Grootseminarie Rolduc viert 50-jarig bestaan
Het grootseminarie Rolduc – de priesteropleiding van het bisdom Roermond – bestaat 50 jaar. Dit wordt onder andere gevierd op maandag 9 december met de jaarlijkse Dies Natalis. Naast vele oud-studenten nemen hier ook diverse bisschoppen aan deel, onder wie de huidige bisschop van Roermond Mgr. dr. Ron van den Hout. Eregast is kardinaal-aartsbisschop dr. Wim Eijk van Utrecht, die zelf op het seminarie werd opgeleid en er ook lange tijd docent was. Hij is hoofdcelebrant tijdens de jubileummis en houdt de feestrede. Ook wordt er een boek over 50 jaar grootseminarie gepresenteerd en een nieuw schilderij van de eind vorig jaar overleden bisschop Harrie Smeets van Roermond onthuld.
250 priesters
De afgelopen 50 jaar heeft het grootseminarie Rolduc zich ontwikkeld tot een gerenommeerd internationaal instituut voor filosofie en theologie. Tussen 1974 en 2024 werden er zo’n 250 priesters opgeleid, van wie er zeven tot bisschop zijn gewijd en één ook tot kardinaal is benoemd. In het studiejaar 1988-1989 telde de opleiding 89 studenten, het hoogste aantal ooit. Op dit moment worden er aan het grootseminarie vierentwintig studenten opgeleid, van wie er tien in Rolduc wonen en tien studenten verbonden zijn aan de beweging van de Neocatechumenale Weg. Zij wonen in Cadier en Keer en komen dagelijks naar Rolduc om daar het studieprogramma te volgen. Dan zijn er nog vier zogeheten transeunt diakens, die het laatste jaar van hun opleiding stagelopen in een parochie. Zij zullen komend jaar tot priester worden gewijd. Sinds vele jaren is het grootseminarie Rolduc geaffilieerd met de Pauselijke Universiteit van Lateranen in Rome, hetgeen betekent dat studenten van Rolduc een officieel kerkelijk diploma van die universiteit kunnen krijgen.
Oprichting
Het grootseminarie Rolduc werd precies een halve eeuw geleden opgericht door toenmalig bisschop Jo Gijsen. Sinds zijn aantreden twee jaar daarvoor toonde de bisschop zich niet gelukkig met de bestaande priesteropleiding aan de Hogeschool voor Theologie en Pastoraat. Hij was van mening dat hij als residerend bisschop te weinig invloed op de vorming van nieuwe priesters had. Ook was er kritiek op het studieprogramma. Dit leidde ertoe dat de bisschop een jaar later de oprichting van een leefgemeenschap voor priesterstudenten aankondigde. Deze werd met ingang van het studiejaar 1974-1975 omgevormd tot een volwaardige priesteropleiding. Deze werd ondergebracht in een vleugel van de voormalige abdij Rolduc in Kerkrade, waar deze nog steeds gehuisvest is. Het nieuwe grootseminarie begon met 21 studenten in de studiejaren één en twee. In de jaren erna werd de opleiding aangevuld met de studiejaren drie tot en met zes. Voor de samenstelling van het studieprogramma werden internationaal befaamde theologen aangetrokken, onder wie de Zwitser dr. Hans Urs von Balthasar en de Duitse professor dr. Jozef Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Hij bezocht Rolduc in 1981, toen hij als kardinaal in Rome werkte.
Jubileumboek
Bij gelegenheid van het gouden jubileum verschijnt op 9 december het boek ‘Rodensia, 50 jaar grootseminarie Rolduc’. Hierin worden de belangrijkste aspecten uit 50 jaar seminariegeschiedenis beschreven. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s. Het jubileumboek is vanaf 8 december voor € 29,95 te bestellen via info@rolduc.nl.
Relieken H. Thomas van Aquino
Een andere activiteit die in het kader van het 50-jarig jubileum plaatsvindt, is een symposium over de filosofie en theologie van Sint-Thomas van Aquino op 25 maart 2025. In verband daarmee zullen de relieken van de H. Thomas van 24 tot en met 26 maart in Rolduc zijn.
Historisch overzicht
Een uitgebreider historisch overzicht over 50 jaar grootseminarie Rolduc verscheen eerder dit jaar in het bisdomblad De Sleutel.
Foto: Studenten en docenten van het grootseminarie Rolduc op audiëntie bij paus Johannes Paulus II in 1982.