Parochiebladenservice juli en augustus 2023
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de WORD-versie van de berichten
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)
Reisgebed
God,
zegen de voeten die gaan moeten,
de ogen die zoeken
naar steeds een nieuwe horizon.
Zegen mij en mijn tochtgenoten
die met vertrouwen gaan,
zichzelf vernieuwend,
dag na dag
U tegemoet.
Anoniem
Reizen
“De wereld is een boek.
Wie niet reist,
leest maar één bladzijde.”
Sint-Augustinus
Kroningsfeesten in Tongeren
Tongeren – de oudste stad van België – viert in de week van 2 tot en met 9 juli de Kroningfeesten. Net als de heiligdomsvaarten van Aken, Maastricht en Susteren worden deze eens in de zeven jaar gehouden. Centraal in de Kroningsfeesten staat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ‘Oorzaak van onze Blijdschap’. De kroning van dit Mariabeeld in 1890 was aanleiding om de Kroningsfeesten in te stellen.
Dit jaar worden de feesten voor de 19e keer gehouden. Op het programma staan een processie (de grootste van België) en een avondspel, waaraan drieduizend Tongenaren deelnemen. Daarnaast zijn er pontificale eucharistievieringen, concerten en optredens. Ook is de stad in deze periode feestelijk versierd. Zowel in de processie als in het avondspel op de Grote Markt van Tongeren wordt het leven van Maria en Christus uitgebeeld.
Typerend voor de Kroningsfeesten is dat hele families uit Tongeren hieraan deelnemen. Tijdens de processie wordt – net als in de heiligdomsvaarten – een groot aantal relieken aan het volk getoond.
Meer informatie over de Kroningsfeesten: www.kroningsfeesten.be
Stichteres Weerter zusters
650 Jaar geleden overleed Heilige Birgitta
Deze zomer is het precies 650 jaar geleden dat de Heilige Birigitta van Zweden overleed. Zij is de stichteres van de Orde van de Allerheiligste Verlosser, die later naar haar de ‘birgittinessen’ werd genoemd. De zusters birgittinessen hebben twee kloosters in Nederland, waarvan één in Weert.
De Heilige Birgitta Birgersdotter werd in 1303 geboren in een adellijke familie in Zweden. Ze staat bekend als religieuze en ordestichteres, maar het eerste deel van haar leven was ze gelukkig getrouwd. Samen met haar man bracht ze acht kinderen groot. Na zijn dood trok ze zich terug in het klooster van Alvastra (Zweden) en ontwikkelde ze zich tot mystica. In 1349 ging ze op bedevaart naar Rome om goedkeuring van de paus te krijgen voor haar kloosterregel.
Het was overigens de tijd van de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland en ook in de Kerk was het zeer onrustig. Zo werd in deze tijd de paus verbannen naar Avignon in Frankrijk. Birgitta bleef in Rome om zich in te zetten voor onder meer armen en zieken, maar ze sprake kerkelijke en wereldlijke overheden ook aan op hun verantwoordelijkheid om vrede te sluiten.
Na een pelgrimstocht naar het Heilig Land stierf Birgitta op 23 juli 1373 in Rome, dit jaar precies 650 jaar geleden. Haar lichaam werd door haar – later ook heilig verklaarde – dochter Catharina overgebracht naar Zweden. In 1391 werd Birgitta door paus Bonifatius IX heiligverklaard. Mede vanwege haar inzet voor de vrede werd Birgitta in 1999 samen met de Heilige Catharina van Siena en de Heilige Edith Stein (uit Echt) door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot medepatrones van Europa. Halverwege de 19e eeuw vestigden de birgittinessen zich in abdij Maria Hart in Weert.
Meer informatie: www.birgittinessen.nl
Dag voor grootouders
We kennen allemaal Vaderdag en Moederdag. Dat zijn geen kerkelijke feesten, hoewel er op die dagen in de kerk wel vaak voor alle vaders en moeders wordt gebeden. Wat sinds twee jaar wel een kerkelijke feestdag is: is de Dag voor Grootouders.
