Social Media

Bisschop tegen parochies Weert: 'Creëer plekken van hoop'

Geplaatst op: 09-01-2025

De politie, twee gemeentebesturen, een meststoffenfabriek en veel gesprekken met kerkbesturen en parochievrijwilligers over de toekomst van de kerk. Dat waren de ingrediënten van het werkbezoek dat bisschop Ron van den Hout dinsdag 7 en woensdag 8 januari bracht aan het dekenaat Weert.

Het tweedaags bezoek was zowel voor de bisschop als voor deken Jack Honings een kennismaking met de regio Weert, omdat beiden min of meer op dezelfde dag aan hun nieuwe taak zijn begonnen. Om meer thuis te raken in het sociaal-maatschappelijke karakter van Weert en omgeving sprak de bisschop dinsdag als eerste met twee vertegenwoordigers van de politie. Van hen hoorde hij onder meer dat agenten een groot deel van hun tijd moeten besteden aan mensen met psychiatrische problemen. 

Na een rondleiding door het Weerter politiebureau vertrok de bisschop naar Ospel, waar vrijwilligers van de parochies van Nederweert, Nederweert-Eind, Budschop en Ospel hem vertelden hoe zij werken aan de vorming van een federatie tussen de vier parochies. De zoektocht naar een goed evenwicht tussen samenwerking enerzijds en behoud van de eigen identiteit van de dorpsgemeenschap anderzijds speelt daarin een belangrijke rol.

Inspiratie
Dezelfde zoektocht kwam ’s middags ook aan bod tijdens een soortgelijke ontmoeting met de parochies van Stramproy, Tungelroy, Swartbroek en Altweerterheide. Ook deze parochies zien de geloofsgemeenschap kleiner worden, terwijl de kosten voor onder meer het onderhoud van het kerkgebouw blijven stijgen. Mede om die reden wordt één kerk in dit samenwerkingsverband gesloten en zijn er plannen om een andere kerk te verkleinen.

Ook gaven de vrijwilligers aan eigenlijk meer met de inhoud van het geloof bezig te willen zijn, dan met organisatie en structuren. “We zijn op zoek naar inspiratie,” aldus de hartenkreet van een van de aanwezigen. Mgr. Van den Hout toonde begrip voor de situatie waarin de parochies zich bevinden en riep zowel in Ospel als Stramproy de vrijwilligers op om klein te durven denken en los te laten wat niet meer werkt. “Probeer vooral plekken van hoop te creëren,” aldus de bisschop.

Bezoek kerken
Onderweg van de ene naar de andere afspraak was er voor de bisschop ook tijd om enkele kerken in het dekenaat te bekijken. In Tungelroy bezocht hij ook even het graf van een van zijn voorgangers, oud-bisschop Pierre Moors, die in 1980 in zijn geboortedorp werd begraven. Vervolgens werd de bisschop ontvangen door de broederschap van de ‘Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert’, die hem onder meer informeerden over de diaconale activiteiten die zij op touw zetten. De eerste dag van het bezoek aan Weert werd afgesloten met een eucharistieviering in de Martinuskerk en aansluitend een gezellig samenzijn met de kerkgangers.  

Brainport
De tweede dag begon met een eucharistieviering in de intieme Lourdeskapel in de wijk Moesel. Aansluitend werd de bisschop in de sacristie van de Martinuskerk geïnformeerd over diverse nieuwe pastorale initiatieven die in het dekenaat worden genomen, zoals een project voor doorlopende catechese, familiezondagen en een kleine groep biddende Moeders.

In het gemeentehuis van Weert kwamen vervolgens weer diverse maatschappelijke ontwikkelingen aan bod. Burgemeester Raymond Vlecken informeerde de bisschop over de op handen zijn de aansluiting van Weert bij de zogeheten ‘Metropoolregio Brainport Eindhoven’ en wat dit voor de ontwikkeling van Weert kan betekenen. ’s Middags stond een bezoek aan meststoffenfabriek Bertels in Ospel op de agenda. De familie Bertels vertelde vol trots hoe het bedrijf van een eenmanszaakje in de garage in enkele decennia is uitgegroeid tot een internationale speler in deze bedrijfstak.

Nederweert
Tijdens een ontmoeting in het gemeentehuis van Nederweert ging het gesprek met burgemeester Birgit Op de Laak en wethouder Boris Meessen vervolgens over de ongeveer 50 boerenbedrijven in de gemeente die gaan stoppen en de gevolgen hiervan voor het buitengebied. Ook de toekomst van de kerkgebouwen en het klein-religieus erfgoed kwam aan de orde.

Het kennismakingsbezoek van de bisschop aan Weert werd afgesloten in Boshoven met een ontmoeting met de priesters en de kerkbesturen van het dekenaat. Ook hier werden nog eens de zorgen over de toekomst van de parochies geuit. Mgr. Van den Hout gaf aan dat deze kennismakingsbezoeken juist bedoeld zijn om zicht te krijgen op wat er in de parochies leeft en hem helpen om een toekomstvisie voor de kerk in Limburg te formuleren.