voor een grotere locatie om een nóg mooiere jongerendag te kunnen houden. We willen het enthousiasme dat we bij zo veel jongeren hebben gezien verder laten uitgroeien en de deelnemers stimuleren mee te bouwen aan een levende kerk in Nederland. Het zal een dag worden van nieuwe ontmoetingen en weerzien.”

Het programma tijdens de KJD bevat onder andere sprekers, muziek, de heilige mis, workshops en ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Ook tieners tussen 12 en 15 jaar zijn met een tiener- of vormselgroep van harte welkom om aan te sluiten bij het programma. Voor hen zijn er op verschillende momenten eigen programmaonderdelen. Meer info: www.jongkatholiek.nl

 


Bezinningsweekend voor katholieke jongeren
WJD@HOME in januari 2025

Jongeren die hun geloof willen vieren, die er meer over willen weten en nieuwe mensen willen leren kennen, zijn in januari van harte welkom tijdens WJD@Home. Een gezellig jongerenweekend in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt (bij Den Bosch).

Wil je ontdekken hoe je hier en nu katholiek kunt zijn? Meer leren over de tradities van de kerk, ethiek, de joodse wortels van ons geloof en de sacramenten? Kom dan naar WJD@Home. Er zijn ook sportieve activiteiten en natuurlijk ruimte voor gebed. Of je nu veel of weinig doet met je geloof, je bent welkom! Na dit weekend ben je verder geworteld en nog enthousiaster over je geloof. Je gaat naar huis met tools die je helpen om geïnspireerd te raken en om je geloof en de hoop die daaruit voortkomt de wereld in te dragen. Je zult jezelf, God en de kerk beter leren kennen. En natuurlijk heel veel andere mensen die net als jij het verschil willen maken.

Dit weekend vindt plaats van 24-26 januari 2025. In de loop van september start de inschrijving. Houd de website in de gaten: www.jongkatholiek.nl

 


Nieuw seizoen Academie Rolduc van start

Het nieuwe seizoen van de lezingenreeks Academie Rolduc begint op vrijdag 4 oktober. Gastspreker is dan filosoof Govert Derix uit Maastricht. Aan de hand van zijn boek ‘Hyperfilosofie’ spreekt hij over de toekomst van democratie.

Een derde van de jongeren zegt het prima te vinden als Nederland geregeerd zou worden door een dictator. Terwijl de wereld schreeuwt om internationale oplossingen voor de lange termijn, raakt bij velen het geduld met de democratie op en wordt solidariteit ouderwets. Deze zorgwekkende toestand kan een mens doen hyperen. Nog nooit was er zoveel kennis en wijsheid. Toch lijkt het mis te gaan. Tegen deze achtergrond schreef Derix het boek Hyperfilosofie, op zoek naar wijsheid in onwijze tijden.

Tijdens de lezing voor Academie Rolduc richt Derix zijn denkstijl op de verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten. Wat kunnen wij nog verwachten van de democratie? Hoe maak je mensen weer enthousiast voor vrijheid en gelijkheid? Wat betekent leiderschap in gevaarlijke tijden? Wat is de samenhang met de klimaatcrisis en cyberdisruptie? Is er nog ruimte voor het Ware, het Goede en het Schone?

Gedurende het hele schooljaar zijn er zeven lezingen van Academie Rolduc met elke keer een andere spreker over een actueel maatschappelijk onderwerp. De lezingen vinden plaats in het grootseminarie Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade. Deelname kost 5 euro per avond, ter plekke te voldoen. Vooraf aanmelden kan via academie@rolduc.nl. Kijk voor het volledige programma van het Academie Rolduc van dit seizoen op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc

 


Papoea-Nieuw-Guinea centraal tijdens Wereldmissiemaand

In de Wereldmissiemaand oktober richt Missio dit jaar de blik op Oceanië, in het bijzonder op Papoea-Nieuw-Guinea. Meerdere eilanden in de Stille Zuidzee dreigen als gevolg van de klimaatverandering voorgoed te verdwijnen. Voor de inwoners is dit een catastrofe.