Paus Franciscus heeft deze vastgesteld op de vierde zondag van juli. Dit jaar is dat op 23 juli. Deze dag is niet toevallig gekozen, want het is de zondag vóór de feestdag van de Heiligen Anna en Joachim, de opa en oma van Jezus.
Het is een mooie gelegenheid om midden in de zomervakantie even stil te staan bij al die grootouders, die soms misschien een beetje vergeten worden of het tijdens de vakantie wekenlang zonder bezoek van hun kinderen en kleinkinderen moeten stellen. Het is goed om dankbaar te zijn voor wat zij voor ons gedaan hebben.
Wereldjongerendagen in Lissabon
De grote openluchtmis met paus Franciscus is zondag 6 augustus het hoogtepunt en tevens de afsluiting van de Wereldjongerendagen in Lissabon. Het is dit jaar voor de 17e keer dat dit feest voor katholieke jongeren wordt gehouden. De eerste keer was in 1984 in Rome. Sindsdien hebben de WJD om de paar jaar plaatsgevonden. Dit jaar is Lissabon in Portugal de plaats waar het geloofsfeest voor jongeren zich van 1 tot en met 6 augustus afspeelt. Ook vanuit Nederland nemen enkele honderden jongeren hieraan deel. Sommigen van hen vertrekken eind juli al vanuit Nederland om via Frankrijk en Noord-Spanje naar Lissabon te reizen. In de eerste dagen van augustus nemen ze deel aan een voorprogramma in een van de Portugese bisdommen. De WJD worden afgesloten met een grote nachtwake in de openlucht en op zondagmorgen de mis met de paus. Deze wordt door KRO-NCRV live op televisie uitgezonden. Ook op het platform www.katholiekleven.nl zijn voortdurend updates van de WJD te vinden.
Meer info op www.wjd.nl
Maria ten hemel opgenomen
Het is een verhaal
dat begon op de aarde
toen zij haar Magnificat zong
en zich begenadigd wist door God
als gedragen op zijn rechterarm.
De hemel is geen poort en geen barrière,
geen paspoort van goed gedrag.
De hemel begint van binnen
in het hart van elke mens
die zich gelukkig prijst
om God
en in elke mens
een broer, een zus ziet
van diezelfde Vader.
Als wij, zoals Maria,
voor elkaar bestaan
is de hemel reeds begonnen.
Manu Verhulst
uit: Neem en lees, Halewijn. 2012
Theologie studeren in Limburg (m/v)
Op 26 augustus begint het nieuwe studiejaar aan het Theologisch Instituut Rolduc. Dit is een weekendopleiding van het bisdom Roermond voor mannen en vrouwen, die zich willen verdiepen in theologie en pastoraat. Het instituut leidt diakens op, maar ook pastoraal werkers, geestelijk verzorgers en catecheten. Ook belangstellenden die voor hun persoonlijke vorming een of meer cursussen willen volgen, zijn van harte welkom. De opleiding vindt tijdens een aantal weekenden per jaar plaats van vrijdagavond tot zaterdagmiddag. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, kerkgeschiedenis, Bijbelwetenschap en diverse praktische onderwerpen zoals pastorale gespreksvoering en dergelijke. Interesse om de opleiding te volgen? Kijk op www.rolduc.nl of neem contact op met rector Lambert Hendriks: rector@rolduc.nl of bel: 045-5466810
E-Magazine voor gelovige vrouwen
Limburgs liefste. Zo heet een E-magazine voor gelovige vrouwen, dat sinds enige tijd wordt uitgegeven. Het online tijdschrift is een initiatief van enkele jonge katholieke en protestantse vrouwen in Limburg, die elkaar willen ondersteunen, inspireren en enthousiasmeren in hun geloof. In elke uitgave staan onder meer interviews met Limburgse vrouwen die vanuit hun geloof midden in het leven willen staan. Daarnaast zijn er ook allerlei rubrieken over caritas en Bijbelverhalen. Het E-magazine verschijnt enkele keren per jaar en is te lezen op www.limburgs-liefste.nl
Je moet het maar weten
Hoe Sint-Christoffel patroonheilige van de reizigers werd
Sint-Christoffel staat bekend als patroonheilige van de reizigers. Veel mensen hebben een afbeelding van Christoffel in hun auto of aan een sleutelhanger. Maar waarom net hij?
