Hoge pauselijke onderscheiding voor oud-rijksarchivaris Jacques van Rensch
Voormalige Rijksarchivaris in Limburg Jacques van Rensch heeft woensdagavond een hoge pauselijke onderscheiding gekregen. Hij is door paus Franciscus benoemd tot Ridder in de Orde van Sint-Sylvester. Van Rensch krijgt deze onderscheiding vanwege zijn grote inzet voor het roerend religieus erfgoed in Limburg. De onderscheiding is hem woensdagavond 1 juni uitgereikt door emeritus-bisschop Frans Wiertz tijdens een bijeenkomst in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht.
Jacques van Rensch (Horst, 1953) is jurist en archivaris van beroep en is al meer dan 40 jaar actief in de wereld van burgerlijke en kerkelijke archieven. Zo was hij archivaris in de gemeenten Maastricht en Thorn en werkte hij vele jaren bij het Rijksarchief in Maastricht, de laatste jaren als Rijksarchivaris. In die functies had Van Rensch ook veel met kerkelijke archieven van doen. Daarnaast is hij als vrijwilliger betrokken bij tal van projecten, stichtingen en commissies die zich bezighouden met kerkelijke geschiedschrijving.
Zo maakt Van Rensch al vele jaren deel uit van de archiefcommissie van het bisdom Roermond, die hij in 1979 mee hielp oprichten. Vanuit die commissie zet hij zich tot op de dag van vandaag in voor het behoud en toegankelijk maken van parochiearchieven. Ook heeft hij regelmatig cursussen archiefbeheer voor parochievrijwilligers georganiseerd. In de loop van de jaren heeft Van Rensch veel onderzoek gedaan en gepubliceerd over rechtsgeschiedenis, de geschiedenis van kerkelijke instellingen en volksvroomheid en laatmiddeleeuwse kerkelijke kunst. Ook was hij betrokken bij de Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek en de stichting Beheer Kerkelijke Kunstschatten van de Norbertuskerk in zijn geboorteplaats Horst. Daarnaast is Van Rensch ook actief als parochievrijwilliger in zijn woonplaats Gronsveld.
De ridderorde van Sint-Sylvester is een van de hogere pauselijke onderscheidingen. De ridderorde werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI. De orde wordt verleend aan mensen die op het grensvlak van kerk en samenleving grote verdiensten hebben gehad.