Social Media

Parochiebladenservice juli en augustus 2021

Geplaatst op: 29-04-2021

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten

 

Welkom in dit Godshuis

Vermoeide reiziger, welkom in dit huis.

Hier is een stoel voor wie moe is.
Hier is hoop voor wie verdwaald is.
Hier is liefde voor wie vol wrok is.
Hier is geloof voor wie twijfelt.
Hier ben je verwacht zoals je bent.
Want  zo dikwijls heeft God naar jou gezocht.
Zo dikwijls heeft hij op jou gewacht.

Sta even stil.
Adem in het verleden van dit huis
je eigen nieuw begin.
Sluit je ogen, word even stil,
want in de stilte hoor je
de echo van Gods woord.

Ga even zitten,
hol ook hier niet jezelf voorbij.
Vouw je handen, open je hart, bid.
En als je dat niet kunt,
als je niet geloven kunt,
omdat je pijn hebt,
ga dan naar huis
met de groet ‘Sjaloom’, vrede en alle goeds.

Tekst gevonden in een kapel


 

Die van daarachter….. zijn ook maar mensen

We zijn in Limburg heel trots op onze hechte gemeenschappen. En terecht. In dorpen kennen mensen elkaar nog. Ook de steden zijn opgedeeld in wijken, waardoor het leven overzichtelijk blijft. Dat is mooi, maar heeft ook een nadeel. ‘We’ denken al heel gauw dat ‘ze’ uit het andere dorp of de andere wijk anders zijn. Dat is natuurlijk niet zo. We zijn allemaal mensen en allemaal kinderen van dezelfde God.

Zeker in de Kerk is het goed om daar eens bij stil te staan, nu we in een beweging zitten waarin parochies veel meer gaan samenwerken en zelfs samengevoegd worden. De geloofsgemeenschap is kleiner geworden. Dat is niet leuk, maar het is nu eenmaal niet anders. Misschien verandert het ooit weer. Maar op dit moment moeten we roeien met de riemen die we hebben en samen sta je sterker.

Daarom heeft het bisdom alle parochies opgeroepen om voor het einde van dit jaar officiële federaties te vormen. Dat is een hechte vorm van samenwerking, waarbij niet alleen de pastoor wordt gedeeld of de mistijden op elkaar worden afgestemd, maar waarbij gemeenschappen echt naar elkaar toegroeien tot een nieuwe parochie, met één kerkbestuur, één administratie en vrijwilligersgroepen die elkaar kennen en gezamenlijk de schouders eronder zetten en de verschillende kerken in de federatie draaiende houden.

Er zijn al heel wat parochies in Limburg waar dit met succes gebeurt en waar ze ontdekt hebben dat ‘die van daarachter’ ook maar heel gewone mensen zijn. Ook onze parochies gaan deel uit maken van een federatie. Die zal bestaan uit: …… [namen betreffende parochies invullen] ………………………..  Doet u mee? Samen zijn we de Kerk, samen staan we sterk.


 

Expositie 200 jaar pater Karel

In Munstergeleen is vanaf deze zomer een thema-expositie te zien, geïnspireerd op het leven en werk van de heilige pater Karel Houben. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat hij in Munstergeleen werd geboren en 300 jaar geleden dat de orde van de passionisten, waartoe pater Karel behoorde, werd gesticht. Negen leden van de Limburgse Kunstkring zijn gevraagd om in het kader hiervan werk in het geboortehuis van Karel Houben tentoon te stellen. De expositie is te zien tot en met 6 januari 2022. Openingstijdens zijn steeds afhankelijk van de actueel geldende coronamaatregelen. Kijk daarvoor op www.paterkarelkapel.nl


 

Op zaterdag 14 en zondag 15 augustus
Wandelen langs kruisen en kapellen tijdens erfgoedweekend

Wie door Limburg rijdt, fietst of wandelt, komt ze overal tegen: kruisen en kapellen die als kleine monumenten van vroomheid in het landschap staan. Meer dan drieduizend zijn het er in heel Limburg. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en vaak ook eigen tradities. In het kader van de Limburgse erfgoedweekeinden biedt de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg op 14 en 15 augustus wandelingen en fietsroutes langs het klein-religieus erfgoed aan. Tijdens dit weekeinde wordt ook het feest van Maria Tenhemelopneming gevierd en zijn er in veel kapellen sowieso vieringen gepland. Wandelen of fietsen langs kruisen en kapellen in de eigen regio is een mooi coronaproof zomeruitje. Kijk voor de routes op www.kruisenenkapellenlimburg.nl 


 

Eerste dag voor grootouders

In dit jaar, waarin er bijzondere aandacht is voor Sint-Jozef en de familie, heeft paus Franciscus ook aan opa’s en oma’s gedacht. Hij heeft er zelfs een nieuwe gebedsdag voor in het leven geroepen. Voortaan is de vierde zondag van juli ‘Werelddag van grootouders en ouderen’. Dit eerste jaar is dat op zondag 25 juli. Die datum is niet willekeurig gekozen, maar valt in de buurt van 26 juli: de feestdag van Joachim en Anna, de grootouders van Jezus.

Volgens de paus is er te weinig aandacht voor ouderen en grootouders en vergeten we weleens de rijkdom van hun bijdrage aan het bewaren en doorgeven van onze wortels. “Ouderen herinneren ons eraan dat ouderdom een geschenk is en dat grootouders de band zijn die verschillende generaties met elkaar verbindt door de ervaring van het leven en het geloof door te geven,” aldus paus Franciscus. Volgens hem wekt de Heilige Geest ook vandaag in oudere mensen gedachten en woorden van wijsheid.


 

Heilig jaar Jacobus duurt langer

Telkens wanneer de feestdag van Sint-Jacobus (25 juli) op een zondag valt, wordt er in Santiago de Compostela in Noord-Spanje een heilig jaar voor hem gehouden. Zo’n heilig jaar trekt veel extra pelgrims naar het graf van Jacobus. Ook in andere plekken in de wereld die met de Jacobusverering verbonden zijn, worden dan extra activiteiten georganiseerd.

Dit jaar is zo’n heilig jaar voor Sint-Jacobus. Maar er heerst ook corona, waardoor er niet veel pelgrims op pad kunnen gaan en ook andere activiteiten niet door kunnen gaan. Daarom is het heilig jaar voor Sint-Jacobus met een jaar verlengd en zijn activiteiten opgeschoven. Een grote Jacobusdag die dit jaar in Roermond zou plaatsvinden, is bijvoorbeeld naar 2022 verschoven. Zo heeft de heilige apostel voor het eerst in de geschiedenis twee heilige jaren achter elkaar.


 

Pelgrimini’s: bedevaarten van één dag

Dit jaar is het nog niet mogelijk om met grote groepen pelgrims meerdaagse bedevaarten naar bijvoorbeeld Lourdes of Rome te maken. Daar heeft het Huis voor de Pelgrim in Maastricht iets op gevonden: Pelgrimini’s. Dat zijn minibedevaarten van één dag, die met een kleine groep deelnemers coronaproof kunnen worden gehouden.

De bedoeling is dat de deelnemers zich vooraf aanmelden en op de dag van de bedevaart op eigen gelegenheid naar de betreffende locatie toegaan. Daar wordt binnen de op dat moment geldende coronaregels een programma aangeboden met vieringen, rondleidingen, wandeltochten en een veilige lunch. In de zomermaand juli staan de volgende Pelgrimini’s gepland:

  • Donderdag 1 juli: wandelpelgrimage door Geleenbeekdal (rond Nuth-Schinnen)
  • Donderdag 8 juli: Peerke Donders, Tilburg
  • Dinsdag 20 juli: Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, Heiloo (Noord-Holland)

Voor aanmelden en meer informatie over de programma’s van de Pelgrimini’s: www.huisvoordepelgrim.nl


 

Priester worden in deze tijd

Heb je er wel eens over nagedacht of een leven als priester iets voor jou zou zijn? Priester worden, is antwoord geven op de roepstem van Jezus om Hem te volgen, met heel je hart en met heel je leven. Waag het avontuur als God je roept. 

Het bisdom Roermond heeft een eigen priesteropleiding in Abdij Rolduc in Kerkrade. Kom eens vrijblijvend praten. Neem contact op met rector Lambert Hendriks van het grootseminarie Rolduc via rector@rolduc.nl of kijk voor meer informatie op www.rolduc.nl.


 

Sint-Rosa 350 jaar heilig

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat Sint-Rosa – de stadspatrones van Sittard – heilig werd verklaard. Dat gebeurde in 1671 door paus Clemens X. Zij was de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die tot de eer der altaren werd verheven. Opmerkelijk is dat ze twee jaar daarvoor in Sittard al tot patrones werd uitgeroepen. Dat was dus vóór haar officiële heiligverklaring.

Dat heeft alles te maken met de rol die Rosa speelde bij het beëindigen van – toen ook – een epidemie. Rosa van Lima (1586-1617) was een jonge vrouw uit Peru die haar hele leven aan God wijdde. Ze werd lid van de derde orde van de dominicanessen en leidde een leven als kluizenaar. Ze had veel aandacht voor zieken, ouderen en zwakken.

Via de paters dominicanen was haar verering ook in Sittard terechtgekomen. In 1668 werd Rosa met succes aangeroepen om de stad te beschermen tegen dysenterie. In datzelfde jaar werd ze zalig verklaard en drie jaar later volgde al haar heiligverklaring. Elk jaar op de laatste zondag van augustus trekt de Rosaprocessie door Sittard. Overigens is ook de parochie van Sibbe aan Sint-Rosa gewijd.


 

Je moet het maar weten
Wat is toch pesjonkele?

Parochianen van zekere leeftijd hebben het in hun jeugd waarschijnlijk nog meegemaakt: pesjonkele. In-en uitbidden werd het ook wel genoemd. Een bijzondere traditie in de Kerk, die in onbruik is geraakt. De meeste mensen die het hebben meegemaakt herinneren het zich als een traditie rond Allerzielen, maar feitelijk hoort het thuis op 2 augustus.

‘Pesjonkele’ is een verbastering van het Latijnse woord Portiuncula, dat een verkleinwoord is en in dit geval naar een Mariakapelletje in Assisi verwijst. De kapel werd begin 13e eeuw door de jonge Sint-Franciscus opgeknapt. Op 2 augustus 1208 werd de kapel opnieuw ingewijd. Franciscus zou bij die gelegenheid van de paus een volle aflaat hebben verkregen voor iedereen die het kapelletje bezocht. Deze Portiuncula-aflaat kon bij ieder bezoek worden verdiend.

Later ging die traditie over op alle franciscaanse kerken en vanaf 1952 kon de aflaat ook op andere dagen en in alle parochiekerken worden verdiend. Zo ontstond het gebruik om met name op Allerzielen te ‘pesjonkele’, om zo aflaten voor overleden gelovigen te verdienen. Het bijzondere van de aflaat was dat je die kon verdienen telkens wanneer je de kerk bezocht en bepaalde gebeden uitsprak. Zelfs meerdere keren op één dag. Zo is het pesjonkele in de herinnering van velen verbonden met het achter elkaar door de kerk in- en uitgaan.

Bij de hervorming van de liturgie in 1966 heef paus Paulus VI hier een einde aan gemaakt. De Portiuncula-aflaat kan nog steeds worden verdiend, maar slechts één keer, alleen in kerken van de franciscanen en alleen op 2 augustus. De Portiunculakapel in Assisi staat er overigens nog steeds, al is er in de 16e eeuw een grote basiliek omheen gebouwd. Daar kun je op 2 augustus nog ouderwets pesjonkele.


 

Lees De Sleutel, Clavis of wekelijkse nieuwsbrief
Blijf op de hoogte  van het kerkelijke nieuws

Een overplaatsing van een pastoor, een bezoek van de bisschop, nieuwe pastorale projecten: in de Limburgse kerk is elke week wel wat nieuws te melden. Wilt u op de hoogte blijven? Het bisdom Roermond biedt verschillende mogelijkheden om het kerkelijke nieuws te volgen:

Wekelijkse nieuwsbrief:
Elke vrijdag gratis het laatste kerkelijke nieuws van het bisdom in uw mailbox.

Clavis:
Maandelijks gratis online magazine met nieuws en achtergronden over ontwikkelingen in het bisdom.

De Sleutel:
Kleurrijk kwartaalblad over geloof en leven in Limburg (abonnement: € 29 per jaar). Wie nu een abonnement neemt krijgt het boek ‘Geloof in de praktijk’ van columniste Francis Keyers cadeau.

Bezinning op het Woord:
Geen gewoon nieuws maar het Goede Nieuws: inleidingen op de liturgie van elke dag (abonnement € 25 per jaar)

Aanmelden kan via www.bisdom-roermond.nl of mail naar info@bisdom-roermond.nl