Social Media

Parochiebladenservice januari en februari 2022

Geplaatst op: 03-11-2021

Januari en februari 2022

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten

 


Gebed voor de synodale weg

Wij staan voor U, Heilige Geest,
terwijl wij bijeenkomen in uw naam.

U alleen hebben wij om ons te geleiden,
maak dat U thuis bent in ons hart;
leer ons de weg die wij moeten volgen
en hoe wij deze moeten gaan.

Wij zijn zwakke mensen en zondaars;
laat niet toe dat wij de wanorde bevorderen.
Laat onwetendheid ons niet op de verkeerde weg brengen,
noch partijdigheid ons handelen beïnvloeden.

Maak dat wij in U onze eenheid vinden,
opdat wij samen kunnen gaan naar het eeuwige leven
en ons niet verwijderen van de weg van de waarheid
en van wat juist is.

Dat alles vragen wij U,
die overal en in iedere tijd werkzaam bent,
in de gemeenschap van de Vader en de Zoon,
in de eeuwen der eeuwen,

Amen.

Gebed voor het proces ‘Voor een synodale Kerk; gemeenschap, participatie, zending’, dat afgelopen najaar begonnen is en tot oktober 2023 duurt. Deze tekst is ook als gebedskaart verkrijgbaar bij de parochie en/of het bisdom.

 


Televisiemissen vanuit Waubach en Susteren

De televisiemissen van KRO-NCRV komen ook in 2022 weer vanuit de Sint-Jozefkerk in Landgraaf-Waubach. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de Landgraafse parochie hier graag aan meewerkt. De eerste uitzending is op zondag 16 januari om 10.00 uur.

In totaal wordt de televisiemis dit jaar zeven keer vanuit het bisdom Roermond uitgezonden. Naast zes vieringen vanuit Landgraaf is er op zondag 28 augustus een bijzondere viering vanuit Susteren, waar dan de Heiligdomsvaart wordt gehouden.

Gedurende het hele jaar is er elke zondag om 10.00 uur op NPO2 een eucharistieviering te zien vanuit een van de Nederlandse bisdommen. Voorafgaand aan de mis wordt het programma Geloofsgesprek uitgezonden. Leo Fijen praat dan met iemand uit het betreffende bisdom over zijn of haar geloof.

 


Je moet het maar weten?
Waar is de 1e Zondag door het jaar gebleven?

Het liturgisch jaar kent een vast schema rond de grote feestdagen. Het kerkelijk jaar begint op eerste zondag van de advent. Dan volgt Kerstmis met de Kersttijd. Met Aswoensdag begint de veertigdagentijd, gevolgd door Pasen en de Paastijd, die afgesloten wordt met Pinksteren.

De weken en maanden daaromheen worden in kerkelijke termen de ‘tijd door het jaar’ genoemd. Dit zijn drieëndertig of vierendertig zondagen, al naar gelang de datum waarop Kerstmis en Pasen vallen. Nu is er met die ‘gewone’ zondagen iets geks aan de hand. De ‘tijd door het jaar’ begint steevast op de ‘2e Zondag door het jaar’. Je kunt er elk evangelieboek op nakijken: nergens is een 1e zondag te vinden. Waar is die gebleven?

Het antwoord luidt dat de ‘1e Zondag door het jaar’ samenvalt met wat sinds de hervorming van de liturgie de laatste zondag van de Kersttijd is. Op de zondag na 6 januari (Driekoningen) wordt de ‘Doop van de Heer’ gevierd. Het Kerstkind is een volwassen man geworden. Met het doopsel door zijn neef Johannes begint voor Jezus zijn openbare optreden en daarmee begint in de liturgie tevens de ‘tijd door het jaar’.     

 


Actie Kerkbalans 2022 is van start! 
Geef vandaag voor de kerk van morgen

De kerk staat letterlijk en figuurlijk midden in het dorp of onze wijk. De parochie is er om samen met u lief en leed te beleven. Bij doopsels, eerste communies of huwelijken staat de kerk open, maar evengoed bij de uitvaart van een dierbare. Vanuit onze parochiefederatie zijn we op veel meer plekken aanwezig om catechese te geven, mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem te steken of om gewoon aanwezig te zijn bij activiteiten als onderdeel van de gemeenschap.

De parochie doet dit al vele jaren en hoopt dit ook nog heel lang vol te kunnen houden, maar daarbij is wel uw steun nodig. Zonder uw financiële bijdrage kan de parochie haar belangrijke rol in de gemeenschap niet blijven vervullen. Doe mee aan de Actie Kerkbalans en betaal vandaag uw bijdrage voor de Kerk van morgen.

…….[eventueel aanvullen met informatie over lokale activiteiten in het kader van de Actie Kerkbalans en rekeningnummers, etc.]…………..

 


Zondag van het woord van God

Katholieken zijn van oudsher niet zo’n bijbellezers. Dat is jammer, want de Bijbel is een prachtig boek. Of beter gezegd: een verzameling boeken. In de katholieke uitgave van de Bijbel zijn het er maar liefst drieënzeventig. Dan mag je rustig over een kleine bibliotheek spreken, in plaats van over één boek.

