Social Media

Parochiebladenservice maart en april 2022

Geplaatst op: 06-01-2022

Maart en april 2022

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten


Tijd

Heer, ik heb tijd,
ik heb tijd genoeg,
alle tijd die U geeft!
De jaren van mijn leven,
de uren van mijn dagen,
ik mag er over beschikken.
Ik vraag U daarom niet om tijd
om van alles te doen,
nee, ik vraag U mij te helpen                                                                    
om in de tijd die U mij geeft
te doen wat U mij vraagt.

door: Michel Quist
uit: Gebeden voor drukke mensen, Amsterdam 2006

 


Vastenactie 2022: Je land is je leven
Inheemse volken zijn verbonden met hun land

Maar liefst 370 miljoen mensen horen tot een inheems volk. Vaak wonen ze al generaties lang op de gronden van hun voorouders. Toch worden hun rechten regelmatig met voeten getreden, als het gebied waar ze wonen wordt opgeëist door grote bedrijven of overheden. Vastenactie 2022 staat daarom in het teken van landrechten. Het is een belangrijk onderwerp, dat grote invloed heeft op mens, natuur en milieu.

De wereldvoedselmarkt en de energiebehoefte eisen veel ruimte en grondstoffen op. Die worden vaak gevonden in nog – min of meer – ongerepte natuurgebieden. Daarbij wegen de economische belangen van overheden en grote bedrijven meestal zwaarder dan de rechten van de mensen die er wonen: die worden niet zelden met geweld beroofd van hun huizen en hun land. En daarmee van hun thuis, hun identiteit en hun levensonderhoud.

Wie opstaat tegen de macht van de overheid of een multinational begeeft zich op een levensgevaarlijke weg. In 2020 werden minstens 331 mensen vermoord, die opkwamen voor de rechten van inheemse volken en voor het milieu. Honderden anderen worden dagelijks bedreigd, geïntimideerd en gecriminaliseerd. Mensenrechten, natuur en milieu worden opgeofferd ten gunste van economisch gewin. Vaak gaat het om mijnbouw of ontbossing.

Vastenactie steunt projecten die direct of indirect te maken hebben met landrechten. Zo konden in 2020 maar liefst 22.000 indianen, kleine boeren en andere mensen worden gesteund bij hun strijd voor landrechten. Dit jaar staan tijdens de jaarlijkse Vastenactie drie projecten extra in de schijnwerpers: Maya’s in Guatemala die bedreigd worden door de bouw van waterkrachtcentrales, Syrische gezinnen die in een vluchtelingenkamp in Libanon wonen en kleine boeren die in het noordoosten van Brazilië een bestaan proberen op te bouwen.

Ook onze parochie(federatie) helpt mee om hun levensomstandigheden te verbeteren. Geef aan Vastenactie.

[………eventueel aanvullen met informatie over de lokale campagne………]

 


Synodale ontmoetingen in onze parochie

Paus Franciscus droomt van een nieuwe toekomst voor de Kerk. Hij wil iedereen laten meepraten over hoe die toekomst eruit moet zijn. Daarom is afgelopen najaar een zogeheten synodaal proces van start gegaan, waarin ook een rol is weggelegd voor parochies. De paus wil graag dat de Kerk haar oor te luisteren legt en in gesprek gaat met mensen binnen en buiten de Kerk.

Dit voorjaar willen we daarom graag met u het gesprek aangaan: wat betekent geloven voor u? Wat betekent samen kerk-zijn voor u? Wat gaat volgens u heel goed in de Kerk en wat kan misschien beter? En vooral: hoe kunnen we dat samen bereiken? Want dat is wat synodaliteit betekent: dat geloven niet alleen iets is van de pastoor en een paar enthousiaste vrijwilligers, maar dat iedereen die gedoopt is zich betrokken voelt. Sterker nog: de paus nodigt zelfs mensen buiten de Kerk uit om mee te praten.

Letterlijk betekent het woord synode ‘samen op weg’. Het onderwerp van gesprek van deze synode is: ‘Voor een synodale Kerk: gemeenschap, participatie, zending’. De paus vraagt van ons om met elkaar na te denken over de vraag hoe wij als gelovigen met elkaar samen op weg gaan en hoe wij samen ons geloof uitdragen in ons leven.

