Parochiebladenservice januari en februari 2021
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de WORD-versie van de berichten
Wat een jaar!
Wat een jaar was 2020.
Het zal in onze herinnering
blijven als het ‘coronajaar’:
“Weet je nog hoe dat ging
vóórdat er corona was?”
En als we ergens aan terugdenken,
dan zal al snel gezegd worden:
“Was dat niet in het jaar
vóórdat corona begon?”
Bij jubilea en andere gelegenheden
wordt er vast en zeker teruggekeken
op dat bijzondere jaar 2020.
Maar het jaar is nu voorbij
en we staan
aan het begin van 2021.
Niemand weet nog
wat dit jaar ons brengen gaat.
Het ligt in Gods plan verborgen.
We weten wel dat we het met vertrouwen
tegemoet mogen treden, want
elk jaar,
elke maand,
elke dag
wordt ons door God geschonken.
Iedere nieuwe dag is het begin
van de rest van ons leven.
We mogen God dankbaar zijn
voor elk moment
dat ons gegeven wordt.
Laten we er samen iets moois van maken.
Wat een jaar wordt 2021!
Heilige pater Karel wordt 200 jaar
De heilige Pater Karel Houben wordt 200 jaar. Dat wil zeggen: tegen het einde van dit jaar (op 11 december 2021) is het precies 200 jaar geleden dat hij in de watermolen in Munstergeleen werd geboren. Op z’n 24e trad hij in bij de paters passionisten, die hem naar Ierland stuurden.
Daar verwierf ‘father Charles’ grote bekendheid als de ‘pater met de zegenende handen.’ Op 5 januari 1893 overleed hij in Dublin. Die datum geldt als zijn feestdag op de kerkelijke kalender. Zijn geboortehuis in Munstergeleen is nu een kapel en een bedevaartsoord. Dagelijks komen er pelgrims om de voorspraak in te roepen van de heilige pater, die twee eeuwen geleden in die molen aan de Geleenbeek werd geboren.
Een geplande bedevaart van het Huis voor de Pelgrim naar Ierland in juni 2021 gaat vanwege corona helaas niet door.
Meer informatie over pater Karel is te vinden op: www.paterkarelkapel.nl
Week van Gebed: #blijfinmijnliefde
Welke nare gevolgen covid19 ook allemaal met zich meebrengt, bidden kan gelukkig coronaproof! Ieder van ons kan in de beslotenheid van z’n hart op een veilige manier het gesprek met God aangaan. Elk jaar in januari vragen alle christelijke kerken gedurende een week aandacht voor een gezamenlijk gebed om eenheid.
Juist in tijden waarin de samenleving onder druk staat, is eenheid van groot belang. De Week van Gebed vindt plaats van 17 tot en met 24 januari. Het thema luidt dit jaar #blijfinmijnliefde. Het verwijst naar een oproep van Jezus zelf in het evangelie volgens Johannes. Jezus vraagt zijn leerlingen daar om in liefde met hem verbonden te blijven (Joh. 15, 9-12).
Tijdens de Week van Gebed laten christenen over de heel wereld zien en merken dat ze in gebed met elkaar en met God verbonden zijn. Ook in onze parochies nemen we deel aan de Week van Gebed. Tijdens de vieringen zullen we stilstaan bij het thema #blijfinmijnliefde. Maar iedereen die dat wil, kan ook thuis, onderweg of waar ook meebidden om eenheid tussen mensen.
Dag van het Jodendom
Op zondag 17 januari – aan het begin van de Week van Gebed – staan we in de katholieke kerk in Nederland ook stil bij de relatie tussen het christendom en het jodendom. De ‘Dag van het Jodendom’ is een aantal jaren geleden ingevoerd om de diepe verbondenheid, die er tussen christen en joden bestaat, te markeren. “Onze oudere broeders,” noemde paus Johannes Paulus II het joodse volk ooit.
Dit jaar staat tijdens de Dag van het Jodendom de ‘plaats van samenkomst’ centraal: kerk en synagoge. Zowel voor joden als katholieken geldt dat de plek waar de geloofsgemeenschap samenkomt om Gods aanwezigheid te vieren en naar Gods Woord te luisteren niet zomaar een plek is. Overal en altijd hebben Joden en christenen van hun huis van samenkomst – synagoge of kerk – iets bijzonders gemaakt. Een ruimte waaruit eerbied voor God spreekt, die laat zien waarin we geloven én wie we als gemeenschap zijn.
Nederland kent een aantal mooie synagogen, waaronder die in Maastricht.
125 jaar ‘roze’ zusters
Op 15 januari viert de katholieke kerk het feest van de heilige Arnold Janssen. Hij is vooral bekend vanwege de drie religieuze congregaties die hij in Steyl (nu gemeente Venlo) oprichtte. De congregaties staan wereldwijd bekend als de ‘Steyler Missionarissen’.
Voor één van de drie congregaties is 2021 een bijzonder jaar. De slotzusters ‘Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding’ herdenken dit jaar dat hun congregatie precies 125 jaar geleden door de heilige Arnold Janssen en de inmiddels zaligverklaarde zusters Helena Stollenwerk en Hendrina Stenmanns werd opgericht.
De aanbiddingszusters dragen een opvallend roze habijt en worden daarom ook wel de ‘roze zusters’ genoemd. Al 125 jaar wordt er in hun klooster aan de Maas in Steyl bijna onafgebroken voor het uitgestelde Allerheiligste gebeden. Voor het werk van de missionarissen van Steyl, maar ook voor de noden van de wereld. Overigens is de officiële datum van het jubileum pas aan einde van dit jaar: op 8 december, het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen.
De kerk rolt de loper uit
Een rode loper rol je uit als je bijzondere gasten verwacht. Dat geldt ook voor de kerk. Wij verwachten zelfs een héél speciale gast: U. U bent van harte welkom! We zien u heel graag. We hopen dat u komt en met ons meeviert.
Aan het begin van het nieuwe jaar leggen kerken in heel Nederland letterlijk een rode loper uit. Het markeert het begin van de jaarlijkse Actie Kerkbalans. Ook in onze kerk doen we dat. Op de loper staat de nieuwe slogan ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. De parochie wil gastvrij en uitnodigend zijn voor oud én jong.
Als we graag zien dat toekomstige generaties zich ook welkom weten in de kerk, dan moeten we er nú voor zorgen dat de kerk toekomst heeft, door zelf het geloof voor te leven en door te geven, maar ook door de eigen parochie financieel mee te ondersteunen. Doe mee aan Actie Kerkbalans, zodat we de rode loper ook voor uw kinderen en kleinkinderen kunnen blijven uitleggen.
Door de maatregelen rond corona zijn mensen meer en meer op zichzelf en hun kleine kring aangewezen en dan is de parochie een plek van verbinding, al dan niet via internet. Daarom durven we u te vragen om gul te geven, zodat wij in deze vreemde tijd mensen het gevoel kunnen blijven geven dat ze erbij horen en welkom zijn.
[………evt aanvullen met lokale gegevens over Actie Kerkbalans………..]
Opmerking voor de redacties: op www.kerkbalans.nl kunnen parochies een echte rode loper met de slogan bestellen om daadwerkelijk bij de ingang van de kerk neer te legen.
Academie Rolduc over ethiek en Bijbelwetenschap
Deze maand staan er twee lezingen van Academie Rolduc gepland: over ethiek en Bijbelwetenschap.
Op dinsdag 12 januari geeft dr. Lambert Hendriks in Sevenum een lezing over mensenrechten. Een actueel thema, waarbij ook de vraag gesteld kan worden hoe je vanuit je geloof mensenrechten tot hun recht kunt laten komen? Ook de vraag waar het recht van de één beperkingen oplegt aan een ander, komt daarbij aan bod. Dr. Hendriks is rector van het grootseminarie Rolduc en doceert ethiek en moraaltheologie. Deze lezing wordt gehouden in het parochiehuis naast de kerk in Sevenum.
De andere activiteit van Academie Rolduc deze maand is een lezing van pastoraal werker en exegeet Roman Gruijters over de betekenis van het verhaal van de zondvloed in het eerste Bijbelboek Genesis. Al eeuwenlang discussiëren bijbelgeleerden over de betekenis van dit verhaal, waarin het kwaad in de wereld centraal staat. Gruijters studeerde Nieuwe Testament en Judaica en werkt momenteel aan zijn promotie. Deze lezing vindt plaats in Abdij Rolduc.
Beide lezingen van Academie Rolduc beginnen om 19.00 uur. Deelname kost € 5 per avond, ter plekke te voldoen. In verband met de coronamaatregelen kan het zijn dat het programma er anders uitziet of verschoven wordt. Daarom is aanmelden vooraf noodzakelijk via academie@rolduc.nl
Het volledige jaarprogramma van Academie Rolduc is te lezen via www.bisdom-roermond.nl/academierolduc
Je moet het maar weten
Waarom Maria-Lichtmis eigenlijk geen Mariafeest is
Maria-Lichtmis heet het feest dat de Kerk op 2 februari viert. De naam is een beetje verwarrend, want het is eigenlijk geen Mariafeest. Het pasgeboren kerstkind is de echte hoofdpersoon. Maria-Lichtmis wordt gevierd op de 40e dag na Kerstmis. Volgens de joodse traditie was dat het moment om een eerstgeboren zoon voor God te brengen in de tempel. De officiële naam van het feest luidt ook ‘Opdracht van de Heer’.
Waarom dan die verwarring met Maria? Dat heeft te maken met een andere traditie op dezelfde dag. Volgens dezelfde joodse wet was het gebruik dat een vrouw 40 dagen na de bevalling van een zoon naar tempel ging voor een reinigingsritueel. Het woord reiniging klinkt in moderne oren misschien wat vreemd, maar betekende dat een vrouw na een bevalling een rustperiode van 40 dagen werd gegund. Eigenlijk heel modern dus. Maria-Lichtmis is de afsluiting van dat ‘zwangerschapsverlof’ van Maria.
Daarom was deze dag in het verleden ook de officiële afsluiting van de kersttijd. Dat verklaart tevens waar de naam Lichtmis vandaan komt. Als Jozef en Maria op de 40e dag met hun pasgeboren zoon naar de tempel gaan, ontmoeten ze daar de oude Simeon, die in het kind de Messias herkent en hem “een Licht” noemt “dat voor de heidenen straalt” (Lucas 2, 32). Daaruit ontstond in de eerste eeuwen de traditie om op deze dag een lichtprocessie te houden. In de Middeleeuwen kwam daar het gebruik bij om met Maria-Lichtmis ook kaarsen te zegenen, die dan weer een dag later gebruikt kunnen worden voor de Blasiuszegen van 3 februari.
…..[ Eventueel aanvullen met lokale informatie over de viering van Maria-Lichtmis] …………
Carnaval 2021
Geen optocht,
geen zittingen,
geen prinsen
met veren op hun steek.
Het lijkt onwerkelijk in Limburg.
Carnaval hoort erbij.
Toch gaat het dit jaar
net even iets anders.
Vergeet dan niet
dat echte blijdschap
niet in praalwagens zit
of in zelfgemaakte ‘pekskes’,
hoe creatief ook.
Echte blijdschap zit in je hart.
Een échte carnavalist
weet ook nu
een lach om de mond te toveren.
Een blij gezicht
en stralende ogen
zijn de mooiste schminck die er is.
Vastentijd is quarantainetijd
Sinds de uitbraak van corona is het woord quarantaine weer helemaal terug in ons spraakgebruik. Wie ziekteverschijnselen heeft of vermoedt, wordt geadviseerd om zich een aantal dagen terug te trekken. In die tijd kun je niemand besmetten en zelf genezen.
Het woord quarantaine is geleid van het Italiaanse ‘quaranta giorni’, wat veertig dagen betekent. In de 14e eeuw moesten in Venetië schepen uit landen waar de pest heerste in veertig dagen buiten de haven van blijven liggen, om de ziekte niet aan land te brengen. Mensen die afgelopen jaar noodgedwongen in quarantaine moesten, zeiden achteraf dat ze in die tijd tot rust waren gekomen en oog voor andere aspecten van het leven hadden gekregen.
