Nieuw ‘Hymnarium’ dankzij SGV-Roermond
De Nationale Raad voor Liturgie heeft onlangs een nieuw Hymnarium uitgegeven. Dit is een zangbundel met de hymnen uit het getijdengebed van de Kerk. De uitgave is er gekomen dankzij de Dienst Liturgie en Kerkmuziek en de Sint-Gregoriusvereniging van het bisdom Roermond.
Het getijdengebed is het dagelijkse gebed van de Kerk, ook bekend als ‘brevier’. Het zijn de gebeden die vooral priesters, diakens en kloosterlingen maar ook leken op verschillende momenten van de dag bidden. Onderdeel van het getijdengebed zijn hymnen. De gebedstijden beginnen met een poëtisch lied dat het uur van de dag of de tijd van het jaar of het feest van die dag bezingt. Hoewel er allerlei varianten van bestaan en menige componist er zich aan gewaagd heeft, is er nooit eerder een uitgave gekomen van alle hymnen in het Nederlands in de gangbare melodieën, ontleend aan het gregoriaans of geestelijke liederen, met de muzieknotatie erbij. Deze is er nu wel, dankzij de inzet van de Dienst Liturgie en Kerkmuziek van het bisdom Roermond en de Sint-Gregoriusvereniging Roermond.
“Als werkschema zijn de melodieën gekozen, zoals die ooit door de Abdij van Male in Brugge in een overzicht gepubliceerd zijn, maar nooit uitgeschreven,” legt gedelegeerde voor liturgie Ed Smeets uit. “Alle melodieën zijn nu bij elkaar gezocht en verder uitgewerkt.” Smeets noemt in dit verband met name de inzet van vrijwilliger Frank Dupont, die ondanks zijn broze gezondheid al het zetwerk van de muzieknotatie heeft verricht.
Het Hymnarium is nu als bijlage bij Directorium – de jaarlijkse liturgische kalender – uitgegeven door de Nationale Raad voor Liturgie. In het voorwoord geeft de bisschop-referent voor liturgie, Mgr. Dr. Jan Liesen, een aanbeveling voor het zingen van de hymnen van het getijdengebed, vooral tijdens vieringen in gemeenschap, bijvoorbeeld het dagelijks gezamenlijk morgen- en avondgebed, of op zondagen en bij bijzondere gelegenheden.
Het zingen van hymnen
“Ook wordt aangeraden om het getijdengebed te bidden als zondagsviering bij afwezigheid van een priester. Het is gepast dan de hymne te zingen. Hymnen komen ook in aanmerking als dankzegging in de ritus voor het uitreiken van de communie tijdens een zondagsviering bij afwezigheid van een priester”, schrijft Mgr. Liesen. Gedelegeerde Smeets vult aan: “Het gaat vooraleerst om het gezongen getijdengebed, zoals dat in verschillende parochies stilaan zijn weg begint te vinden. Voor de eucharistie zijn niet alle gezangen geschikt, maar in ieder geval boort het hymnarium opnieuw een rijkdom aan inwisselbare melodieën aan, waarvan er vele vergeten waren.”
Het Hymnarium bevat de tekst met toonzetting voor alle hymnen van het Getijdenboek en van de aanvullingen bij het Getijdenboek en is uitgegeven in een handzaam formaat (296 blz.). De uitgave is te bestellen in de webshop van de Nationale Raad voor Liturgie (NRL), www.rkliturgie.nl.