Social Media

Parochiebladenservice januari en februari 2023

Geplaatst op: 02-11-2022

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten


 

Een stille plaats

Temidden van dit leven hier
vol onrust en gevaar,
schept U in mij een stille plaats
En neemt uw intrek daar.
Een heiligdom van diepe rust
geheel aan U gewijd,
waar ik heel stil genieten mag
van uw aanwezigheid.
Een schuilplaats weg van het lawaai
van heel mijn druk bestaan,
een plek waar ik in kalme rust
uw stem weer kan verstaan.
Een kleine plaats, genadig stil
gereinigd van gebreken,
waar ik U, Heer, ontmoeten mag
en stil met U mag spreken.

John Oxenbham
Uit: Gebeden voor drukke mensen, Ark 2006

 


150 Jaar Theresia van Lisieux

Werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft een themajaar uitgeroepen rond de Heilige Theresia van Lisieux. Dat is niet voor niets, want op 2 januari is het precies 150 jaar geleden dat ze werd geboren. Bovendien was het afgelopen september 125 jaar geleden dat ze overleed. En precies 100 jaar geleden werd ze zalig verklaard.

De Heilige Theresia werd op 2 januari 1873 geboren als Thérèse Martin. Al op jonge leeftijd voelde ze zich geroepen om God te dienen. Net als drie van haar zussen trad ze in bij de karmelietessen in Noord-Franse Lisieux. Als kloosterling streefde Theresia ernaar om heilig te worden, maar ze vond dit heel moeilijk en zocht daarom een eigen route: de zogeheten ‘kleine weg’. Hierin staat vooral Gods barmhartige liefde centraal.

Geloven was volgens Theresia geen verdienste, maar een genade. In haar eigen woorden: “Ik hoef niet groter te worden, ik moet juist klein blijven en steeds kleiner worden.” Ze beschreef deze kleine weg in een dagboek dat pas na haar dood werd gevonden. Onder de titel ‘Het verhaal van een ziel’ werd het wereldberoemd. Vanwege deze spiritualiteit van de ‘kleine weg’ spreekt Theresia ook vandaag de dag nog steeds veel mensen aan.

Theresia van Lisieux overleed in 1897 aan tuberculose. In 1923 werd ze zaligverklaard, twee jaar later gevolgd door haar heiligverklaring. Bij gelegenheid van de 100e verjaardag van haar sterfdag werd ze door paus Johannes Paulus II als derde vrouw uitgeroepen tot kerklerares. In 2015 werden haar ouders als eerste echtpaar eveneens heiligverklaard.


 

Gratis huiszegen met Driekoningen

Wie wel eens in Duitsland of Oostenrijk is geweest, heeft daar vast boven een deurpost de met krijt geschreven letters +C+M+B plus een sterretje en het jaartal gezien. Dit is de zogeheten huiszegen die met Driekoningen wordt uitgedeeld. De letters CMB staan voor ‘Christus Mansionem Benedicat’, wat ‘Christus zegen dit huis’ betekent. Maar de letters staan natuurlijk ook voor Caspar, Melchior en Balthazar, zoals de Driekoningen volgens de traditie heten. De drie kruisjes voor de letters verwijzen naar de Drie-eenheid. Het sterretje verwijst naar de ster die de koningen volgden.

In Duitstalige landen is het ‘Sternsingen’ al jaren een grote traditie. Kinderen gaan verkleed als koningen langs de deuren om liedjes te zingen en te collecteren voor een goed doel. Overal waar ze geweest zijn, schrijven ze de huiszegen boven de deur. In Nederlandse parochies is die traditie een paar jaar geleden ook geïntroduceerd. Kinderen zingen in kerken, in zorgcentra of gaan zingend langs de deuren en delen dan kaarten met de huiszegen uit.

Ook in onze parochiefederatie is de huiszegen dit jaar verkrijgbaar in het weekeinde van 7 en 8 januari, wanneer we het hoogfeest van Openbaring des Heren (Driekoningen) vieren, worden de kaarten uitgedeeld.

[……….eventueel aanvullen met informatie over de lokale viering…………]

Meer info www.driekoningenzingen.nl   

 


Televisiemissen voortaan vanuit Roermond-Oost

De televisiemissen vanuit Limburg komen met ingang van dit jaar vanuit een nieuwe kerk: de H. Hartkerk in Roermond-Oost. Na Tegelen, Venray, Meerssen en Landgraaf werd het tijd om nu een keer naar Midden-Limburg te gaan.   

De eerste televisiemis vanuit Roermond staat gepland voor februari. Pastoor Carlos Martinez neemt dan het stokje over van pastoor Harry Notermans uit Landgraaf-Waubach. De parochie in Roermond-Oost kenmerkt zich door gezinsvieringen met een eigen muzikale invulling.

Het hele jaar door is er elke zondag om 10.00 uur op NPO2 een eucharistieviering te zien vanuit een van de Nederlandse bisdommen. Voorafgaand aan de mis wordt het programma Geloofsgesprek uitgezonden. Leo Fijen praat dan met iemand uit het betreffende bisdom over zijn of haar geloof.

 


Vergeet niet uw kerkbijdrage te betalen

“Geloven doe je in de kerk,” zeggen mensen wel eens. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Als het goed is, heeft ons geloof consequenties voor alles wat we doen en voor de manier we in het leven staan: thuis, op het werk en – inderdaad – ook in de kerk. Omgekeerd is een parochie echt niet alleen in het kerkgebouw actief, maar midden in de samenleving. Vanuit een gelovige grondhouding worden er allerlei activiteiten ondernomen: huisbezoek, catecheselessen, hulp aan mensen die in de problemen zitten en – inderdaad – ook de dagelijkse of wekelijkse kerkdiensten.

Al die activiteiten helpen om de Blijde Boodschap uit te dragen. Daarvoor zijn mensen en middelen nodig. Een parochie wordt gedragen door de mensen die zich bij die geloofsgemeenschap betrokken voelen. In morele zin, maar ook financieel. Om rond te kunnen komen, is de parochie volledig afhankelijk van de vrijwillige bijdrage van parochianen. Als we willen dat onze parochiefederatie haar goede werk kan blijven doen, dan is het belangrijk dat we daar ook met z’n allen financieel aan bijdragen.

Daarom herinneren we u er aan het begin van het jaar graag aan om uw kerkbijdrage te betalen. Dat kan een keer per jaar, per kwartaal of elke maand. Er staat geen vast tarief voor, maar in ons bisdom wordt uitgegaan van een minimumbijdrage van één procent van het netto-inkomen. Voor de meeste mensen betekent dit enkele tientjes per maand. Iets meer mag natuurlijk ook. We hopen dat de kerk u dat waard is. De parochies zijn erkend als Anbi. Dat wil zeggen dat giften fiscaal aftrekbaar zijn. Als u een officiële periodieke schenking doet of de parochie opneemt in uw testament, heeft dit zelfs nog meer belastingvoordelen.

Geloven doe je binnen én buiten de kerk. Om ons werk voort te kunnen zetten en het geloof door te geven aan een volgende generatie hebben we uw financiële steun nodig. Als parochiefederatie bouwen wij graag aan de Kerk van de toekomst. Helpt u ons daarbij? Maak uw kerkbijdrage over op rekeningnummer ………….. t.n.v. R.-K. Parochie ………………………

 


Lezingen over jezuïeten en franciscanen

In de serie ‘Geleefde spiritualiteit’ vertellen religieuzen over de achtergronden van hun orde of congregatie. In januari en februari gaat het over de jezuïeten en franciscanen. De lezingen zijn een initiatief van de Sint-Gregoriusvereniging en Academie Rolduc om belangstellenden kennis te laten maken met de bronnen van christelijke spiritualiteit en religieus leven.

Op donderdag 12 januari vertelt pater Ward Biemans s.j. over de Orde van Jezus, beter bekend als de jezuïeten. Op 2 februari gaat broeder Hans-Peter Bartels o.f.m. in op het leven als minderbroeder of franciscaan. De lezingen vinden plaats in de Paterskerk aan de Leunseweg in Venray. Aanvang telkens om 19.30 uur. Aanmelden is dringend gewenst via activiteiten@sgv-roermond.nl). Als tegemoetkoming in de kosten wordt per avond een bijdrage van € 5,- gevraagd, ter plekke te voldoen.

 


Academie Rolduc over oorlogsrecht

Moraaltheoloog dr. Lambert Hendriks verzorgt in januari en februari twee keer een lezing van Academie Rolduc over ‘Oorlogsrecht: noodzaak of onmogelijkheid?’ De geschiedenis van de mensheid lijkt soms wel een aaneenschakeling van oorlogen en conflicten. Langer dan ooit tevoren heeft Europa in vrede geleefd, maar daar is sinds de oorlog in Oekraïne een einde aan gekomen. Daarmee dient zich ook de vraag aan wat moreel juist is. Oorlog is natuurlijk nooit goed, maar een land dat aangevallen wordt mag zich natuurlijk verdedigen. Wat zijn daarbij de afwegingen, welke dilemma’s dienen zich aan en wat zegt het oorlogsrecht?

Op vrijdag 13 januari vindt de lezing plaats in Abdij Rolduc in Kerkrade en op dinsdag 14 februari in de Paterskerk in Venray. Aanvang beide keren is 19.00 uur. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen. Het volledige programma van de lezingenreeks Academie Rolduc is te vinden op www.rolduc.nl of op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl

 


Dag van het Jodendom: ‘Sterke Vrouwen’

Op 17 januari is de Dag van het Jodendom in de Rooms-katholieke kerk van Nederland. Het thema is dit jaar: ‘Sterke vrouwen’. Dit is afgeleid van de tekst uit Bijbelboek Spreuken (31,10-31): ‘Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?’ In het jodendom begint met deze tekst de huisliturgie op de avond van de sabbat. In katholieke kringen wordt de tekst vaak geciteerd bij jubilea of tijdens de uitvaart van een overleden vrouw.

Maar de Bijbel kent veel meer teksten waarin vrouwen de hoofdrol spelen: als raadgever, probleemoplosser, moeder, dochter, profeet, leerling, steunpilaar, overlever en redder van bedreigde levens. Over die vrouwen en andere vrouwen uit de Joodse en christelijke tradities gaat dit jaar de Dag van het Jodendom. Ter herkenning en inspiratie voor vrouwen (en mannen!) van nu. Meer over het thema ‘Sterke Vrouwen’ is te lezen op www.dagvanhetjodendom.nl

 


Week van Gebed 2023
Doe goed zoek recht

‘Doe goed zoek recht.’ Dat is dit jaar het thema van de Week van Gebed, die van 15 tot en met 22 januari wordt gehouden. De gebedsweek vraagt aandacht voor de eenheid tussen christen, waar regelmatig verdeeldheid heerst. Die verdeeldheid wordt vaak veroorzaakt door het onrecht van ongelijkheid en racisme.

De slogan voor de Week van Gebed 2023 is ontleend aan de Bijbeltekst Jesaja 1 vers 17: ‘Leer goed te doen; zoek het recht, houd tirannen in toom, kom op voor wezen, sta weduwen bij’. Voor dit thema is gekozen naar aanleiding van de gruwelijke dood van George Floyd in Amerika in 2020 door het handelen van een politieagent. Dit leidde over de hele wereld tot grote protesten.

Tijdens de Week van Gebed willen we stilstaan bij verdeeldheid, racisme en ongelijkheid. Gezamenlijk gebed kan helpen om deze verdeeldheid te overwinnen. Miljoenen christenen over de hele wereld bidden mee tijdens de gebedsweek voor eenheid mee. Door samen te bidden ervaren we dat we verbonden zijn, met God en met elkaar. Tegelijk tonen we verantwoordelijkheid voor anderen, door de problemen van de samenleving in onze gebeden een plek te geven.

Meer info op: www.weekvangebed.nl

 


Zondag van het Woord van God (22 januari)

Gods Woord proeven, overwegen,
steeds dieper op me
laten inwerken,
geeft vertrouwen
geeft zekerheid              
geeft perspectief!

 


Een nieuwe stap in het synodale proces
Europese bisdommen met elkaar in gesprek

De Kerk gaat iets nieuws doen. Voor het eerst in de geschiedenis vinden er dit jaar gesprekken plaats tussen bisdommen van eenzelfde continent. De Europese bisdommen gaan van 6 tot en met 12 februari met elkaar in gesprek in Tsjechië. Deze zogeheten ‘continentale’ gesprekken zijn onderdeel van het synodale proces, dat paus Franciscus in oktober 2021 in gang heeft gezet.

In het voorjaar van 2022 mochten alle gelovigen via hun eigen bisdom hun mening geven over de toekomst van de Kerk. Dat was al een bijzonderheid. Al die opmerkingen zijn verzameld en samengevat. Een volgende stap is dat er nu per werelddeel over de belangrijkste opmerkingen en voorstellen gesproken gaat worden. Daarvoor komen begin februari bisschoppen uit heel Europa in Tsjechië bij elkaar. In andere werelddelen gebeurt dit ook.

De resultaten van die gesprekken worden in oktober 2023 en oktober 2024 in Rome besproken tijdens een Algemene Bisschoppensynode met de paus. Deze methode lijkt heel bureaucratisch, maar is een heel mooie manier om te ontdekken wat er nu eigenlijk écht belangrijk is en wat door gelovigen uit de hele wereld gedragen wordt. Dat is precies de reden waarom de paus dit synodale proces op deze manier in gang heeft gezet. Door steeds opnieuw met elkaar in gesprek te gaan, kun je leren onderscheiden welke weg God aan de Kerk wijst.

 


Ga mee naar de Wereldjongerendagen in Portugal

De Wereldjongerendagen is het grootste jongerenevenement ter wereld. Elke twee á drie jaar komen meer dan een miljoen katholieke jongeren bij elkaar om samen hun geloof te beleven. Een hoogtepunt tijdens de WJD is altijd de viering met de paus.

De eerstvolgende Wereldjongerendagen vinden plaats van 1 tot en met 6 augustus 2023 in Lissabon in Portugal. Ook vanuit Limburg gaat er een groep jongeren naartoe. Naast het officiële programma in Lissabon bezoeken ze ook andere bijzonder plaatsen onderweg. De WJD-reis vertrekt op 22 juli en komt terug op 9 augustus. Interesse? Houd dan de website in de gaten: www.bisdom-roermond.nl/wjd of kijk op www.wjd.nl

 


Je moet het maar weten
Waarom Aswoensdag zo heet

Bij Aswoensdag denkt iedereen direct aan het halen van het Askruisje. Toch is dat niet de eerste reden, waarom deze dag Aswoensdag heet. De naam gaat terug op de veel oudere praktijk van de openbare boete in vroeger eeuwen. Zij die zeer zware zonden hadden begaan, meldden zich bij de bisschop en kregen aan het begin van de vasten een boetekleed aan en werden met as bestrooid. Daarna volgde een ritueel waarbij de boetelingen uit de vierende geloofsgemeenschap weggestuurd werden. 

Het dragen van het boetekleed en het bestrooien met as waren al bekend in de tijd van het Oude Testament. Een uitdrukking als ‘in zak en as zitten’ komt rechtstreeks uit de Bijbel. Ook in het heidendom kwamen dergelijke asrituelen voor als teken van droefheid, vergankelijkheid, boete en bekering. As heeft een zuiverende werking. Het wordt van oudsher gezien als een materiaal om mee te reinigen, in letterlijke en figuurlijke zin.  

In de 10e eeuw gingen gelovigen die zich bewust waren van hun eigen fouten, zichzelf ook met as bestrooien uit solidariteit met de uitgestotenen, zonder zelf uitgestoten te zijn. In loop van de 11e eeuw verdween de openbare boete en werd de praktijk van asoplegging een gebruik voor alle gelovigen. In 1091 bepaalde paus Urbanus II dat met Aswoensdag iedere gelovige as opgelegd moest krijgen. Bij de mannen werd de as op het hoofd gestrooid en de vrouwen kregen ook toen al een askruisje op het voorhoofd.

 


Vastenactie 2023: Mensen onderweg

Op Aswoensdag begint de vasten en tot Pasen besteden we ook weer aandacht aan de Vastenactie. Het is een goed gebruik om in deze periode zelf iets te minderen en het geld dat we daarmee sparen te geven aan mensen die het veel slechter hebben dan wij.

Dit jaar staat tijdens de Vastenactie het thema ‘migratie’ centraal. Wereldwijd moeten miljoenen mensen al dan niet gedwongen hun huis verlaten. Sommigen doen dat tijdelijk, anderen willen elders een heel nieuw leven opbouwen. De redenen waarom mensen hun huis verlaten verschillen. Sommige mensen slaan op de vlucht vanwege oorlog, natuurrampen of omdat een overheid of groot bedrijf zijn oog op de kostbare grond heeft laten vallen waar ze leven. Anderen vertrekken in de hoop op een beter inkomen of een beter leven in de grote stad of in een ander land.

Mensen die hun thuis verlaten, moeten elders een nieuw bestaan opbouwen. Ze moeten woonruimte vinden, een stukje land om groente te verbouwen, een baan zoeken, een opleiding volgen. Ze moeten letterlijk een eigen plek vinden. Als ze uiteindelijk terugkeren naar hun oorspronkelijke huis geldt hetzelfde, want de situatie is niet meer dezelfde als toen ze vertrokken. Misschien wonen er andere mensen in hun huis, hebben buren zich kostbare grond toegeëigend of is er gewoon niets meer om naar terug te keren. 

Dit jaar helpt Vastenactie samen met lokale kerken mensen die onderweg zijn naar een betere en veiligere toekomst. Helpt u mee? U kunt uw bijdrage deponeren in de daarvoor bestemde collectebus in de kerk of overmaken op rekeningnummer NL21 INGB 0003 0000 46 ten name van Missiebureau Roermond.