Alphacursus: ‘Het is best wel oké om te geloven’
Tekst: Matheu Bemelmans
Praten over je geloof is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Want wat geloven we als christenen nu eigenlijk? En hoe breng je dat onder woorden? Dat blijkt niet altijd even gemakkelijk. De Alphacursus laat mensen op een informele manier met elkaar over hun geloof in gesprek gaan. Susteren is een van de plaatsen in Limburg waar de cursus wordt gegeven.
Het brood staat al op tafel als Har Verheggen kapelaan Amir Leonard uitnodigt om een gebed uit te spreken. Zo’n vijftien deelnemers hebben zich in het Stift in Susteren verdeeld over drie tafels. Na het gebed gaan twee vrijwilligers rond met een grote pan chili con carne. Iedereen laat zich het Mexicaans gerecht goed smaken en aan de tafels wordt gezellig gekeuveld. “Dat is ook de bedoeling,” legt Verheggen uit. “Elke Alphabijeenkomst begint met een maaltijd. Zo leren de mensen elkaar op een informele manier kennen en komen de tongen los.”
De gepensioneerd godsdienstleraar begeleidt namens de parochiefederatie Susteren de Alphacursus die dit voorjaar voor belangstellenden uit Susteren, Roosteren, Nieuwstadt en Dieteren wordt gehouden. De deelnemers komen uit de verschillende kerkdorpen en kenden elkaar vooraf niet allemaal. Inmiddels is het de vierde avond en is er al langzaam een onderlinge band ontstaan. “Ik ben blij dat de parochie dit aanbiedt,” zegt Verheggen. “Na de mis op zondag is er meestal geen gelegenheid om inhoudelijk met elkaar te praten en hier kunnen mensen hun geloofsvragen met anderen bespreken.”
Het idee achter de cursus is dat er meer ruimte is voor verdieping en dat de deelnemers leren om ook meer met anderen over hun geloof te praten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers varieert van halverwege de dertig tot een eind in de zeventig. Velen zijn trouwe kerkgangers. “Maar niet iedereen,” zegt Verheggen. “Er zitten ook mensen bij die niet katholiek zijn en zich op deze manier meer in het geloof verdiepen.”
Geloven is een keuze
Als ook het toetje verorberd is, volgt er een inleiding van Marijke Pieters uit Roermond over de vraag ‘Wat is geloven?’. Voordat ze aan haar verhaal begint, vertelt Pieters dat ze 20 jaar geleden bij toeval met de Alhacursus in contact kwam en er sindsdien nauw mee verbonden is. Ze heeft zelfs een tijdje in Ierland en Engeland gewoond, waar Alpha vandaan komt, om zich er meer in te verdiepen. Sinds ze weer in Nederland woont, houdt ze regelmatig inleidingen voor Alphagroepen.
De onderwerpen zijn per avond vastgesteld en de presentaties zijn ook voor alle Alphagroepen gelijk. Aan bod komen vragen als ‘Wie is Jezus?’, ‘Waarom stierf Jezus aan het kruis?’, ‘Waarom en hoe kun je bidden?’. In haar inleiding over wat geloven is, maakt Pieters direct duidelijk dat het om een relatie met God gaat. Ze vergelijkt het geloof met een huwelijk. “Als je mensen vraagt of ze zich katholiek noemen, zegt de een ‘min of meer’ en een ander ‘misschien’. Maar als je mensen vraagt of ze getrouwd zijn, zegt niemand ‘min of meer’ of ‘misschien’.” Ze laat er direct een aantal Bijbelcitaten op volgen en zegt dan met een grote glimlach: “Een persoonlijke relatie met Jezus hebben, is niet alleen iets voor protestanten. Dat kunnen katholieken ook.”
Er zitten ook mensen bij die niet katholiek zijn en zich op deze manier meer in het geloof verdiepen.
Haar verhaal gaat nog even door en is doorspekt met vergelijkingen en anekdotes. Zoals die van koorddanser die aan z’n publiek vraagt of ze ervan overtuigd zijn dat hij iemand in een kruiwagen mee kan nemen over het koord. Het publiek reageert enthousiast. Als hij vervolgens mensen uitnodigt om in de kruiwagen te stappen, blijkt alleen z’n eigen moeder voldoende vertrouwen in hem te hebben. “Geloven is keuze. Het is uitgaan op een uitnodiging,” aldus Pieters. Haar kernboodschap: “God houdt van je.”
“Ik kom graag naar deze avonden,” zegt Leo Meulenberg, een van de deelnemers. “Thuis praat je toch niet zo gemakkelijk over je geloof. Hier gaat het vanzelf. En er blijft ook een heleboel hangen van wat er verteld wordt.” Naast hem aan tafel zit Mariette Verheggen. Ze luistert aandachtig. “Klopt,” zegt ze. “Als je er goed over nadenkt, zitten er in het geloof een heleboel dingen waar je in dagelijks leven iets mee kunt.”
Vertrouwensband
Na de inleiding is het tijd voor koffie en wordt de groep opgesplitst in twee kleine groepen om met elkaar in gesprek te gaan over wat ze gehoord hebben. “Dat zijn doorgaans heel geanimeerde gesprekken,” zegt Har Verheggen. “Langzaam groeit er een vertrouwensband, waardoor mensen heel open met elkaar durven praten. Dat is wel fijn.”
Ivonne Geisen is na de inleiding wel even aan een kopje koffie toe. “Het eerste deel van de avond is altijd veel luisteren,” zegt ze. “Het is echt wel een cursus. Je moet goed opletten. Maar de inhoud is heel goed gekozen.” Geisen geeft aan dat ze graag naar de Alphabijeenkomsten komt. “Het is een heel gemêleerd gezelschap en we hebben goede onderlinge gesprekken.” Met name de spirituele sfeer spreekt haar aan. “Ik ben gelovig en heb er altijd veel over gelezen, maar ik ben niet zo heel erg kerks. Wat ik hier ontdek, is dat het best wel oké is om te geloven. Hier is de vierdieping heel dichtbij. Ook de verbondenheid met de anderen vind ik heel fijn. Het zijn boeiende avonden.”
Wat is Alpha?
Alpha is een internationale methode om mensen op een laagdrempelige en gezellige manier de basis van het christelijk geloof te laten ontdekken. Elke Alpha-bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: een gezamenlijke maaltijd, een inleiding en gesprek in een kleine groep. De Alpha-methode is ooit in Londen ontstaan in een Anglicaanse parochie en wordt nu zowel in katholieke parochies als in protestants-christelijke gemeenten gebruikt. Wereldwijd hebben al meer dan 25 miljoen mensen aan een Alpha-groep deelgenomen. Een cursus bestaat doorgaans uit tien avonden en een bezinningsdag of -weekend. Tijdens de cursus komen veertien geselecteerde thema’s aan bod. Het aantal deelnemers aan een cursus kan variëren van zes tot wel vijfentwintig personen. Als er meer belangstelling is, wordt de groep gesplitst in kleinere groepen. De sterke kant van een Alpha-cursus is dat deze niet alleen bestaat uit kennisoverdracht, maar ook uit het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. In Limburg worden in verschillende parochiefederaties Alpha-cursussen aangeboden. Inmiddels zijn er ook diverse soorten Alpha-cursussen voor bijvoorbeeld studenten, senioren, vluchtelingen of zakenlui. Meer informatie is ook te vinden op
Alpha-cursus | Alpha Nederland | R.-K.-alphacentrum