In onze parochiefederatie gaan we dit als volgt doen: ……….[aanvullen met eigen lokale initiatieven voor synodale gesprekken/ontmoetingen]……

 


Kunstenaar Charles Eyck 125 jaar

Een van de bekendste katholieke kunstenaars in Limburg uit de vorige eeuw is zonder twijfel de schilder, beeldhouwer en glazenier Charles Eyck. Hij verzorgde muurschilderingen en glas-in-loodramen in tientallen kerken. Op 24 maart van dit jaar is het 125 jaar geleden dat Charles Eyck in Meerssen werd geboren.

Charles Eyck, die als gevolg van een ziekte doof was, begon zijn carrière als schilder bij de aardewerkfabriek Céramique in Maastricht. Daarna ging hij studeren aan de kunstacademie in Amsterdam. In 1922 won hij de Prix de Rome met zijn schilderij van de Verloren Zoon. Eyck reisde enkele jaren over de wereld, voordat hij zich definitief in Schimmert vestigde. Zijn typische schilderstijl kan als impressionistisch worden betiteld. Hij behoorde tot de zogeheten ‘Limburgse School’.

Bekende kunstwerken van hem zijn onder meer te vinden in de kerken van Brunssum, Genhout, Heerlen, Kerkrade, Maastricht, Meerssen, Nederweert-Eind, Venlo en Wittem. Ook buiten Limburg was hij zeer actief. Heel bekend zijn de muurschilderingen die hij maakte in het kerkje van Jeantes-La-Ville in Noord-Frankrijk. Charles Eyck overleed op 2 augustus 1983 in Schimmert.

 


Bedevaarten Huis voor de Pelgrim

Op bedevaart gaan, is een actieve manier om met je geloof bezig te zijn. Het is bezinnend, avontuurlijk en gezellig tegelijk. Je leert nieuwe plaatsen en nieuwe mensen kennen en er is ook volop gelegenheid om bij Maria of een andere heilige stil te zijn en al je vragen of dankbaarheid neer te leggen.

Na een coronapauze van twee jaar biedt het Huis voor de Pelgrim dit jaar weer diverse bedevaarten aan. Naar Lourdes natuurlijk, maar ook naar Assisi en Rome, Banneux, Fátima, Ierland, Israël, Santiago en Pater Pio in Zuid-Italië. De bedevaarten naar Lourdes en Banneux zijn ook heel geschikt voor mensen die zorg nodig hebben. Tijdens alle bedevaarten is er deskundige begeleiding en wordt er een Nederlandstalig programma aangeboden. De bedevaarten vinden alleen plaats als dit coronaproof kan.

Kijk voor het volledige bedevaartprogramma op www.huisvoordepelgrim.nl

 


Met de parochie op bedevaart naar Lourdes

Door de coronapandemie konden er twee jaar geen bedevaarten naar Lourdes plaatsvinden, maar het ziet ernaar uit dat het dit jaar gelukkig wel weer kan. Samen met het Huis voor de Pelgrim bereiden wij een parochiebedevaart voor. Van ……….. tot ……….  gaan we op bedevaart naar Lourdes. Gaat u mee?

In de Grot van de verschijningen mogen we Maria ontmoeten en al onze vragen en zorgen, maar ook onze dankbaarheid voor de mooie momenten in het leven, bij haar neerleggen. “Ga aan de priesters zeggen hier een Kerk te bouwen,” vroeg Maria aan Bernadette. Ze bedoelde niet alleen een stenen kapel, maar ook een kerk van levende stenen. Met duizenden andere pelgrims mogen wij in Lourdes samen een levende kerk vormen. We nemen deel aan de grote internationale plechtigheden en processies en we vieren de eucharistie samen met de andere Nederlandse pelgrims die op dat moment in Lourdes zijn.

Voor het vervoer naar Lourdes kunt u kiezen uit een reis per vliegtuig of per luxe touringcar. Het vliegtuig vertrekt vanaf Maastricht Aachen Airport. In Lourdes verblijven we in een eersteklas hotel. Deze reis is ook geschikt voor mensen die zorg nodig hebben. De vrijwilligers van het Huis voor de Pelgrim staan klaar om u desgewenst te helpen.  

