Social Media

Parochiebladenservice juli en augustus 2024

Geplaatst op: 06-05-2024

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)

 


Vakantietijd

Tijd van ontspanning
en herbronning.

Tijd van aandacht voor elkaar.

Tijd misschien ook voor aandacht
voor waar we zo weinig aan toekomen…

Een moment van rustig gebed
in een dorpskerk waar we toevallig langskomen.

Een kaarsje voor degenen
die noodgedwongen niet op vakantie kunnen.

Vakantietijd: tijd voor elkaar en tijd voor God…

Gezegende vakantietijd!

 


Gebedskaart ‘Jaar van Gebed/Heilig Jaar 2025’

In de katholieke Kerk wordt in 2025 een Heilig Jaar of Jubeljaar gehouden. Als voorbereiding daarop is 2024 uitgeroepen tot een ‘jaar van gebed’. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft een kaart uitgegeven met het speciale themagebed voor het Heilig Jaar.

Een Jubeljaar is een oude traditie in de katholieke Kerk, die in de Middeleeuwen is ontstaan en elke 25 jaar plaatsvindt. Paus Franciscus heeft voor 2025 een Heilig Jaar afgekondigd met als thema ‘Pelgrims van hoop’. Voor 2024 vraagt hij extra aandacht voor het Onze Vader als een ‘school van gebed’, omdat in dit gebed de kernpunten van het christelijk geloof worden samengevat.

De gebedskaarten liggen in de kerk. U mag ze gratis meenemen. Downloaden kan ook via link gebedskaart

 


Inspiratieboekje Onze Vader in Jaar van Gebed

Als voorbereiding op het Heilig Jaar 2025 staat dit jaar het gebed centraal. Een van de belangrijkste gebeden is het Onze Vader. Uitgevrij Adveniat heeft in samenwerking met de landelijke projectgroep Heilig Jaar een meditatieboekje over het Onze Vader uitgegeven. Daarin staan gebeden, meditaties en belevingsverhalen. Pater Jan Hulshof heeft een bezinnende tekst bij elke bede van het Onze Vader geschreven. Verder zijn er teksten en gedachten te lezen van onder anderen paus Franciscus, Manon Vanderkaa, Eric Borgman, Clara Sies, Titus Brandsma en de bisschoppen Mgr. Gerard de Korte en Mgr. Herman Woorts. Het inspiratieboekje ‘Onze Vader die in de hemel zijt’ is uitgegeven bij Adveniat en kost € 12,99.  

…..[Eventueel aanvullen met: ….. In onze parochie we het boekje cadeau aan….. c.q. is het boekje te koop voor…..]

Opmerking voor parochies:
Wie 100 of meer exemplaren van het boekje afneemt, kan ze voor € 5 per stuk kopen. Wellicht een aardige geste voor gebedsgroepen, catechesebijeenkomsten, als bedankje voor vrijwilligers of om ze goedkoper aan parochianen aan te bieden. Bestellen kan via www.adveniat.nl

 


Je moet het maar weten
Een pelgrim is onderweg langs akkers

In deze vakantiemaanden trekken veel mensen erop uit. In vroeger eeuwen was vakantievieren niet gebruikelijk. Wie op reis ging deed dat niet voor z’n plezier, maar met een duidelijk doel: als handelaar, als soldaat of als pelgrim.

Het woord ‘pelgrim’ kennen wij in de betekenis van een bedevaartganger. Het woord komt uit het Latijn en wordt daar peregrinus genoemd. Letterlijk betekent dit: iemand die door of langs de akkers trekt. In het Middelnederlands werd een pelgrim ook wel peregrijmen of pellegrijm genoemd. Van dit laatste is ons woord pelgrim afgeleid. Een pelgrim is dus heel letterlijk iemand die op pad gaat en langs velden en akkers trekt, op weg naar een religieuze bestemming.

Pelgrimeren – het op pelgrimstocht gaan – is al zo oud als er godsdiensten bestaan. Reizen naar heilige plaatsen geeft gelovigen het gevoel dichter bij het goddelijke te komen. In veel gevallen is de reis er naartoe – het onderweg zijn – vaak zelfs belangrijker dan de aankomst op de plaats van bestemming.

Het Latijn kent ook het woord peregrinatio. Dit woord heeft meer betekenissen die wel allemaal verband met elkaar houden. Zo wordt met peregrinatio de pelgrimstocht zelf bedoeld, maar het werd in de middeleeuwen ook gebruikt voor de keuze van monniken om bij wijze van boetedoening vrijwillig in ballingschap te gaan. Daarnaast komt het woord ook voor als aanduiding voor het reisverslag van een pelgrimstocht. Veel hedendaagse pelgrims voelen nog steeds de behoefte om de belevenissen en ervaringen die ze onderweg langs de akkers opdoen op papier te zetten.

 


Maria Tenhemelopneming

Maria, hoge lieve vrouwe.
Wij geloven dat u thuis bent bij God,
die met u in de wolken is.
U bent een vrouw uit duizenden,
een moeder om lief te hebben,
beeld van wat kerk is.
Op uw voorspraak rekenen wij.
Uw zorg en liefde,
uw openstaan voor God en mensen
mag ons tot voorbeeld zijn.
Bescherm alle mensenkinderen
en neem ons op in uw groot ‘bewaarhart’:
heilige Maria, moeder van God,
Bid voor ons, kleine mensen,
Nu en in het uur van onze dood.

Amen.

Auteur onbekend

 


Virga Jessefeesten: 11 – 25 augustus

Zoals Maastricht, Susteren en Aken een Heiligdomsvaart kennen en Tongeren de Kroningsfeesten, zo vinden in Hasselt elke zeven jaar de Virga Jessefeesten plaats. Die zijn deze zomer weer van 11 tot en met 25 augustus. De hoofdstad van Belgisch-Limburg staat dan twee weken in het teken van deze Mariafeesten met ommegangen, vieringen, culturele evenementen en een versierde stad.

