Zondag 10 november 2024 – 32e Zondag door het jaar
1e lezing: 1Kon.17,10-16
2e lezing: Hebr.9,24-28
Evangelie: Mc.12,38-44 of 41-44
Geef jezelf helemaal
De zorg wordt te duur. Te weinig werkende mensen moeten opdraaien voor de lasten van hen die zelf geen middelen hebben. Kan de Bijbel, het evangelie in deze misschien iets betekenen? De moderne samenleving, geïnspireerd door de media doet ons geloven, dat het christelijk geloof in deze achterhaald is. Het evangelie heeft de meerderheid van de mensen van 2024 dan ook niets meer te vertellen. De teksten van deze zondag laten ons echter een heel interessant geluid horen. De Bijbel mag binnen de muren van het kerkgebouw immers wel zijn pleidooi houden.
Wat heeft de Bijbel ons in deze kwestie te zeggen? Het gaat vandaag toevallig over mensen die het ook niet breed hebben. Het zijn mensen die echt een financiële crisis beleven en ondanks dat toch zelf betalen. Zelfs meer dan wij menselijk gezien verantwoord zouden vinden. Allereerst hebben wij daar het gebeuren rond Elia. Hij is een van de toonaangevende figuren uit het Oude testament. Hij lijkt op het eerste gezicht geen oog te hebben voor deze aan de crisis lijdende weduwe. Hoort hij misschien bij de rijke bovenlaag van zijn volk? Het laatste kleine beetje dat zij heeft, eist hij voor zichzelf op: "Maak van het meel en de olie eerst een broodje voor mij en breng dat; voor uzelf en uw zoon kunt u daarna zorgen."
Wat gebeurt hier eigenlijk? Elia daagt de weduwe uit. Hij nodigt haar uit om zich over te geven aan God. Geef mij wat jij hebt in Gods Naam. Want: "De pot met meel raakt niet leeg en de kruik met olie niet uitgeput." Doet Elia hier niet recht aan de uitspraak van de Jezus wanneer Hij zegt: "Zoekt eerst het Koninkrijk van God, dan zal al het andere u erbij gegeven worden." En wat dat koninkrijk van God inhoudt, maakt Jezus ons in elke eucharistieviering in woord en daad duidelijk.
Wat doet Jezus? Hij begint zelf geen betoog te houden tegen de Farizeeën en Schriftgeleerden. Hij zegt ook niet tot de weduwe: “Jij hoeft niets te geven.” Integendeel, Jezus prijst de weduwe, omdat zij alles heeft weggegeven: "Allen wierpen zij iets van hun overvloed, maar zij offerde van haar armoede al wat zij bezat, alles waar zij van leven moest."
Hier komen wij tot de kernboodschap van deze zondag: zoek het koninkrijk van God. Durf allereerst daar te investeren, waar geen crisis of inflatie invloed op jou heeft. Het eigene van de Bijbelse boodschap over Gods koninkrijk blijkt het volgende te zijn: Geef niet iets, geef jezelf helemaal. Wanneer Jezus aan een structurele oplossing denkt, verwijst Hij naar het Offer van zijn leven, waarin blijkbaar het antwoord voor veel menselijke problemen gelegen is. Daarom zegt Hij: "Wie mijn leerling wil zijn, moet Mij volgen”. Begin de herstructurering van de wereld in jouw hart uit kracht van Jezus’ kruisdood.
Terug naar het begin. Wie draait op voor de zorgen van hen die dat zelf niet kunnen? Wie zal dat betalen? De Bijbel zoekt het antwoord niet bij de mensen, ook niet bij de meerderheid van stemmen: God is het antwoord. Hoe luidt zijn antwoord: Wie zich durft geven, verliest niet maar maakt bij God winst en wel uit kracht van Jezus’ lijden en dood. Niet voor niets roept Paulus na zijn bekering uit: ”Ik beschouw alles als vuilnis, want mijn Heer Jezus Christus kennen gaat alles te boven.”
Om die reden wordt in de kerk gecollecteerd en aandacht gevraagd voor onze eigen inbreng op het moment van de offerande. Brood en wijn worden op het altaar neergezet. Het zijn de tekens van onze gaven en daarbij behoort dus ook de geldelijke bijdrage. Eucharistie vieren betekent dat wij geloven dat die gaven, brood en wijn, vervuld worden met Jezus' gave tot de dood aan het kruis. Hij maakt van onze gaven krachtbronnen om baanbrekend bezig te zijn. Volg Hem na, die zich in de eucharistie volledig schenkt.
Ook onze financiële inbreng heeft voor een christen altijd van doen met ons hart. De collecte is het zichtbaar worden van ons aandeel in Jezus’ gave op het altaar. Moge de viering van de eucharistie ons de kracht geven om deel te krijgen aan de volledige overgave van Jezus; dan zal onze financiële inbreng die kracht bezitten, waardoor wij het aanschijn van de aarde kunnen vernieuwen.
Tekst: Bezinning op het Woord, inleidende teksten bij de dagelijkse liturgie