De meest gangbare versie vertelt het verhaal van een reus die in de derde eeuw in Klein-Azië (Turkije) leefde en daar reizigers op zijn schouders over een wilde rivier zette, in de hoop daarmee in dienst te kunnen treden bij de machtigste koning ter wereld. Toen hij op een dag een kind wilde overzetten, werd dat tijdens de tocht steeds zwaarder. Toen hij opkeek zag Christoffel dat hij Jezus op zijn schouders droeg. Christoffel begreep dat hij de grootste koning nu gevonden had. Hij liet zich dopen en trok de rest van zijn leven als prediker rond. De Latijnse naam Christoforus betekent ook letterlijk ‘Christus-drager’.
Het tafereel van Christoffel die het Christuskind op zijn schouders draagt, is talloze keren in beelden, schilderijen, glas-in-loodramen, medailles en sleutelhangers afgebeeld. Het is wel goed om te bedenken dat de ‘Grote Vriendelijke Reus’ de westerse interpretatie van Christoffel is. Die staat in contrast met de meer oostelijke voorstelling van Christoffel als een ‘kynokephalos’. Dat is een reusachtige wezen met een hondenkop. Deze zou door priesters of monniken zijn gedoopt en kon daardoor spreken met een menselijke tong. Hij predikte, verrichte wonderen en zou zelfs de Romeinse keizer Decius hebben bekeerd, alvorens de marteldood te sterven. Op oosterse afbeeldingen is de heilige Christoffel dan ook met een hondenkop te zien.
Hoewel de feestdag van Sint-Christoffel sinds de vernieuwing van de liturgie in 1969 niet meer officieel op de liturgische kalender staat, is hij onverminderd populair als beschermheilige van reizigers. In Limburg kennen we ‘Sjtuf’’ natuurlijk ook als patroonheilige van de kathedraal en van de bisschopsstad Roermond.
Periodiek schenken aan de parochie
Parochies zijn voor hun inkomsten afhankelijk van de vrijwillige bijdrage van parochianen. Wie regelmatig een gift doet aan een parochie kan een groot deel van het bedrag terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit kan als het om een zogeheten periodieke schenking gaat. Parochies zijn erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), dat betekent giften fiscaal aftrekbaar zijn.
Het voordeel van een periodieke schenking ten opzichte van een gewone jaarlijkse gift, is dat het bedrag dat fiscaal aftrekbaar is veel hoger is. Wie aan alle voorwaarden voldoet, mag de periodieke gift zelfs volledig aftrekken van de belasting. Dit laatste is natuurlijk buitengewoon interessant, omdat het de moeite waard maakt om een grote gift te doen. Het voordeel van een periodieke schenking voor de plaatselijke kerk is dat de parochie voor meerdere jaren verzekerd is van inkomsten.
De voorwaarden waaraan een periodieke schenking moet voldoen, zijn de volgende: het moet gaan om een jaarlijkse gift van hetzelfde bedrag aan dezelfde parochie, het bedrag moet minstens vijf jaar achter elkaar worden betaald (langer mag natuurlijk ook) en er moet een schriftelijke overeenkomst zijn gesloten, waarin de hoogte en de duur van de periodieke gift zijn vastgelegd. Uiteraard moet de gift helemaal vrijwillig worden gedaan en mag de gever er niets voor terugkrijgen, want dan zou het geen gift meer zijn. Een groot verschil met een gewone gift is dat er voor een periodieke géén fiscale drempel geldt.
Wilt u een overeenkomst sluiten om een periodieke gift te doen? Neem dan even contact op met de penningmeester van onze parochiefederatie. Hij/Zij kan u precies uitleggen hoe u zo’n overeenkomst sluit of kijk op de website van onze parochie: …….[naam website]…………….
…………………..[hier contactgegevens van het kerkbestuur/penningmeester]……………………