Al deze boeken bevatten bijzondere verhalen die samen het Woord van God vormen. In elke eucharistieviering worden een paar korte stukken uit de Bijbel voorgelezen. Het loont absoluut de moeite om de verhalen eens helemaal te lezen en op je te laten inwerken. Wat staat hier? Wat wil God ons duidelijk maken? Wat kan ik met deze tekst in mijn dagelijks leven?

Om over dit soort vragen na te denken, heeft paus Franciscus een paar jaar geleden de ‘Zondag van het Woord van God’ in het leven geroepen. Deze wordt gehouden op wat in de liturgie de ‘3e Zondag door het jaar’ wordt genoemd. Deze valt dit jaar op 23 januari. Behalve de tekst die bij deze zondag hoort, mogen we dan ook eens een paar extra bladzijdes uit de Bijbel lezen en er met anderen over praten.

…….[eventueel aanvullen met eigen activiteiten in de parochie of bijbelgroep in het kader van de ‘Zondag van het woord van God’.]……………

 


Bisschoppen op Ad Limina naar Rome

De Nederlandse bisschoppen leggen van 31 januari tot met 5 februari hun reguliere Ad Liminabezoek af in Rome. Dit bezoek zou eigenlijk al eerder plaatsvinden, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld.

Het Ad Liminabezoek is een bedevaart van bisschoppen naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus. Tevens wordt dan bij het Vaticaan verslag uitgebracht van de ontwikkelingen van de Kerk in het eigen land. Hoogtepunt van elk Ad Liminabezoek is een audiëntie bij de paus.

Eigenlijk is het bedoeling dat er elke vijf jaar een Ad Liminabezoek plaatsvindt, maar vanwege het grote aantal bisschoppenconferenties dat Rome bezoekt, is de tussenliggende periode vaak langer. Deze keer is die nog eens extra lang geworden door de lockdown. Het vorige Ad Liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen was in december 2013.

 


Kunst centraal tijdens Dag van het Jodendom

Kunst in het Jodendom en het Christendom staat dit jaar centraal tijdens de ‘Dag van het jodendom’, die half januari wordt gehouden. Hoe inspireert de Joodse traditie Joodse kunstenaars? Hoe inspireert de christelijke traditie christelijke kunstenaars? En wellicht ook over en weer? Dat zijn de vragen die daarbij centraal staan. Beide religies hebben eeuwenoude tradities op het gebied van kunst, die soms aan elkaar verwant zijn en soms ook een heel eigen weg volgen.

De Dag van het Jodendom wordt sinds een aantal jaren gehouden, aan de vooravond van de Week van gebed op of rond 17 januari. De Nederlandse bisschoppen hebben deze dag in het leven geroepen om de kennis over het jodendom onder christenen te bevorderen. Tevens wil dit initiatief de actieve dialoog tussen joden en christenen stimuleren. In Limburg is een actieve Resonansgroep Jodendom-Katholieke Kerk die regelmatig lezingen en bijeenkomsten organiseert.


16 t/m 23 januari 2022
Gebedsweek van de eenheid

‘Licht in de duisternis’. Hoewel Kerstmis net voorbij is, staat de ster van Bethlehem deze maand nog even centraal tijdens de Week van gebed voor eenheid van christenen, die van 16 tot en met 23 januari (oorspronkelijk 18 t/m 25 januari) wordt gehouden. De ster staat symbool voor het licht dat straalt in de duister en de weg wijst naar Jezus.

Kerken uit het Midden-Oosten hebben dit thema gekozen naar aanleiding van het tweede hoofdstuk van het Mattheüsevangelie, waarin het verhaal wordt verteld van de wijzen die een bijzondere ster zagen en deze volgden. De ster bracht hen bij Jezus Christus. “Als christenen worden we aangemoedigd om ook als die ster te zijn en anderen te wijzen naar Jezus,” zegt projectleider Jan Willem Janse van de Week van gebed. “Maar onze verdeeldheid maakt het moeilijk om zelf een licht in het duister te zijn. Daarom is het belangrijk om voor eenheid te blijven bidden.”

Volgens Christien Crouwel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, past het thema ook goed in onze tijd, omdat de wereld hunkert naar licht in de duisternis. “De wereldwijde coronapandemie en de economische, politieke en sociale crises die daaruit voortvloeien, hebben dat eens te meer laten zien,” zeg ze. “De ster van Bethlehem nodigt ons uit om samen op zoek te gaan naar Christus die het licht der wereld is. Dat is wat we tijdens deze Week van gebed voor eenheid doen.”

www.weekvangebed.nl  

…….[eventueel aanvullen met gegevens over activiteiten in de eigen parochie rond de Week van gebed] …..

 


Maria Lichtmis en Blasiuszegen

Maria-Lichtmis en het feest van de heilige Blasius zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen omdat ze op twee achtereenvolgende dagen gevierd worden (2 en 3 februari), maar vooral omdat gewijde kaarsen op beide dagen een belangrijke rol spelen.

