Social Media

Parochiebladenservice juli en augustus 2022

Geplaatst op: 05-05-2022

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten
 


Vakantie

Ik wens je wat velen niet hebben: tijd.
Ik wens je tijd
om verheugd te zijn, en te lachen,
en wanneer het je past,
daar iets mee te doen.

Ik wens je tijd voor jouw doen en denken,
niet voor jezelf alleen
maar ook om te geven en uit te stralen.
Ik wens je tijd,
niet tot haasten en lopen
maar voor rust in je gemoed.

Ik wens dat Hij bij jou mag blijven
als tijd voor verwondering
voor vertrouwen
in plaats van tijd om naar de klok te kijken.

Ik wens je tijd
om naar de schepping te kijken,
en tijd om te groeien…

Ik wens je tijd
om opnieuw te hopen en te beminnen,
want uitstel van die tijd heeft geen zin.
Ik wens je tijd
om weer jezelf te vinden,
en elke dag, elk uur
als een geschenk te ervaren.
Ik wens je tijd om te leven, ten volle
en er een deugddoende
en zinrijke vakantie van te maken!

door: Ellen Vanduynslager
uit: Kerk en Leven, bisdom Hasselt

 


450 jaar ‘Martelaren van Roermond’

Met een mooie televisieserie en exposities in het hele land wordt dit jaar de 450e verjaardag van de ‘Geboorte van Nederland’ gevierd. In 1572 begon onder leiding van Willem van Oranje de opstand tegen Spanje. Die opstand wordt doorgaans gepresenteerd als een heldenverhaal. Maar er was ook een andere kant: als gevolg van diezelfde opstand is het dit jaar óók 450 jaar geleden dat de bekende Martelaren van Gorcum werden vermoord en de veel minder bekende ‘Martelaren van Roermond’. Ook die gebeurtenissen worden dit jaar herdacht.

Op 23 juli 1572 werden in de Caroluskapel in Roermond de daar wonende kartuizer monniken plus de secretaris van de toenmalige bisschop op gruwelijke wijze door de geuzen vermoord. Op een schilderij dat later van die gebeurtenissen werd gemaakt, spuit het bloed tot aan het plafond. In het voormalige klooster bij die kapel zijn tegenwoordig de kantoren van het bisdom Roermond gevestigd.

Om de twee kanten van hetzelfde verhaal te vetellen, hebben het stadsarchief Roermond en de Christoffelparochie er samen met het bisdom voor gekozen om dit jaar twee exposities in de Caroluskapel te organiseren. De een vertelt het verhaal van de Geboorte van Nederland en de ander het verhaal van de moord op de kartuizers. De kapel is de hele zomer van woensdag tot en met zondag geopend van 14.00 uur – 17.00 uur. Op 23 juli is er in de Caroluskapel een viering om de moord te herdenken. Ook is er die dag een symposium over die gruwelijke gebeurtenis in 1572.
 


24 juli: Viering heilig jaar Sint-Jacobus in Roermond

Rond de feestdag van Sint-Jacobus (25 juli) wordt er in Roermond een Jacobusweekend gehouden. Zowel op zaterdag 23 als zondag 24 juli zijn er diverse activiteiten rond de pelgrimstochten naar Santiago. Hiermee wordt het heilig jaar van Sint-Jacobus gevierd. Dat was al voor 2020 en 2021 voorzien, maar moest vanwege de coronapandemie twee keer worden uitgesteld. Op zaterdag 23 juli wordt er een Jacobusschelpenroute door Roermond in gebruik genomen. Op zondag 24 juli is er een uitgebreid programma op verschillende plekken in de stad met kunst, lezingen, muziek, films, een foto-expositie en uiteraard een viering met pelgrimszegen in de kathedraal. Er worden honderden belangstellenden uit het hele land en zelfs van over de grens verwacht. Iedereen is welkom.
 


500 jaar Nederlandse paus Adrianus VI

Ooit was er een Nederlandse paus. Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de in Utrecht geboren Adriaan Boeyens (1459 – 1523) tot paus werd gekozen. Hij werd bekend als een hervormer. Hij wilde met name allerlei misstanden in de Kerk en in het Vaticaan aanpakken. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hoewel hij maar kort paus was, heeft Adrianus heel wat hervormingen in gang gezet. In de loop van dit jaar wordt de 500e verjaardag van zijn uitverkiezing op diverse manieren herdacht in Rome, Utrecht en Leuven, waar hij ook lange tijd woonde. Kijk voor mee informatie op www.pausadrianus500.nl
 


Marialint verbindt 110 Limburgse kapelletjes met elkaar 

Een aantal bedevaartsoorden in Limburg heeft de handen ineengeslagen en een lint van fietsroutes langs 110 Mariakapelletjes uitgezet. Dit Marialint is dit jaar opengesteld. De routes zijn op papier en online beschikbaar.

Verspreid door het Limburgse land zijn tal van grotere en kleinere Mariakapellen te vinden. Elke kapel, elke bedevaartplek heeft z’n eigen verhaal. Het Marialint verbindt die verhalen met elkaar en laat de fietser kennis maken met bekende en ook veel onbekende plekken waar Maria wordt vereerd. “Ik kan geen kapelletje langsfietsen, zonder Maria even te groeten,” zegt Nan Paffen, een van de initiatiefnemers van het Marialint. “Zelfs zonder afstappen, kun je even in gedachten gedag zeggen. Maria is voor mij gewoon een 'magnifieke' vrouw.”

De routes hebben verschillende lengtes. De meeste zijn als een rondtocht te fietsen, maar onderweg zijn er ook verbindingen met de volgende route te leggen, waardoor er een heel lint aan routes ontstaat en iedereen naar eigen inzicht kan kiezen hoeveel kilometers hij of zij fietst. Voor de routes is gebruik gemaakt van de fietsknooppuntenroute van de ANWB. De routes zijn bij de verschillende kapellen als folder verkrijgbaar, maar ook van diverse sites te downloaden:


Maria Tenhemelopneming

Op 15 augustus vieren we het belangrijkste Mariafeest van het jaar: Maria Tenhemelopneming. Dit feest wordt al sinds de zesde eeuw gevierd. In die tijd was Georgius bisschop van Tours. Hij is beroemd geworden vanwege de verhalen over de vroege geschiedenis van de Kerk die hij opgeschreven heeft en die bewaard zijn gebleven. Een van zijn verhalen gaat over de Tenhemelopneming van Maria:

“Toen Maria haar levensloop geëindigd had, en zij uit deze wereld geroepend werd, kwamen de apostelen, ieder uit zijn land, naar haar huis. En toen de apostelen hoorden dat Maria van de aarde zou worden opgenomen, wachtten zij tezamen met haar. En zie, de Heer Jezus kwam met zijn engelen, en haar ziel nemend gaf Hij die aan de aartsengel Michaël en ging heen.

’s Morgens vroeg namen de apostelen haar lichaam tegelijk met het bed op, en legden het neer in het graf. Zij bewaakten het, en wachtten de komst des Heren af. En zie, wederom stond de Heer bij hen, ontving het lichaam, en gelastte het in een wolk naar het paradijs te brengen. Daar verenigde de ziel zich met het lichaam, en zo geniet Maria nu van de eeuwige goederen.”

...[eventueel aanvullen met de wijze waarop in uw parochie(federatie) het feest van Maria Tenhemelopneming wordt gevierd]...

Tekst van Georgius overgenomen uit: ‘Weg van Maria, Als God je leven raakt’, door Sanny Bruijns o.carm. KBS 2002  
 


575 Jaar Heiligdomsvaart in Susteren

Met een jaar vertraging vanwege de coronapandemie vindt deze zomer in Susteren weer de Heiligdomsvaart plaats. Van 26 augustus tot en met 11 september staat het stadje in het teken van de verering van de relieken van heiligen die in Susteren hebben geleefd en wordt het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’ opgevoerd.

Eigenlijk komt het jaar uitstel mooi uit, want dit jaar is het precies 575 jaar geleden dat voor de eerste keer sprake was van een heiligdomsvaart in Susteren. In 1447 wordt in schriftelijke bronnen vermeld dat er in Susteren een reliekentoning bestaat. Net als 575 jaar geleden gebeurt dat dit jaar weer: op zondag 4 september. Er trekt dan een historische stoet met meer dan duizend figuranten door Susteren met de relieken van onder anderen Gregorius, Albericus, Amelberga, Benedicte en Cecilia. 

Het  weekend ervoor gaat het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’ in première: een kleurrijk schouwspel met ruim 150 acteurs tegen de achtergrond van de Amelbergabasiliek. Zij beelden een kroniek uit van legendarische gebeurtenissen in het Maasland in de vroege Middeleeuwen,

zoals de stichting van een abdij in Susteren door de heilige Willibrord en na een verwoesting de wederopbouw van die abdij door abdis Amelberga. Op zondag 28 augustus vindt er ook een openluchtmis plaats, die door KRO-NCRV rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden.

Bekijk het hele programma van de Heiligdomsvaart Susteren op www.heiligdomsvaart.nl

…… [ eventueel toevoegen: Vanuit onze parochiefederatie willen op ………. naar Susteren gaan om aan de Heiligsomvaart deel te nemen/het openluchtspel te bekijken + lokale informatie over aanmelden, etc.]……..
 


Je moet het maar weten  
Waarom de feestdag van een heilige vaak z’n sterfdag is

Elke heilige heeft z’n eigen feestdag op de kerkelijke kalender. Zodra iemand zalig of heilig verklaard wordt, wordt die datum door ‘Rome’ vastgesteld. De liturgische feestdag van een heilige is een vrolijke dag, zeker voor de mensen die een speciale verering voor die betreffende heilige hebben. Naast de viering in de kerk worden er soms ook meer wereldse feesten aan gekoppeld. Dat klinkt allemaal heel feestelijk. Maar wie dan de levensgeschiedenis erbij pakt, zal ontdekken dat de feestdag van de heilige meestal zijn of haar sterfdag is. Dat zou je opmerkelijk kunnen noemen. Wij zijn gewend om feest te vieren op iemands geboortedag of op een dag die om de een of andere reden bijzonder is in iemands leven en niet op z’n sterfdag. Toch ligt dat bij de feestdag van een heilige net even iets anders. De dag waarop iemand op aarde sterft, wordt gezien als het moment waarop hij of zij geboren wordt in de hemel. Zeker bij heiligen mogen we daarvan uitgaan. We vieren dus wel degelijk een verjaardag: die van de aankomst van deze heilige op z’n definitieve bestemming: bij God.
 


Wat vieren we deze maand?

Een hoogfeest, een gedenkdag voor een heilige of een dag om te vasten. In de liturgie van de katholieke kerk is elke dag wat te vieren. Sommige feesten hebben een duidelijke relatie met onze eigen regio. Wat vieren we deze maand in Limburg?

Juli

9 juli Martelaren van Gorcum
Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat in Den Briel zeventien priesters en twee lekenbroeders door de watergeuzen werden vermoord. Zij werden later bekend als de ‘Martelaren van Gorcum’. Onder hen ook twee franciscanen uit Weert: Hieronymus en Antonius. Enkele weken later werden in Roermond ook religieuzen vermoord. Ook die moord op de ‘Martelaren van Roermond’ wordt dit jaar speciaal herdacht.

25 juli Sint-Jacobus
Door Limburg lopen diverse routes die aansluiten op de Camino: het internationale netwerk van wegen naar Santiago de Compostela. In Limburg zijn diverse kapellen naar Santiago of Jacobus vernoemd. In de kathedraal in Roermond is de grootste reliek buiten Spanje van hem te vinden.

27 juli H. Titus Brandsma
Tot nu toe was dit de feestdag van de zalige Titus Brandsma. Maar vanaf dit jaar mogen we spreken van de heilige Titus Brandsma. De Friese karmeliet werd in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s vermoord. Op 15 mei heeft paus Franciscus hem heilig verklaard. In Limburg is hij vooral bekend vanwege zijn verblijf in Merkelbeek en Weert.

Augustus

9 augustus: H. Edith Stein
Een kleine twee weken na Titus Brandsma herdenken we in de Kerk een ander slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Zuster Teresia Benedicta van het Kruis – Edith Stein – werd op deze dag vermoord vanwege haar joodse afkomst. Ze verbleef in de Karmel in Echt, toen ze door de Nazi’s samen met haar zus Rosa werd opgepakt.

15 augustus: Maria Tenhemelopneming
Midden in de zomer vieren we de belangrijkste feestdag van Maria: het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. We vieren dan dat zij niet gewoon gestorven is, maar met ziel en lichaam in de hemel is opgenomen. Dit is ook de dag waarop in Limburg de kroedwusj of kruudwis wordt gezegend.

23 augustus: H. Rosa van Lima
Ze is nooit in Limburg geweest, maar toch is Rosa van Lima een beetje ‘van ons’. Sinds het stadsbestuur van Sittard in 1669 besloot een kapel voor haar te bouwen en elk jaar een processie te houden, is haar verering niet meer uit Limburg weg te denken.


Geef aan de Paredis Stichting
Ondersteun de opleiding van nieuwe priesters

Ook in de toekomst hebben we priesters nodig voor de parochies in Limburg. De Paredisstichting maakt de opleiding aan het grootseminarie Rolduc financieel mogelijk. Daarbij is uw steun nodig. Geeft u om de toekomst van de Kerk? Geef dan aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via info@paredis.nl of bel 06-53841867. www.paredis.nl