500 Jaar geleden werd enige Nederlandse paus gekozen
Adrianus VI was de enige Nederlandse paus uit de geschiedenis. Dit weekeinde (9 januari) is het precies 500 jaar geleden dat hij werd gekozen. Dit wordt later dit jaar in Rome en Utrecht op diverse manieren herdacht.
De in Utrecht geboren kardinaal Adriaan Floriszoon Boeyens werkte op het moment van zijn uitverkiezing in Spanje, nadat hij voorheen vele jaren in Leuven actief was geweest. Als paus Adrianus VI werd hij bekend als iemand die uitwassen in de Kerk bestreed en het Vaticaan wilde hervormen. Hij was overigens maar heel kort paus: van 9 januari 1522 tot zijn dood op 14 september 1523. Zijn pauskroning vond pas een half jaar na zijn verkiezing plaats, onder meer omdat het lange tijd duurde voordat hij vanuit Spanje naar Rome kon reizen. In Utrecht werd indertijd een huis voor hem gebouwd, dat nu bekend staat als het Paushuize.
Na Adrianus VI duurde het tot aan de komst van de Poolse paus Johannes Pauulus II voordat er weer een niet-Italiaan tot paus werd gekozen. Omdat de lage landen in de 16e eeuw deels tot het Heilige Roomse Rijk behoorden, wordt Adrianus VI ook als Duitse paus gezien. Hij ligt begraven in de basiliek Santa Maria dell Anima in Rome, die als Duits-Nederlandse kerk wordt gezien.
Eind april wordt de 500e verjaardag van de verkiezing van de enige paus uit de Lage Landen in Rome herdacht met een symposium, dat mede door de ambassadeurs van Nederland en België bij de Heilige Stoel wordt aangeboden. Later dit jaar is er ook in de Vaticaanse bibliotheek een tentoonstelling over paus Adrianus VI. Het Aartsbisdom Utrecht staat komende zomer stil bij het jubileum met een viering en een symposium.