Met Maria-Lichtmis vieren we de ‘Opdracht van de Heer’ in de tempel. Op de 40e dag na zijn geboorte brengen Jozef en Maria de kleine Jezus voor de eerste keer naar de tempel in Jeruzalem. Vroeger was dit het einde van de Kersttijd. In de 10e eeuw ontstond de traditie om op deze feestdag de kaarsen te wijden die in de liturgie gebruikt worden en die gelovigen eventueel mee naar huis kunnen nemen voor bijzondere gelegenheden. Later werd aan het wijden van de kaarsen ook een kaarsenprocessie door kerk toegevoegd. Vandaar ook de naam ‘Lichtmis’.

Een dag later eert de Kerk de heilige bisschop Blasius. Omdat hij een jongen redde van een verstikkingsdood, wordt hij speciaal aangeroepen tegen keelziektes. Tot op de dag van vandaag is het in veel parochies gebruik om op of rond 3 februari de Blasiuszegen te geven. Dit gebeurt doorgaans met twee kaarsen, die met Maria-Lichtmis gezegend zijn.

... [Eventueel aanvullen met lokale informatie over de viering van Maria-Lichtmis en het uitreiken van de Blasiuszegen]…

 


Wat vieren we deze maand?

Een hoogfeest, een gedenkdag voor een heilige of een dag om te vasten. In de liturgie van de katholieke kerk is elke dag wat te vieren. Sommige feesten hebben een duidelijke relatie met onze eigen regio. Wat vieren we deze maand in Limburg?

5 januari: Sint-Gerlachus
Deze datum is van oudsher de feestdag van Gerlachus, de kluizenaar van Houthem. Hij leefde in de 12e eeuw in een holle Eik. Zijn graf in de voormalige kloosterkapel, nu parochiekerk in Houthem, groeide uit tot een heus bedevaartoord.

5 januari: Pater Karel van Sint Andries
De tweede Limburgse heilige die we vandaag mogen vieren is pater Karel Houben uit Munstergeleen. Hij leefde in de 19e eeuw, trad in bij de paters passionisten en werd uitgezonden naar Ierland. Daar stond hij bekend als de ‘pater met de zegenende handen’. Pater Karel ligt in Dublin begraven, maar ook zijn geboortehuis in Munstergeleen werd een bedevaartoord

15 januari: Arnold Janssen
“Deze man is gek of heilig,” moet bisschop Paredis ooit hem hebben gezegd. De Duitse priester Arnold Janssen uit Goch vluchtte eind 19e eeuw naar Nederland om in Steyl zijn ideaal vorm te geven: hij stichtte maar liefst drie missiecongregaties, die tot op de dag vandaag in Steyl hun moederhuizen hebben: de missionarissen van Steyl (S.V.D.), de zusters dienaressen van de Heilige Geest (blauwe zusters) en de dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding (roze zusters). De heilige Arnold Janssen overleed in 1909. Hij ligt in het Missiehuis in Steyl begraven.

 


Kom naar jongerenweekend WJD@home op Ameland

Sta op en kom in beweging. Onder dat motto zijn jongeren die met leeftijdgenoten over het geloof willen praten van harte welkom tijdens het landelijke jongerenweekend WJD@home. Dit wordt van 14 tot en met 16 januari 2022 gehouden op het Waddeneiland Ameland. Het weekend staat open voor jongeren van 15 – 30 jaar. De WJD@Home is de perfecte opstap naar de Wereldjongerendagen in 2023 in Portugal, omdat je er nieuwe vrienden kunt maken en oude bekenden weerziet. Er is een catechese van de bisschoppen, er zijn eucharistievieringen, een avond van barmhartigheid en het programma heeft allerlei inhoudelijke en creatieve workshops. Deelname aan het weekend kost € 85.

Meer info www.wjd.jongkatholiek.nl   

 


Lees het bisdomblad De Sleutel

De Sleutel is het kleurrijke magazine over geloof en leven in Limburg. Het bisdomblad verschijnt vier keer per jaar met interviews, achtergrondinformatie, fotoreportages en nog veel meer. Het nieuwe winternummer van De Sleutel is net uit.

Wie een abonnement neemt, krijgt naast het magazine ook elke vrijdag gratis de digitale nieuwsbrief van het bisdom in z’n mailbox. Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Zo blijf je op de hoogte van het kerkelijke nieuws uit Limburg én verdiep je je in de religieuze achtergronden.

Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel   

 


Bezinning op het Woord

Als kerk zijn we een gemeenschap van biddende mensen. De liturgie lijkt voor buitenstaanders misschien elke dag hetzelfde, maar is steeds nieuw en anders. ‘Bezinning op het Woord’ is een uitgave van het bisdom Roermond voor iedereen die zich wil verdiepen in de liturgie van de dagelijkse eucharistie. ‘Bezinning op het Woord’ – ook bekend als het blauwe boekje – biedt voor elke dag een inleiding, een korte bezinning, voorbeden en verwijzingen naar de teksten van de dagelijkse liturgie. ‘Bezinning op het Woord’ verschijnt elke maand als handzame brochure. Voor €27 bent u abonnee en krijgt u de teksten elke maand thuis gestuurd.

www.bisdom-roermond.nl/bezinningophetwoord