Al meer dan 700 jaar is Virga Jesse voor de Hasselaren de beschermvrouwe van de stad. Virga Jesse is in Hasselt de naam van een 14e-eeuws Mariabeeld. De naam verwijst naar een tekst van de profeest Jesaia en betekent letterlijk ‘loot aan de stam van Jesse’ en wordt gezien als een vooraankondiging van de geboorte van Christus. De oudste gegevens over het vieren van feesten rond de Virga Jesse in Hasselt dateren ook uit de 14e eeuw. Op het feest van de kerkwijding van de Onze-Lieve-Vrouwkerk (nu Virga Jessebasiliek) organiseerde de plaatselijke Mariabroederschap een ommegang met het Virga Jessebeeld. Vanaf 1682 worden om de zeven jaar grootse feesten rond de Virga Jesse georganiseerd.

Slechts twee keer in de geschiedenis van ‘t Zeveste Joar’, zoals de Virga Jessefeesten in Hasselt genoemd worden, konden de feestelijkheden niet plaatsvinden. Tijdens de woelige jaren van het Franse Bewind (in het begin van de 19de eeuw) en bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940. In 1947 werd de oude traditie in ere hersteld. De Virga Jessefeesten zijn als immaterieel erfgoed erkend door de Vlaamse overheid.

Bij de Virga Jessefeesten horen drie ommegangen: op 15, 18 en 24 augustus. Verder zijn er tussen 11 en 25 augustus tal van andere evenementen in de stad. Kijk voor het programma en tickets op www.virgajessefeesten.be

 


Joodse gedenkdagen:
Tisja Beav actueler dan ooit

Joden en christenen voelen zich nauw met elkaar verbonden. Jezus was een Jood en vierde de joodse feesten. Sommige van die feesten zijn in een afgeleide vorm ook op de christelijke kalender terechtgekomen. Andere feesten of gedenkdagen zijn typisch voor de joodse kalender. Dat geldt ook voor Tisja Beav, dat dit jaar op 13 augustus valt. Het is dé belangrijkste dag in het jodendom om te rouwen. Helaas is dat thema weer heel actueel.

Tisja Beav is zeker geen feestdag. Het is een dag waarop Joden stilstaan bij alle rampen, moordpartijen en ongelukken die hen in de loop van de eeuwen zijn overkomen. Het is dé rouwdag voor de Joden. Een dag ook om te vasten. Tisja Beav betekent letterlijk: de negende dag van de maand Av (valt in onze maanden juli/augustus). Het rouwen begint al drie weken vóór Tisja Beav. Op de 17e dag van de maand Tammoez (juni/juli) werden in het jaar 69 de muren van Jeruzalem voor het eerst doorbroken, hetgeen een jaar later op de 9e Av leidde tot de verwoesting van de Tweede Joodse Tempel. De periode tussen 17 Tammoez en 9 Av wordt ‘de drie weken’ genoemd en is een periode van rouw.

Ongelukkigerwijs hebben zich in de loop van de geschiedenis rond deze datum nog meer rampen voorgedaan: zoals de verwoesting van de Eerste Joodse Tempel in 587 voor Christus, moordpartijen van kruisvaarders in de Joodse gemeenschappen langs de Rijn in de Middeleeuwen, de verdrijving van de Joden uit Spanje in 1492 en het begin van de deportaties van Joden tijdens de Holocaust. Sinds eind vorig jaar de strijd tussen Israël en Hamas oplaaide, is helaas ook het antisemitisme weer toegenomen. Alle reden dus om te rouwen.

 


Theologie studeren in Limburg (m/v)

Het Theologisch Instituut Rolduc is een weekendopleiding van het bisdom Roermond voor mannen en vrouwen, die zich willen verdiepen in theologie en pastoraat. Het instituut leidt diakens op, maar ook pastoraal werkers, geestelijk verzorgers en catecheten. Ook belangstellenden die voor hun persoonlijke vorming een of meer cursussen willen volgen, zijn van harte welkom. Na de zomervakantie begint weer een nieuw studiejaar.

De opleiding vindt tijdens een aantal weekenden per jaar plaats van vrijdagavond tot zaterdagmiddag. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, kerkgeschiedenis, Bijbelwetenschap en diverse praktische onderwerpen zoals pastorale gespreksvoering en dergelijke. Interesse om de opleiding te volgen? Kijk op www.rolduc.nl of neem contact op met rector Lambert Hendriks: rector@rolduc.nl of bel: 045-2117025.

 


Geef aan de Paredis Stichting
Ondersteun de opleiding van nieuwe priesters

Ook in de toekomst hebben we priesters nodig voor de parochies in Limburg. De Paredisstichting maakt de opleiding aan het grootseminarie Rolduc financieel mogelijk. Daarbij is uw steun nodig. Geeft u om de toekomst van de Kerk? Geef dan aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via of bel 06-53841867. Meer info: www.paredis.nl

 


Neem een abonnement op De Sleutel

De Sleutel is het kleurrijke magazine dat al meer dan 50 jaar bericht over geloof en leven in Limburg. Het bisdomblad verschijnt vier keer per jaar met interviews, achtergrondinformatie, fotoreportages en nog veel meer. Wie een abonnement neemt, krijgt naast het magazine ook elke vrijdag gratis de digitale nieuwsbrief van het bisdom in z’n mailbox. Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Zo blijf je op de hoogte van het kerkelijke nieuws uit Limburg én verdiep je je in de religieuze achtergronden. Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel