Parochiebladenservice januari en februari 2025 en thema-artikelen Jubeljaar
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de berichten als platte tekst
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)
Mededeling voor parochiebladredacties:
Hieronder vindt u een aantal berichten over het Heilig Jaar 2025. Deze tekst is als één artikel te lezen. Maar desgewenst kan de tekst onder elk tussenkopje als apart artikeltje worden gebruikt, waardoor u in een serie berichten aandacht aan het Heilig Jaar kunt besteden. Meer informatie over het Heilig Jaar vindt u ook op www.jubeljaar2025.nl en vanaf eind december ook op de website van het bisdom www.bisdom-roermond.nl
Beneden aan deze mail vindt u de reguliere parochiebladberichten voor januari en februari.
THEMABERICHTEN HEILIG JAAR 2025
Het Heilig Jaar 2025 gaat beginnen
Het nieuwe jaar wordt een bijzonder jaar in de katholieke Kerk. Het is namelijk een Heilig Jaar of Jubeljaar. Een unieke gebeurtenis, want het vindt doorgaans maar één keer in de 25 jaar plaats. Paus Franciscus nodigt ons allemaal uit om in 2025 ‘pelgrims van hoop’ te worden.
Wat is een Jubeljaar?
Een Jubeljaar of Heilig Jaar is een groot internationaal themajaar, waarin barmhartigheid, verzoening en vergeving van schulden centraal staan. Bij een Jubeljaar horen allerlei tradities, zoals een pelgrimstocht naar Rome en het passeren van de Heilige Deuren in de grote basilieken daar. Ook het verkrijgen van een aflaat is van oudsher met een Heilig Jaar verbonden. Als thema voor het Heilig Jaar 2025 heeft paus Franciscus ‘hoop’ centraal gesteld.
In de kern is een Jubeljaar een jaar waarin mensen worden aangespoord om terug te keren naar de fundamenten van hun geloof en naar onderlinge verbroedering. Het is een jaar van het herstellen van relaties tussen mensen en ieders eigen relatie met God. Een Jubeljaar is ook een oproep tot bekering: het is een gelegenheid om eens goed naar je eigen leven te kijken en God te vragen je te begeleiden op de weg naar heiligheid. In een Jubeljaar spelen woorden als hoop, gerechtigheid, toewijding, dienstbaarheid en vredelievendheid een belangrijke rol. Bovenal staat in het Jubeljaar de ontmoeting met Christus centraal.
Joodse oorsprong
De traditie van Jubeljaren gaat terug tot het Oude Testament. De joodse wet van Mozes (Thora) schrijft voor om elk zevende jaar een sabbatjaar te houden. Dit was gerelateerd aan de agrarische samenleving van destijds: zes jaar werden de akkers bebouwd en in het zevende jaar bleef de grond braak liggen om tot rust te laten komen. Het zevende jaar was ook het moment om schulden kwijt te schelden. Na zeven keer zeven jaar (= 49) volgde in het vijftigste jaar een Jubeljaar. “Dat vijftigste jaar moet een heilig jaar zijn: dan moet u in het land afkondigen dat alle bewoners hun slaven vrijlaten. Het moet een jobeljaar voor u zijn,” lezen we in het Oude Testament (Leviticus 25,10). Het was een jaar om gronden aan de oorspronkelijke eigenaar terug te geven en om slaven vrij te laten.
Jobeljaar
Een ‘jobel’ of ‘yobel’ is het Hebreeuwse woord voor de ramshoorn, waarmee in het oude Israël een ‘jobeljaar’ werd aangekondigd. Ons woord Jubeljaar is hiervan afgeleid. Het heeft dus niets met het werkwoord jubelen te maken. In de Middeleeuwen is de oude traditie van joodse jubeljaren door de katholieke Kerk overgenomen. Het eerste Heilig Jaar werd in 1300 uitgeroepen door paus Bonifatisus VIII. Sindsdien vinden ze regelmatig plaats. Eerst om de 50 jaar, later om de 33 jaar en sinds 1470 om de 25 jaar. De kern is nog steeds hetzelfde als in het oude jodendom: het is een jaar om schoon schip te maken, om schulden kwijt te schelden en ook om eigen fouten onder ogen te zien en opnieuw te beginnen.
Gewone en buitengewone Jubeljaren
Een Heilig Jaar wordt steeds door de paus uitgeroepen. Het laatste ‘gewone’ Heilige Jaar was in 2000 en dat betekent dat 2025 opnieuw een gewoon of regulier Heilig Jaar is, passend in de cyclus van 25 jaren. Daarnaast kan de paus ook een ‘buitengewoon’ Heilig Jaar uitroepen, zoals in 2016 gebeurde in het Jaar van Barmhartigheid. Tot nu toe zijn er 26 gewone Jubeljaren gevierd, 2025 is het 27e.
Heilige Deur
Het nieuwe jubeljaar begint op Kerstavond met het openen van de Heilige Deur in de Sint-Pietersbasiliek in Rome door de paus. Dat is een heel grote deur, die normaal gesproken dichtgemetseld zit en alleen tijdens een Heilig Jaar wordt geopend. Pelgrims die in de loop van 2025 naar Rome gaan, betreden via die deur de Sint-Pieter als onderdeel van hun pelgrimsweg. Oorspronkelijk was er maar één deur. De eerste was waarschijnlijk die van de basiliek van Sint-Jan van Lateranen, de kathedraal van de bisschop van Rome. Om het grote aantal pelgrims te laten passeren, hebben de andere grote basilieken in Rome ook Heilige Deuren gekregen. Deze worden in de dagen na Kerstmis door de paus geopend en in de kersttijd van 2025/2026 weer gesloten. Een Heilige Deur passeren, is niet zomaar een manier om een kerk binnen te gaan. Het is een geloofshandeling die een overgang symboliseert. Elke pelgrim die door een Heilige Deur gaat, kan aan de woorden uit het evangelie van Johannes denken: “Ik ben deur; wie door Mij binnenkomt zal gered worden” (Johannes 10:9). Het gebaar drukt de beslissing uit om Jezus – de Goede Herder – te volgen en zich door hem te laten leiden.
Pelgrims van hoop
Paus Franciscus heeft als motto voor het Jubileumjaar 2025 gekozen: ‘Pelgrims van hoop’. Dit thema drukt uit dat we allemaal als pelgrims onderweg zijn naar God. We mogen in ons leven altijd de hoop hebben dat we ooit bij God zullen uitkomen. Christelijke hoop is daarom een heel positieve manier van in het leven staan. Het glas is nooit halfleeg, maar altijd halfvol, omdat we weten dat God ons leidt. Christelijke hoop is ook een oproep om niet stil te blijven zitten, maar als pelgrims in beweging te komen en die hoop aan anderen door te geven.
Aflaat en verzoening
Bij een Heilig Jaar horen tekenen van verzoening en vergeving van schulden. Dit kan in een groter verband door het kwijtschelden van materiële schulden, maar het kan ook heel persoonlijk in het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening. Typerend voor een Heilig Jaar is dat dit ook kan door het verkrijgen van een aflaat. Dat zou je kunnen omschrijven als een ervaring van barmhartigheid door bepaalde geestelijke handelingen te verrichten, die door de paus zijn voorgeschreven. Denk daarbij aan het bezoeken van daarvoor aangewezen kerken (zoals de grote basilieken in Rome), het bijwonen van de eucharistie of het bidden van bepaalde gebeden, het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening en het doen van goede werken.
Speldjes jubeljaar
Dat 2025 een bijzonder jaar wordt, mag iedereen weten. Daarom zijn er speldjes gemaakt met het logo van het Heilig Jaar. Deze kunnen op een revers, trui, das, muts of tas worden gedragen. De speldjes kosten € 1,- per stuk. Minimale afname is vijf stuks. Ook grotere aantallen zijn te bestellen. De speldjes zijn per e-mail te bestellen bij de Sint-Gregoriusvereniging van het bisdom Roermond: info@sgv-roermond.nl
Activiteiten Jubeljaar in Limburg
Openingsviering 29 december
In het kader van het Heilig Jaar vinden er ook in het bisdom Roermond diverse activiteiten plaats. Zo is er op zondag 29 december om 10.00 uur een openingsviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Tijdens deze eucharistieviering zal bisschop Ron van den Hout het Heilig Jaar in Limburg openen. Iedereen is van harte welkom om hieraan deel te nemen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deze bijzondere eucharistieviering wordt door KRO-NCRV op televisie uitgezonden. Om 9.45 uur is Mgr. Van den Hout te zien in het Geloofsgesprek en aansluitend volgt de heilige mis.
Jubileumpelgrimages naar Roermond
Wie niet naar Rome kan of wil gaan, kan ook in de eigen regio een pelgrimstocht van hoop maken. Limburg telt tal van lokale bedevaartplekken waar dit kan, maar speciaal voor het Heilig Jaar is Roermond als centrale plek aangewezen. Er is een programma voor een jubileumbedevaart van één dag ontwikkeld, waarin pelgrims de Sint-Christoffelkathedraal, de Munsterkerk, de Caroluskapel en de (protestantse) Minderbroederskerk kunnen bezoeken. Dit kan het hele jaar door. Meer hierover leest u (vanaf eind december) op de website van het bisdom: www.bisdom-roermond.nl. Eventueel aanvullen met lokale informatie: …… Vanuit onze parochiefederatie maken wij op ……..[datum invullen] ……… deze jubileumpelgrimage naar Roermond. …….[aanvullen met praktische gegevens]……….
Bedevaart naar Rome
In het hart van het jubeljaar maken honderden Nederlandse pelgrims een bedevaart naar Rome. De gezamenlijke bedevaart van de Nederlandse bisdommen vindt plaats in de meivakantie van 27 april tot en met 2 mei. De deelnemers bezoeken de graven van de apostelen en kunnen zelf door de Heilige Deur gaan. Meer informatie over de Nationale Bedevaart naar Rome is te vinden op www.huisvoordepelgrim.nl
Bisdomdag op 30 augustus
In alle Nederlandse bisdommen vindt tijdens het Heilig Jaar een diocesane ontmoetingsdag plaats. Tijdens deze ‘bisdomdag’ wordt de hoop gevierd met allerlei groepen en vertegenwoordigers uit het bisdom. In Limburg is deze bisdomdag op zaterdag 30 augustus in Roermond. Noteer de datum vast. Informatie over het programma volgt.
ALGEMENE BERICHTEN VOOR JANUARI EN FEBRUARI 2025
Geef vandaag voor de kerk van morgen
God ontmoeten. Samen zingen. Bidden voor de ander. Omkijken naar elkaar. Tot rust komen. De eigen plaatselijke kerk is voor veel mensen op tal van manieren van betekenis. Met de kerk wordt niet alleen het kerkgebouw bedoeld, maar op de eerste plaats de gemeenschap van gelovigen. Iedereen die zich met de kerk verbonden voelt, mag zich ook verbonden voelen met die gemeenschap.
Samen zijn we er ook verantwoordelijk voor dat onze kerk wordt doorgegeven aan een volgende generatie. Dan gaat het over het geloof in God, over zingeving, troost, steun en wijze levenslessen. Maar het gaat ook over de materiële kanten van de kerk: het onderhoud van onze kerkgebouwen, de kerkhoven, de kosten voor pastorale projecten en voor het personeel.
Al deze kosten moeten betaald worden uit de vrijwillige bijdrage van parochianen. Dat onze parochie(federatie) kan functioneren, is daarom een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor iedereen die zich met onze geloofsgemeenschap verbonden voelt. Elk jaar in januari wordt de Actie Kerkbalans gehouden om u eraan te herinneren uw bijdrage voor onze parochie te betalen.
Mogen we zo brutaal zijn om te vragen uw bijdrage een beetje te verhogen, omdat ook voor de parochie de kosten elk jaar stijgen.
Het thema van de Actie Kerkbalans 2025 is ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. De kerk en het geloof zijn een geschenk aan iedereen die zich er – van dichtbij of wat meer op afstand – mee verbonden voelt. Ook in het nieuwe jaar willen wij u dat geschenk aanbieden. Om dat te kunnen blijven doen, is uw financiële steun belangrijk. Onze parochie is ANBI-erkend. Dat betekent dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.
Maak uw bijdrage over op … [eigen rekeningnummer parochie invullen] …
Academie Rolduc over Thomas van Aquino
Dit jaar is het 800 jaar geleden dat de kerkvader Thomas van Aquino werd geboren. Zijn boeken over theologie en filosofie hebben veel invloed gehad op het katholieke denken en de cultuur. Tijdens een lezing van Academie Rolduc op vrijdag 10 januari gaat het over de visie van Thomas op een goede samenleving. Spreker is de hoogleraar en dominicaan Richard Steenvoorde o.p. Hij zal uitleggen wat volgens Thomas van Aquino een goede samenleving is, welke rol wetten daarin spelen en hoe wij als gelovigen de taak hebben om te zorgen voor het welzijn van alle mensen en de natuur. Professor Steenvoorde is hoogleraar aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.
Academie Rolduc is een jaarlijkse lezingenreeks. Elke maand gaat het over een ander thema op snijvlak van kerk en samenleving. De lezingen vinden plaats in het grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Aanvang: 19:00 uur. Entree: € 5,- (ter plekke te voldoen) Aanmelden vooraf via: academie@rolduc.nl
Je moet het maar weten
Wat is de gebedsweek voor eenheid?
Wereldwijd wordt ieder jaar van 18 tot 25 januari de ‘gebedsweek voor eenheid van de christenen’ gehouden. Tijdens deze week wordt er door christenen van verschillende kerkgenootschappen over de hele wereld gebeden om eenheid. De ‘week van gebed’ is een van de oudste initiatieven op het gebied van oecumene. De oorsprong gaat terug tot 1846.
Halverwege de 19e eeuw kwamen er vanuit de Anglicaanse Kerk steeds meer oproepen om te bidden voor eenheid tussen alle christenen. Daarbij ging het niet om het samenvoegen van kerkgenootschappen, maar om een diepgevoelde eenheid in het geloof in dezelfde Christus. Verschillende protestantse kerken namen het initiatief over. In 1894 introduceerde paus Leo XIII in de Rooms-katholieke Kerk met Pinksteren een eigen gebedsoctaaf voor eenheid.
Dat er uiteindelijk toch één ‘gebedsweek voor eenheid’ op eenzelfde moment in het jaar is gekomen, is te danken aan de anglicaanse priester Paul Wattson (1863-1940), die de overstap naar de Katholieke Kerk maakte. In 1908 combineerde hij tradities uit de verschillende kerken: van de protestantse gebedsweek maakte hij een katholiek gebedsoctaaf, dat sindsdien begint op het feest van Petrus’ Stoel (18 januari volgens de oude liturgische kalender) en eindigt op het feest van de bekering van Paulus (25 januari).
Paus Pius X gaf zijn goedkeuring aan dit initiatief en sindsdien wordt in alle christelijke kerken aan begin van het jaar gebeden om eenheid. Sinds 1966 wordt de week van gebed georganiseerd onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van Wereldraad van Kerken en het Dicasterie voor de Eenheid van de Christenen van het Vaticaan. Sinds 2007 start de gebedsweek op de derde zondag van januari.
Aanvullen met lokale informatie over activiteiten in het kader van de gebedsweek ………………….
Dag van het Jodendom: Op weg
‘Op weg.’ Dat is dit jaar het thema voor de Dag van het Jodendom (17 januari). Zowel voor het christendom als voor het jodendom is ‘op weg’ gaan een belangrijk thema. De Bijbel spreekt over Abraham die op weg gaat en over de uittocht uit Egypte. Daarnaast noemt de Bijbel pelgrimeren als een vorm van ‘op weg gaan’ die in het jodendom en het christendom nog steeds voorkomt.
Het thema sluit aan bij het jubeljaar 2025, waarin gelovigen als ‘pelgrims van hoop’ op weg gaan. Daarnaast viert de Kerk komend jaar dat zij zestig jaar geleden met de concilieverklaring Nostra Aetate een nieuwe weg insloeg in haar relatie met het jodendom. De organisatie van de Dag van het Jodendom zegt dat ‘deze dag een goed moment is om als Joden en katholieken te spreken over de weg van ontmoeting en dialoog. Ook in die zin zijn we nog steeds op weg.’
Lezing bisschop
Op zondag 26 januari is er in Huize Blankenberg in Cadier en Keer een bijeenkomst in het kader van de Dag van het Jodendom. Gastsprekers die middag zijn bisschop Ron van den Hout en opperrabbijn Binyomin Jacobs. Aanvang 14.30 uur. Meer informatie op www.bisdom-roermond.nl/kalender of www.dagvanhetjodendom.nl
Televisiemissen in 2025 vanuit Houthem
De televisiemissen van KRO-NCRV uit het bisdom Roermond komen dit jaar vanuit de Sint-Gerlachuskerk in Houthem Sint-Gerlach. Deze kerk neemt het stokje over van de H. Hartkerk in Roermond, van waaruit de vieringen de afgelopen twee jaar werden uitgezonden.
KRO-NCRV zendt elke zondagmorgen om 10.00 uur op NP02 een eucharistieviering uit. Deze komt steeds vanuit een kerk in een ander bisdom. In Limburg werden de tv-missen afgelopen jaren uitgezonden vanuit Roermond, Landgraaf, Meerssen, Venray en Tegelen.
De eerste tv-mis vanuit Houthem staat gepland voor carnavalszondag 2 maart. De andere eucharistievieringen vanuit Houthem zijn te zien op 27 april, 13 juli, 24 augustus, 19 oktober en 21 december. Op zondag 15 juni komt de televisiemis vanuit de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht bij gelegenheid van de Heiligdomsvaart.
Bezinningsweekend WJD@Home voor jongeren
Eind januari vindt het landelijke bezinningsweekend voor jongeren WJD@Home plaats. Het is een gelegenheid voor jongeren om meer over hun geloof te weten te komen, nieuwe mensen te leren kennen en samen te vieren. Dit weekend vindt plaats van 24-26 januari in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt, in de buurt van Den Bosch.
Onlangs werd er ook een nieuwe app voor katholieke jongeren gepresenteerd: Katholink. Deze app speelt in op de behoefte om een centrale plek te hebben waar activiteiten voor gelovige jongeren te vinden zijn, waardoor zij zich meer betrokken kunnen voelen bij de katholieke gemeenschap. Door het overzicht van evenementen op één platform te verzamelen, wordt het voor jongeren eenvoudiger om deel te nemen en op de hoogte te blijven van activiteiten die voor hen van belang zijn.
Alle info over jongerenactiviteiten is te vinden op www.jongkatholiek.nl
Heiligdomsvaartjaar in Maastricht
In Maastricht is 2025 het jaar van de Heiligdomsvaart. Deze vindt plaats van 12 tot en met 22 juni onder het motto ‘Wees een bruggenbouwer’. Als voorbereiding hierop zijn er de komende maanden al diverse activiteiten. Zo verschijnt er een stripverhaal, wordt er elke maand een youtubefilmpje gepubliceerd, zijn er voorbereidingsconcerten en buurtmaaltijden en vanaf half maart een expositie over pelgrimeren.
Ook de reeks ‘bruggenbouwerlezingen’ loopt door. Deze is in het najaar al begonnen en de komende maanden zijn er nog vier lezingen: over politieke vrede en sociale rechtvaardigheid (op 8 januari door Hermans Kaiser), over ‘Duurzame bruggen in een veranderend klimaat’ (op 12 februari, naam spreker nog niet bekend), over paus Franciscus als bruggenbouwer (op 12 maart door Paul van Geest) en over ‘Open of dichte bruggen naar de jeugd’ (op 9 april door studentenpastor Petra Körmendy).
Kijk voor alle evenementen op www.heiligdomsvaartmaastricht.nl
Het Mariafeest dat geen Mariafeest is
Op 2 februari viert de Kerk het feest van Maria-Lichtmis. De naam wekt de indruk dat het om een Mariafeest gaat en in het rijtje van Mariafeesten wordt het ook steeds genoemd. Helemaal fout is dat niet, maar helemaal goed ook niet.
De officiële naam van Maria-Lichtmis luidt: ‘Opdracht van de Heer in de tempel’. We vieren die dag dat Jozef en Maria met de pasgeboren Jezus naar de tempel gingen om hem daar – geheel volgens de joodse traditie – aan God op te dragen. Maria was daar als kersverse moeder natuurlijk wel bij, maar eigenlijk draait het om haar zoon Jezus. Het is dus beter om van een Christusfeest te spreken dan van een Mariafeest.
Begrijpelijk is de verwarring overigens wel, want sinds de 10e eeuw is het gebruikelijk om op deze feestdag kaarsen te wijden ter ere van Maria. Deze kaarsen kunnen in de liturgie gebruikt worden en gelovigen kunnen ze eventueel ook mee naar huis nemen voor bijzondere gelegenheden. Later werd aan het wijden van de kaarsen ook een kaarsenprocessie door de kerk toegevoegd. Vandaar ook de naam ‘Lichtmis’.
Een dag later (3 februari) eert de Kerk de heilige bisschop Blasius. Omdat hij een jongen redde van een verstikkingsdood, wordt hij speciaal aangeroepen tegen keelziektes. Tot op de dag van vandaag is het in veel parochies gebruik om op of rond 3 februari de Blasiuszegen te geven. Dit gebeurt doorgaans met twee kaarsen, die met Maria-Lichtmis gezegend zijn.
Conferentie Missionaire Parochie
Hoe kunnen we als parochie het geloof doorgeven aan een nieuwe generatie? Een vraag die in deze tijd niet zo makkelijk te beantwoorden is. Het internationale project ‘Missionaire Parochie’ probeert hier antwoord op te geven. Ook onze parochie wil missionair zijn.
Op zaterdag g 8 februari wordt voor de vierde keer een landelijke conferentie over het project Missionaire Parochie georganiseerd, met als thema “Blijf in Mij”. Vertegenwoordigers van parochies uit het hele land komen die dag in Veenendaal samen om met elkaar te praten over die vraag hoe je als parochiegemeenschap naar buiten kunt treden en met de boodschap van het evangelie mensen kunt raken. Het wordt een dag van inspiratie en ontmoeting.
Vanuit onze parochiefederatie nemen we ook aan deze conferentie deel. De dag is niet alleen bedoeld voor de pastoor of leden van het kerkbestuur, maar voor iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van onze parochie. Gaat u mee?
Aanmelden kan via …[contactgegevens parochie invullen]…. of via www.missionaireparochie.nl