Moord op 'Martelaren van Roermond' herdacht
Met een eucharistieviering en een processie met hun relieken is op zaterdag 23 juli in de Caroluskapel in Roermond herdacht dat op die dag 450 jaar geleden op die plek de ‘Martelaren van Roermond’ werden vermoord door het leger van Willem van Oranje.
Op die 23e juli 1572 trok de prins van Oranje Roermond binnen. Zijn troepen gingen daarbij hevig te keer en vermoordden op zeer gewelddadige wijze de kartuizer monniken die destijds in het klooster woonden, waarin nu de kantoren van het bisdom Roermond zijn gehuisvest. Ook de secretaris van de eerste bisschop van Roermond kwam daarbij om het leven.
De herdenking begon met een eucharistieviering onder leiding van bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam op de plek waar precies 450 jaar geleden de moord plaatsvond. In zijn preek wees Mgr. Hendriks erop dat ook vandaag de dag nog steeds mensen omwille van hun geloof vermoord worden en dat het christendom zelfs de meest vervolgde religie ter wereld is. Hij riep op tot verdraagzaamheid. “Ook als we ons machteloos voelen. Het laatste word zal vrede zijn,” aldus Mgr. Hendriks.
Na de pontificale mis, die onder meer bijgewoond werd door burgemeester Rianne Donders van Roermond, vond een processie door de kruisgang van het voormalige kartuizerklooster plaats. Daarbij de werden de relieken van de vermoorde monniken meegedragen. In de pandtuin las historische Rob Dückers de namen van de omgekomen monniken voor met een korte beschrijving van de gebeurtenissen op die dag 450 jaar geleden.
Ter afsluiting van de processie werd het beeld ‘de kartuizer’ van kunstenaar Jean Notten ingezegend. Hij heeft het beeld gemaakt als blijvende herinnering aan kartuizers die enkele honderden jaren in Roermond hebben gewoond. Daarna was er voor alle deelnemers gelegenheid om de expositie te bekijken die speciaal voor de herdenking is ingericht. Te zien zijn onder meer enkele originele schilderijen waarop de moord is afgebeeld. Ook zijn er prenten, boeken en andere documenten uit de 16e eeuw te zien, die de moord op de martelaren beschrijven, waardoor Roermond destijds wereldnieuws werd. ’s Middags was er nog een mini-symposium waarop de moord op de Roermond martelaren in een historisch perspectief werd geplaatst.
De dubbelexpositie ‘De geboorte van Nederland’ en ‘Roermond wordt wereldnieuws’ is tot eind oktober te zien in de Caroluskapel, Swalmerstraat 100 in Roermond. Van woensdag tot en met zondag tussen 14.00 uur en 17.00 uur.