Als parochie hopen we met een mooie groep deze bedevaart naar Lourdes te kunnen maken. Gaat u mee? Meld u aan via…………… / Op …………. houden we een informatiebijeenkomst. U bent van harte welkom.

[…. Op de stippellijntjes uw eigen lokale informatie invullen. De data van de bedevaarten naar Lourdes van het Huis voor de Pelgrim vindt u op www.huisvoordepelgrim.nl....]

 


Lezingen Academie Rolduc in Kerkrade en Sevenum

In maart en april staan er twee lezingen van Academie Rolduc gepland. Op 18 maart over mensenrechten en op 19 april over Bijbelwetenschap. Het doorgaan van de lezingen is afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen.

18 maart: Mensenrechten
Mensenrechten zijn een thema dat vaak ter sprake komt. Iedereen wil graag dat zijn rechten gerespecteerd worden en we vinden het belangrijk om ook de rechten van anderen tot hun recht te laten komen. Toch is het niet gemakkelijk om het eens te worden over de vraag wat die rechten dan zijn? Hoe ver mag je gaan in wat je zegt? Wat doe je als het recht van de een in conflict komt met het recht van de ander? En hoe kun je vanuit het geloof tegen mensenrechten aankijken? Daarover gaat de lezing van dr. Lambert Hendriks op vrijdag 18 maart in Abdij Rolduc in Kerkrade. Aanvang: 19.00 uur. Entree: € 5.

19 april: Bijbelverhaal Genesis
Het Bijbelverhaal Genesis 6, 1-4 is een van de moeilijkste teksten uit de Bijbel. Het verhaal gaat over de ‘zonen van God’. Geleerden breken zich al eeuwen het hoofd over de vraag wie daarmee worden bedoeld. Gaat het over gevallen engelen? Gaat het over de nakomelingen van Kaïn of misschien wel over buitenaardse wezens? Of moet je de tekst vooral symbolisch lezen en gaat deze over de zondeval? Een korte tekst van maar een paar regels, waarover heel veel te zeggen valt. Dat gaat diaken Roman Gruijters doen. Hij is bijbelwetenschapper en docent Oude Testament. Deze lezing vindt plaats in het parochiehuis naast de kerk aan de Markt in Sevenum. Aanvang: 19.00 uur. Entree: € 5.

Voor beide lezingen is aanmelden vooraf gewenst via academie@rolduc.nl

 


Je moet het maar weten
Wat is zondag Laetare?

Halfvasten zeggen we in Limburg. Voor velen is dat een aanleiding om halverwege de vasten weer even feest te vieren. Al zal dat in deze tijden van corona bescheiden van aard zijn. In de liturgie spreken we niet zozeer over halfvasten maar over ‘Zondag Laetare’. Dit verwijst naar het eerste woord van de intredezang op deze vierde zondag van de Veertigdagentijd. Laetare betekent ‘Wees blij’. De vasten is halverwege en de vreugde van Pasen klinkt al langzaam door. Niet alleen in de muziek en de lezingen, ook in de liturgische kleur. Het strenge paars mag vandaag plaats maken voor het lichtere roze: Wees blij, binnenkort mogen we de verrijzenis gaan vieren!  

 


Wat vieren we deze maand?

Een hoogfeest, een gedenkdag voor een heilige of een dag om te vasten. In de liturgie van de katholieke kerk is elke dag wat te vieren. Sommige feesten hebben een duidelijke relatie met onze eigen regio, andere zijn universeel. Wat vieren we deze maand?

2 maart: Aswoensdag
Zes weken voor Pasen begint de voorbereidingstijd op het belangrijkste kerkelijke feest met de 40-dagentijd of Vasten. De eerste dag is Aswoensdag. Als teken van hun sterfelijkheid krijgen gelovigen met as een kruisje op het voorhoofd gemaakt.

19 maart: Sint Jozef
Vorig jaar wijdde de paus nog een heel jaar aan hem: Sint-Jozef, stiefvader of voedstervader van Jezus. Door het Jozefjaar is deze stille timmerman weer bij veel mensen in het vizier gekomen. In Limburg was ‘Sint-Joep’ eigenlijk nooit uit beeld. Diverse kapellen zijn aan hem gewijd en in Smakt bij Venray is het enige Nederlandse bedevaartoord voor Sint-Jozef te vinden.