Bedreigde schepping
Witte stranden, helder water, palmbomen en een strakblauwe hemel: voor velen van ons het gedroomde paradijs in de Stille Zuidzee. Maar voor de bewoners van de Carteret-eilanden is het een nachtmerrie. Hun eiland dreigt voorgoed in zee te verdwijnen. Zo’n honderd mensen moesten al gedwongen verhuizen naar het grotere eiland Bougainville. Hoe gaan de inwoners om met deze grote uitdagingen? Wat kan de katholieke geloofsgemeenschap doen?

Campagne
In de campagne van Wereldmissiemaand vraagt Missio aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de bewoners van deze Carteret-eilanden. De campagne laat zien hoe met name vrouwen een leidende rol op zich nemen, vaak gestimuleerd door de katholieke Kerk. Dat is niet vanzelfsprekend in een door mannen gedomineerde cultuur, waar geweld tegen vrouwen veel voorkomt.

Collecte
Wij kunnen een steentje bijdragen aan het goede werk van de Kerk elders in de wereld. In onze parochiefederatie collecteren we op Wereldmissiedag (19-20 oktober) voor het werk van missionarissen, met name op de bedreigde eilanden in de Stille Zuidzee.

Meer info: www.missio.nl

 


Boodschap paus Wereldmissiemaand

Ga en nodig iedereen uit voor het bruiloftsmaal: dat is het thema dat paus Franciscus heeft gekozen voor de Missiezondag op 19/20 oktober. Het is afkomstig uit de parabel over de onwillige bruiloftsgasten in het evangelie van Matteüs (22,1-14). In de parabel zijn volgens de paus enkele belangrijke aspecten van evangelisatie te onderscheiden, die ook voor ons als missionaire leerlingen van Christus bijzonder actueel zijn.

Als eerste gaat de paus in op de zinsnede ‘Ga en nodig uit’. Deze twee werkwoorden drukken het hart van de missie uit. Missie is het onvermoeibaar erop uitgaan om anderen uit te nodigen voor het feest van de Heer. Paus Franciscus: “Laten we niet vergeten dat iedere christen geroepen is in elke context deel te nemen aan deze universele missie door te getuigen van het evangelie, zodat de hele Kerk met haar Heer en Meester, continu voort kan gaan naar de ‘drukke verkeerswegen’ van de huidige wereld.”

Het tweede aspect dat de paus benadrukt, is ‘het bruiloftsfeest’. Daarbij gaat hij dieper in op de betekenis van de missie van Christus en de Kerk. Het derde en laatste aspect waar de paus in zijn boodschap op ingaat is: ‘iedereen’. De uitnodiging betreft alle mensen, het gaat om een universele missie van de leerlingen van Christus in de volledig synodale en missionaire Kerk.

Lees de hele boodschap van paus Franciscus voor Missiezondag 2024 op www.missio.nl

 


Diakenwijding in kathedraal Roermond

In de kathedraal in Roermond vindt zaterdag 26 oktober de wijding van Stefano Bruno tot diaken plaats. Hij wordt gewijd tot transeunt diaken. Dat wil zeggen dat dit voor hem een stap is op weg naar het priesterschap. 

Stefano Bruno is 28 jaar. Hij komt oorspronkelijk uit Italië. Hij is lid van de beweging van de Neocatechumenale Weg. Hij volgde zijn priesteropleiding aan de grootseminaries Rolduc in Kerkrade en Redemptoris Mater in Cadier en Keer. Hij gaat na zijn diakenwijding als kapelaan aan de slag in de parochiefederatie Roermond-Noordoost.

De wijdingsplechtigheid begint om 10.30 uur in de Sint-Christoffelkathedraal aan de Markt in Roermond. Iedereen is welkom.

 


Je moet het maar weten
Wat is het verschil tussen een orde en een congregatie?

De Kerk kent verschillende soorten kloosters. Daar wonen zusters, broeders, fraters of paters. Zij zijn lid van kloosterordes of congregaties. Vaak worden de aanduidingen ‘orde’ en ‘congregatie’ door elkaar gebruikt. Maar er is een verschil.

