Social Media

Zaterdag 11 januari

Opening kunstroute pater Mathot in Klooster Wittem

In pelgrimsoord Klooster Wittem wordt een kunstroute ingericht met werken van pater Mathot, van wie in 2025 zijn overlijden herdacht wordt, 25 jaar geleden. In het kloostercomplex zijn al enkele vaste onderdelen van deze kunstpater aanwezig, maar ze worden nu aangevuld met losse werken die in het klooster een plek hebben.  

Onder de redemptoristen – de paters van Wittem – waren altijd enkele kunstenaars die met hun werk een bijdrage leverden aan de inrichting van kerken, kapellen en kloosters. Een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars was pater Gerard Mathot (1911-2000). Hij was een veelzijdig man. Naast zijn vele pastorale activiteiten was hij vrijwel dagelijks bezig om de verkondiging van de blijde boodschap te verbeelden. Zijn voornaamste werken maakte hij aan het eind van zijn leven. Het betreft beelden in hout, steen en brons van bijvoorbeeld de heiligen en zaligen van zijn congregatie, zoals Alfonsus, Gerardus en Peerke Donders.

Voor de universitaire wereld van Nijmegen maakte hij verschillende bronzen portretten, o.a. van Titus Brandsma. Daarnaast schilderde hij en maakte hij bij gelegenheid grafisch werk. Hij maakte ook ontwerpen voor kazuifels, wandkleden en een kruisweg. Het oorlogsmonument van de gemeente Gulpen-Wittem aan de Eyserlinde (langs de weg Eys-Wittem) is ook vervaardigd door pater Mathot. De kunstroute in de kerk en de ontmoetingsruimte Scala laat de variëteit van zijn kunst zien.

Vanaf zaterdag 11 januari 2025 (tot eind februari) is de kunstroute te zien tijdens de openingstijden van het pelgrimsoord (van 9.00 tot 17.00 uur).