25 maart: Maria Boodschap
Na Jozef heeft ook Jezus’ moeder Maria deze maand feest. De officiële naam luidt ‘Aankondiging van de Heer’, maar in de volksmond werd het bekend als Maria Boodschap. De Kerk viert dat de engel Gabriël aan Maria de boodschap overbracht dat zij moeder van Gods Zoon zou worden. Het is het allereerste moment waarop Jezus in het evangelie ter sprake komt. Het feest wordt niet toevallig op 25 maart gevierd: precies negen maanden voor Kerstmis.

10 april: Palmzondag
Op de zondag voor Pasen begint de Goede Week. Dat is de week waarin het lijden en sterven van Christus wordt herdacht. De week begint met de intocht van Jezus in Jeruzalem. Enkele dagen voordat Hij ter dood veroordeeld wordt, wordt Hij als een koning binnengehaald en met palmen toegejuicht.  

14 april: Witte Donderdag
De donderdag in de Goede Week wordt in het Nederlands Witte Donderdag genoemd. De Kerk herdenkt dan dat Jezus voor de laatste keer met zijn leerlingen de maaltijd gebruikte; het Laatste Avondmaal. Dit wordt ook gezien als de instelling van de eucharistie. Tijdens de viering op Witte Donderdag kan een ritueel van voetwassing plaatsvinden, als herinnering aan het feit de Jezus de voeten van zijn leerlingen waste en zich op die manier dienstbaar opstelde.

15 april: Goede Vrijdag
Goede Vrijdag is de dag waarop het sterven van Christus wordt herdacht.  Na het Laatste Avondmaal werd hij gevangen genomen, gemarteld en veroordeeld tot de dood aan het kruis. Dit is de enige dag in het jaar waarop géén eucharistie wordt gevierd. Wel wordt de kruisweg gebeden. In veertien etappes (staties) wordt de lijdensweg van Christus overwogen. In veel kerken is dit ook in kunstwerken uitgebeeld. Op de avond van Goede Vrijdag wordt het lijdensverhaal voorgelezen en vindt verering van het kruis plaats.

17 april: Pasen
Pasen is het belangrijkste feest van het jaar. Met Pasen vieren gelovigen dat Christus uit de dood is opgestaan. Na zijn dood aan het kruis op Goede Vrijdag werd hij in het graf gelegd. Op de ochtend van Pasen ontdekten zijn leerlingen dat het graf lees was. Christus heeft de dood overwonnen en daarmee voor alle mensen perspectief geboden op eeuwig leven.

 


Lees het bisdomblad De Sleutel

De Sleutel is het kleurrijke magazine over geloof en leven in Limburg. Het bisdomblad verschijnt vier keer per jaar met interviews, achtergrondinformatie, fotoreportages en veel leuke rubrieken. In maart verschijnt het voorjaarsnummer van De Sleutel.

Wie een abonnement neemt, krijgt naast het magazine ook elke vrijdag gratis de digitale nieuwsbrief van het bisdom in z’n mailbox. Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Zo blijf je op de hoogte van het kerkelijke nieuws uit Limburg én verdiep je je in de religieuze achtergronden.

Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel

 


Bezinning op het Woord

Als kerk zijn we een gemeenschap van biddende mensen. De liturgie lijkt voor buitenstaanders misschien elke dag hetzelfde, maar is steeds nieuw en anders. ‘Bezinning op het Woord’ is een uitgave van het bisdom Roermond voor iedereen die zich wil verdiepen in de liturgie van de dagelijkse eucharistie. ‘Bezinning op het Woord’ – ook bekend als het blauwe boekje – biedt voor elke dag een inleiding, een korte bezinning, voorbeden en verwijzingen naar de teksten van de dagelijkse liturgie. ‘Bezinning op het Woord’ verschijnt elke maand als handzame brochure. Voor €27 bent u abonnee en krijgt u de teksten elke maand thuis gestuurd.

www.bisdom-roermond.nl/bezinningophetwoord