Kort gezegd komt het erop neer dat de kloosterordes dateren van vóór 1550. Alle instituten voor religieus leven die ná die datum zijn opgericht, worden congregaties genoemd. Dat betekent dat er maar een paar ordes bestaan. De oudste kloosterorde is die van de benedictijnen. De andere ordes zijn die van de cisterciënzers, kartuizers, norbertijnen (vernoemd naar de Limburgse heilige Norbertus), augustijnen, franciscanen en dominicanen. De laatste orde die in de 16e eeuw werd opgericht waren de jezuïeten.

Dat er na 1550 geen nieuwe ordes meer zijn opgericht heeft te maken met de besluiten van het Concilie van Trente dat tussen 1545 en 1563 plaatsvond. Tijdens dat concilie werden er allerlei veranderingen in de Kerk ingevoerd, onder andere over de manier waarop kloosters georganiseerd waren.

Een ander verschil tussen ordes en congregaties is dat de leden van ordes plechtige geloften afleggen, terwijl de leden van een congregaties alleen de zogeheten ‘eenvoudige kloostergeloften’ afleggen. Dit wordt ook wel professie genoemd. In juridisch opzicht is er ook een verschil. De ordes zijn van pauselijk recht en vallen daarom rechtstreeks onder het Vaticaan. Congregaties kunnen ook van zogeheten bisschoppelijk recht zijn. In dat geval vallen ze onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke bisschop.

 


Joodse gedenkdagen:
Oktober is drukke feestmaand

Joden en christenen voelen zich nauw met elkaar verbonden. Jezus was een Jood en vierde de joodse feesten. Sommige van die feesten zijn in een afgeleide vorm ook op de christelijke kalender terechtgekomen. Andere feesten of gedenkdagen zijn typisch voor de joodse kalender. Met name oktober is voor joodse gelovigen een drukke feestmaand met maar liefst vijf verschillende gedenkdagen.

Nieuwjaar: Rosj Hashana (3 en 4 oktober 2024)
Rosj Hasjana is de Hebreeuwse naam voor het Joodse Nieuwjaar. Het herinnert aan het begin van de tijd, de schepping van de wereld. Het nieuwe jaar begint in de herfst, als de oogsten zijn binnengehaald en de natuur afsterft. Dit wordt als een geschikt moment gezien om een nieuw begin te maken. Thuis of in de synagoge eet men appeltjes met honing. Daarmee wens je elkaar een goed en zoet jaar toe. In de synagoge wordt op de sjofar, ramshoorn, geblazen. De honderd tonen van de sjofar roepen de aanwezigen op tot bewustwording.

Verzoendag: Jom Kipoer (12 oktober)
Rosj Hasjana en Jom Kipoer (Grote Verzoendag) vormen samen de Hoge Feestdagen. Tijdens deze feesten en de tussenliggende dagen staan de begrippen inkeer en omkeer centraal. Omkeer wil zeggen dat je terugkijkt op het afgelopen jaar en nadenkt over de dingen die je gedaan hebt. Dit terugkijken, doe je als individu maar ook als gemeenschap. Inkeer volgt als je besluit om dat wat verkeerd was in het komende jaar beter te doen. Op Jom Kipoer is het verboden om te eten en te drinken (25 uur). Je mag die dag niet op schoenen lopen die gemaakt zijn van leer. Gelovigen zijn een groot deel van de dag in de synagoge om te bidden. Het feest is plechtig, maar niet somber. Het nieuwe jaar geeft ook kansen om alles weer beter te doen. Er wordt vaak witte kleding gedragen. Wit staat voor puurheid en onschuld. Aan het einde van Jom Kippoer wordt er op de sjofar geblazen.

Loofhuttenfeest: Soekot 17 – 23 oktober 2024)
Tijdens het Loofhuttenfeest (Soekot) herdenken de joden dat ze uit Egypte en de slavernij zijn weggevlucht. Onder leiding van Mozes zijn ze door de woestijn getrokken op weg naar het Beloofde Land. Soekot is vooral een feest dat thuis gevierd wordt, met veel gasten. Iedereen viert en eet mee in de Soeka, een hutje dat in de tuin, op het platte dak of op het balkon wordt gebouwd. Het dak wordt gemaakt van bladeren (loof) en door de bladeren moeten de sterren te zien zijn. In Israël duurt Soekot zeven dagen en daarbuiten acht dagen.

Slotfeest: Sjeminie Atseret (24 oktober 2024)
De laatste dag van Soekot heet Sjemini Atseret (Slotfeest). Op deze dag wordt gebeden om regen voor het komende seizoen. In het Midden-Oosten, de bakermat van het joodse volk, wordt de eerste regen in de herfst verwacht.

Simchat Tora (25 oktober 2024)
Joden danken in een vrolijke viering God voor het ontvangen van de Thora, de vijf boeken van de joodse bijbel. Er worden twee ‘bruidegoms’ opgeroepen. De eerste heet Chatan Thora: bruidegom der wet. Hij leest de laatste verzen van het Bijbelboek Deuteronomium. Dat is het teken dat de jaarlijkse lezing van de vijf boeken van Mozes wordt afgesloten. Dan leest de andere bruidegom, de Chatan Beresjiet, bruidegom van het begin, de eerste verzen van het boek Genesis. Daarmee is een nieuw begin gemaakt met de lezing van de Thora.  Dit betekent dat de Thora nooit stopt. Tijdens de dienst gaan gelovigen met de Tora op de arm dansend door de synagoge. Ook kinderen doen hieraan mee.

 


Bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025

Rome is de eeuwige stad, de ‘caput mundi’: de hoofdstad van de wereld! Het is ook de stad van de paus en het centrum van de wereldkerk. Hier liggen de apostelen Petrus en Paulus begraven, de steunpilaren van de Kerk. Rome moet je gezien en beleefd hebben, al is het maar één keer in je leven.

Het Heilig Jaar 2025 is een mooie gelegenheid daarvoor. Paus Franciscus heeft gelovigen van over de hele wereld uitgenodigd om als ‘Pelgrims van hoop’ een bedevaart naar Rome te maken en door de heilige deuren de grote basilieken te betreden.

De gezamenlijke Nederlandse bisdommen hebben de uitnodiging van de paus aangenomen en organiseren een Nationale Bedevaart naar Rome. In de meivakantie (eind april/begin mei) gaan we met groepen pelgrims uit alle delen van het land samen naar de eeuwige stad. Vanuit onze parochie(federatie) willen we ook met een groep aansluiten. Gaat u mee?

Inschrijven en meer info: www.huisvoordepelgrim.nl

 


Geef aan de Paredis Stichting
Voor priesters in de Kerk van morgen

Voor priesters in de Kerk van morgen! Zo luidt de nieuwe slogan van de Paredis Stichting. Deze stichting zamelt geld in om de opleiding van priesters in ons bisdom financieel mogelijk te maken. Ook in de toekomst hebben we in de parochies in ons bisdom priesters nodig. De zesjarige opleiding aan het grootseminarie Rolduc vraagt een enorme inspanning van de studenten. Het zou niet goed zijn als zij zich daarnaast ook nog zorgen zouden moeten maken over de financiering van hun opleiding.

Daarom roept de Paredis Stichting uw hulp in: Geeft u om de toekomst van de Kerk? Steun dan de vorming van priesters voor de Kerk van morgen! Geef aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via of bel 06-53841867. Meer info: www.paredis.nl

 


Maak kennis met nieuwe bisschop in De Sleutel

Wie is Mgr. Ron van den Hout? Waar komt hij vandaan? Welke plannen heeft hij met het bisdom Roermond en hoe wil hij de Kerk in Limburg leren kennen? Maak kennis met onze nieuwe bisschop in het bisdomblad De Sleutel. Eind september verschijnt het herfstnummer van De Sleutel met daarin onder meer een uitgebreid interview met de bisschop. Natuurlijk ook een fotoverslag van de installatieviering op 24 augustus.

Verder in De Sleutel aandacht voor andere actuele onderwerpen op het snijvlak van geloof en leven in Limburg. Het bisdomblad verschijnt vier keer per jaar als kleurrijk magazine met interviews, achtergrondinformatie, fotoreportages en nog veel meer. Wie een abonnement neemt, krijgt naast het magazine ook elke vrijdag gratis de digitale nieuwsbrief van het bisdom in z’n mailbox. Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Zo blijf je op de hoogte van het kerkelijke nieuws uit Limburg én verdiep je je in de religieuze achtergronden. Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel