Social Media

Zondag 11 augustus 2024 – 19e Zondag door het jaar

Geplaatst op: 17-06-2024

1e lezing: 1 Kon.19,4‑8  
2e lezing: Ef.4,30‑5,2
Evangelie: Joh.6,41‑51

 

'Je bent wat je eet'

Vaak blijkt bij ouders van communicantjes en andere welwillende gelovigen wat onduidelijkheid te bestaan over de eigenlijke inhoud van de eucharistie. Als we proberen iets inhoudelijks van de eucharistie te zeggen, dan is iedere uitleg helaas slechts een fractie van wat het in werkelijkheid is. In het evangelie staat de letterlijke tekst: “Het brood dat Ik zal geven, is mijn vlees ten bate van het leven der wereld.”

Op de vooravond van Goede Vrijdag bood Jezus aan God de Vader vrijwillig zijn lichaam, zijn vlees als offer voor onze verzoening. Zijn Bloed vergoot Hij willens en wetens als losprijs om ons te reinigen van alle zonden. Deze Goddelijke weldaad heeft Christus als sacrament levend en eeuwig willen houden toen Hij zei: “Doet dit om Mij te gedenken.” Omdat de eucharistie de zonden vermindert, de deugden vermeerdert en ons innerlijk verrijkt, bestaat er niets dat heilzamer is voor ons. Iedere eucharistie komt ons levenden, maar ook aan doden ten goede. “Je bent wat je eet”, zegt tegenwoordig ook de Gezondheidsraad. Christus zegt onomwonden: “Ik ben het brood, dat uit de hemel is neergedaald, en hij die Mij eet, zal in eeuwigheid leven.” Ook staat er: “Mijn vlees ten bate van het leven van de wereld.”

Christus heeft de bediening van de eucharistie toevertrouwd aan zijn uitverkoren priesters. Hierdoor consacreert de priester het brood en de wijn en het verandert door Goddelijk ingrijpen in het lichaam en het bloed van Christus. Hierdoor herhaalt zich in iedere heilige Mis de opoffering, het lijden, het sterven en het verrijzen van Christus. Wat 2000 jaar geleden op de Calvarieberg op Goede Vrijdag in Jeruzalem plaatsvond, herhaalt zich op het altaar. Dit betekent dat het lijdensmysterie, de opoffering van het lichaam, het bloed, de ziel en de Godheid van Christus in iedere heilige Mis als vernieuwend offer voor onze wereld wordt gerealiseerd. En alle gemaakte fouten worden verzoenend in dit offer meegenomen.

Door de consecratie verandert God de substantie van het brood en de wijn in het bloed en het lichaam van Christus; deze omvorming is hét geloofsgeheim ten bate van de wereld. Ieder heilig Misoffer behaagt God de Vader zodanig dat het alle beledigingen en zonden overtreft. Door en tijdens het heilig Misoffer koopt Christus als het ware steeds weer onze zonden af. “Door Hem, met Hem en in Hem zal uw Naam geprezen zijn”, is de samenvattende dankzegging die voortdurend nieuw leven schenkt aan onze gebroken wereld.

Laten wij erg dankbaar zijn voor dit onbeschrijfelijk grote cadeau waardoor wij en de wereld beschermd blijven. De uitwerking van de Communie veroorzaakt in ons een steeds diepere eenwording met Christus. Hoe meer wij hongeren naar het levende brood, des te meer zal onze ziel vredig leven in het genadige en Goddelijke licht.

Tekst: Bezinning op het Woord, inleidende teksten bij de dagelijkse liturgie