In de kerk kennen we al heel lang het gebruik om je veertig dagen ‘in quarantaine’ te gaan. Jezus zelf trok zich veertig dagen terug in de woestijn, voordat hij aan zijn openbare leven begon. De tijd na Aswoensdag is voor gelovigen méér dan het aftellen van veertig dagen tot Pasen. Het is een tijd om geestelijk in quarantaine te gaan, om even uit de hectiek van het dagelijks leven te stappen en te genezen van de drukte van alledag en tijd vrij te maken voor God.
Vastenactie pakt de draad weer op
‘Een beter leven dankzij goed onderwijs’, was de slogan van Vastenactie in 2020. Toen kwam corona en viel de campagne min of meer in het water. Dit jaar pakt Vastenactie de draad weer op waar die vorig jaar is blijven liggen. Opnieuw staat goed onderwijs centraal in de campagne, die op Aswoensdag (17 februari) begint en tot Pasen duurt.
Heel speciaal wordt tijdens Vastenactie aandacht gevraagd voor beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Met een gedegen opleiding zijn mensen namelijk beter in staat een redelijk inkomen te verdienen en eventueel een eigen bedrijf op te zetten.
De afgelopen jaren hebben al heel wat mensen in ontwikkelingslanden met hulp van Vastenactie een beroepsopleiding kunnen volgen en kregen meer dan tienduizend jongeren basis- of voortgezet onderwijs. De Vastenactiecampagne van dit jaar wil nog veel meer mensen een steuntje in de rug geven om hen te helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen, zodat ze voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen én een rol kunnen spelen in hun gemeenschap.
Met het campagnethema ‘Werken aan je toekomst’ draagt Vastenactie opnieuw bij aan twee van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN) voor 2030: goed onderwijs en eerlijk werk voor iedereen. Vastenactie steunt projecten die verschillende vormen van voortgezet onderwijs beschikbaar en toegankelijk maken voor mensen in ontwikkelingslanden. U bent van hart uitgenodigd om deze projecten mee te ondersteunen met uw bijdrage aan Vastenactie. Giften zijn welkom op rekeningnummer: NL21 INGB 0003 000 046 t.n.v. Missiesecretariaat Bisdom Roermond.
[…. Eventueel aanvullen met informatie over de lokale vastenactiecampagne…..]
Info-ochtend theologische opleiding verplaatst naar 10 april
Let op: De voor 20 februari geplande info-ochtend van het Theologisch Inistituut Rolduc is verplaatst naar 10 april.
Lees verder >>>
Geloven kan een verrijking van je leven zijn. Veel mensen ervaren dat zo. Wie dat geloof ook graag met anderen wil delen, kan zich daarin verdiepen via een studie theologie. In Limburg bestaat een speciale opleiding voor mensen die als catechist, pastoraal werker, geestelijk verzorger of docent catechese aan de slag willen. Dit is ook de opleiding voor mannen die permanent-diaken willen worden.
Het Theologisch Instituut Rolduc is een deeltijdopleiding. Gedurende een aantal weekenden per jaar (van vrijdagavond tot zaterdagmiddag) komen de studenten in Rolduc in Kerkrade bij elkaar voor een theologische vorming op HBO-niveau. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, Bijbelwetenschap, maar ook sociale leer van de kerk, ethiek, moraal, ecclesiologie, kerkgeschiedenis en meer praktijkgerichte vakken.
Wie een diploma van het Theologisch Instituut op zak heeft, kan op diverse plaatsen op de arbeidsmarkt terecht. Maar de opleiding kan ook heel geschikt zijn voor iemand die uit puur persoonlijke interesse een of meer modules wil volgen. Interesse? Aanmelden voor de informatie-ochtend kan door contact op te nemen met rector Lambert Hendriks via (045) 5466810 of rector@rolduc.nl. Of kijk op www.rolduc.nl