Bisschop doorkruiste dekenaat Thorn
Bisschop Ron van den Hout heeft vrijdag 10 en zaterdag 11 januari het dekenaat Thorn bezocht. Doorkruist, is misschien een beter woord. Het dekenaat telt slechts drie parochiefederaties, maar die omvatten wel 21 dorpen die soms op flinke afstand van elkaar liggen. De bisschop bezocht kriskras door het dekenaat een aantal projecten en hij beloofde in juli terug te komen voor het OLS.
Zo was hij in Wessem en Heythuysen om de eucharistie te vieren. In Beegden dronk hij koffie met de senioren van de huiskamer-plus. Hier hoorde hij dat de ouderen een paar keer per week bij elkaar komen om te handwerken, bij te praten en samen te eten. Het gemeenschapshuis waar dit plaatsvindt vervult een belangrijke rol in het dorp en wordt gerund door maar liefst 120 vrijwilligers.
In Thorn ontmoette Mgr. Van den Hout vertegenwoordigers van de religieuzen die in het dekenaat wonen. Naast de leden van de Foyer de Charité zijn dat de Witte Paters, de zusters franciscanessen van Heythuysen en de zusters dominicanessen van Bethanië. Zij vertelden hoe zij in het bisdom Roermond terecht zijn gekomen en welke taken ze in de loop van de jaren op zich hebben genomen.
Tijdens deze twee dagen stonden ook ontmoetingen op de agenda met de gemeentebesturen van Leudal en Maasgouw, de twee gemeentes waarbinnen het dekenaat Thorn valt. In beide gesprekken ging het over het sociale domein in de gemeente en uiteraard ook over de toekomst van de kerkgebouwen en de kerkhoven. In Horn ging de bisschop ook daadwerkelijk een begraafplaats met historische graven bekijken. Vrijwilligers hebben een plan bedacht om het op te knappen en voor de toekomst te behouden. In restaurant De Abdij in Horn hoorde de bisschop hoe mensen met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt hier onder begeleiding het horecavak kunnen leren. Tussendoor tekende hij ook nog even het gastenboek in het kasteel van Horn.
Wie Thorn bezoekt, kan niet vertrekken zonder een blik in de abdijkerk te hebben geworpen. Nadat hij eerst een film over de historie van de stiftdames van Thorn had bekeken, werd bisschop rondgeleid langs de kunstschatten van de kerk. Veel tijd om alles uitgebreid te bekijken was er niet, want in Grathem zaten op dat moment al de bewoners van het Thomashuis op hem te wachten. Dit is een particulier initiatief van een echtpaar dat hun leven radicaal omgegooid heeft en met hun eigen drie kinderen samenwoont met negen mensen met een verstandelijke beperking. De bisschop schoof aan bij de koffie en hoorde van de bewoners dat ze heel graag in het Thomashuis zijn.
In het parochiehuis van Neer ontmoette de bisschop de kerkbesturen van de drie parochiefederaties. Tijdens een werklunch vertelden ze over het traject van samenwerking. Naast de zorgen over kerkgebouwen door teruglopende betrokkenheid van parochianen, gaven de kerkbesturen duidelijk aan ook te zoeken naar mogelijkheden voor nieuwe pastorale initiatieven. Tegelijkertijd werd de bisschop gevraagd om vanuit het bisdom een duidelijke lijn aan te geven waar het met de parochies naartoe moet. Mgr. Van den Hout gaf aan dat de vraag naar wat we als Kerk willen zijn en welke boodschap we willen uitdragen de belangrijkste is en dat daarna pas de vraag komt welke middelen en gebouwen daarvoor eventueel nodig zijn.
Van Heel ging het dwars door het dekenaat naar Baexem, waar vrijwilligers van de voedselbank en het project DiaNico aan de bisschop lieten zien hoe zij armlastige gezinnen bijstaan met voedselpakketten. Het gaat om enkele tientallen gezinnen uit de regio die op de manier ondersteund worden.
Hierna volgde nog een bezoek aan zorgcentrum Hornerheide, waar de bisschop in gesprek ging met de geestelijk verzorgers die in verschillende zorgcentra in het dekenaat Thorn werken. Hier kwam onder andere aan bod dat er de afgelopen jaren flink bezuinigd is op de mogelijkheden voor geestelijke verzorging, maar dat men desondanks probeert de bewoners zo goed mogelijk te begeleiden. Ook het contact met de parochies en het bisdom kwam hier ter sprake.
Tijdens de afsluitende viering in de Nicolaaskerk in Heythuysen kreeg de bisschop door de plaatselijke schutterij een pakketje potgrond met bloembollen aangeboden, die bloeien tegen de tijd dat in Heythuysen het OLS wordt gehouden. Voor Mgr van den Hout zal het de eerste keer zijn dat het ‘Oud Limburgs’ meemaakt, maar hij herinnerde eraan dat hij in zijn geboorteplaats al vele jaren lid is van een Brabants gilde en dus de wereld van schutterijen en gilde wel een beetje kent.