Social Media

Inspirerende lezing over missie in deze tijd door kardinaal Peter Turkson

Geplaatst op: 01-10-2024

Op uitnodiging van de Diocesane Missie Raad en het Missiebureau vond op 30 september in Roermond een boeiende lezing plaats van kardinaal Peter Turkson. Hij werkt in het Vaticaan als kanselier van de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen en de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. De lezing werd bijgewoond door circa 70 mensen, onder wie bisschop Mgr. Ron van den Hout, oud-bisschop Mgr. Frans Wiertz en de directeur van Missio Nederland en bisschoppelijk gedelegeerde voor missiezaken Vincent Goulmy. De avond stond in het teken van het thema ‘Responding to the Call to Mission today’ (missie in deze tijd).

Geschiedenis
Kardinaal Turkson benadrukte in zijn lezing de evolutie van missie in zijn geboorteland Ghana, van de vroege dagen van de Portugese en Nederlandse invloed tot de oprichting van lokale kerken en de ontwikkeling van zelfvoorzienende gemeenschappen. Hij sprak over de rol van de S.M.A.-paters uit Cadier en Keer in de opbouw van de eerste katholieke missie in Ghana vanaf 1882 en de uitdagingen waarmee zij destijds werden geconfronteerd, zoals malaria en het gebrek aan middelen.

Daarnaast ging kardinaal Turkson in op de huidige situatie in Ghana en andere Afrikaanse landen, waar de katholieke kerk nu volledig wordt geleid door lokale geestelijken en bisschoppen. Met vierentwintig bisdommen en een groeiende katholieke gemeenschap van meer dan vier miljoen mensen speelt de kerk een cruciale rol in het bevorderen van onderwijs, gezondheidszorg en sociaal-economische ontwikkeling.

Impact-investment
Een belangrijk thema dat Turkson aansneed, was de noodzaak om nieuwe vormen van partnerschap te ontwikkelen, gericht op het versterken van de zelfredzaamheid van de kerk in Afrika en de lokale gemeenschappen. Hij besprak innovatieve initiatieven zoals ‘impact-investment’. Dit is een vorm van investeren die naast financieel rendement ook streeft naar positieve sociale en ecologische impact, met als belangrijk voordeel dat het bijdraagt aan de zelfredzaamheid van lokale kerken. Door te investeren in duurzame projecten, zoals zonne-energie, kunnen kerken minder afhankelijk worden van externe hulp en hun eigen middelen ontwikkelen om hun missie voort te zetten.

De aanwezigen werden uitgedaagd na te denken over de rol van missie vandaag de dag. Kardinaal Turkson benadrukte dat het niet langer alleen gaat om het geven van hulp, maar juist om samen te werken met lokale gemeenschappen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Dit vraagt om een hernieuwde visie op missie, waarbij solidariteit, samenwerking en wederzijds respect centraal staan.

De lezing van kardinaal Turkson was een inspiratie voor velen en bood nieuwe inzichten in de rol van de kerk in hedendaagse missiewerk en ontwikkeling. Het was een oproep aan alle aanwezigen om actief deel te nemen aan de missie en te blijven werken aan een rechtvaardigere en duurzamere wereld.