Parochiebladenservice maart en april 2024
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de WORD-versie van de berichten
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)
Bij de 40-dagentijd
Er is meer nodig
Er is méér nodig dan de weg weten, je moet ook de weg gaan.
Er is meer nodig dan een belofte doen, je moet ook de belofte nakomen.
Er is meer nodig dan het antwoord geven, je moet ook het antwoord zijn.
Er is meer nodig dan over trouw praten, je moet ook trouw zijn.
Er is meer nodig dan verdriet zien, je moet ook troosten.
Er is meer nodig dan armoede veroordelen, je moet ook solidair zijn.
Uit: Bouwstenen voor bezinning, vastenactie 2024
Stille dagen in Jaar van gebed
Dit jaar is een Jaar van gebed als voorbereiding op het heilig jaar 2025. Een eerste initiatief dat in het kader daarvan wordt genomen, zijn enkele stille dagen in verschillende Limburgse kloosters.
Veel mensen verlangen naar stilte. Prikkelarm, heet het soms. Eens geen volle trein, geen druk en razend verkeer, geen smartphones overal die voortdurend met pingen en trillen al je aandacht vragen voor een tweet, app, mail of pop up. Een mens heeft momenten van stilte nodig om zichzelf terug te vinden. Die stilte vraagt soms zelfs je dagelijkse zorg of je dierbaren eens even achter te laten, voor een dag. Mag dat? Ja, als je daarna met frisse energie en nog meer overtuiging je taak terug op weet te pakken.
Die stilte hebben we ook nodig om God bewust opnieuw op het spoor te komen. Hij is overal en draagt ons leven. Maar zoals we tegenwoordig graag van ‘quality time’ onder elkaar spreken, zo mogen we ook denken aan een stille dag, een dag voor God. Tijdens de Stille Dagen trekken de deelnemers zich voor één dag terug in een kloosterlijke omgeving om met de geloofsgemeenschap die dag te beleven.
Als voorbereiding op het Heilig Jaar 2025 nodigt het bisdom iedereen uit om kennis te maken met dit fenomeen ‘stille dag’. Veel van de kloostergemeenschappen en bezinningshuizen in Limburg zetten hun deuren graag voor u open. De dag begint met een eucharistieviering om 9.30 uur. Daarmee gaat de stilte in die tot het einde van de dag zal duren. In de ochtend en de middag is er een inleiding op stilte en gebed. Aan het eind van de middag wordt de dag besloten met het avondgebed. Voor de lunch (eveneens in stilte) dient u zelf te zorgen. Koffie en thee worden aangereikt.
Hieronder de data en de kloosters. In principe verzorgt de betreffende kloostergemeenschap de gehele dag. Aanmelding en betaling (€ 25,-) geschiedt via het bisdom. Voor een aantal huizen geldt dat het aantal deelnemers beperkt is. Dan geldt de volgorde van aanmelding. Men kan aan één of meerdere of alle dagen deelnemen.
Programma
Zaterdag 24 februari 2024
Priorij Thabor, Sint-Odiliënberg
Kanunnikessen van het Heilig Graf
www.priorijthabor.nl)
Zaterdag 2 maart 2024
Bezinningshuis Regina Carmeli, Sittard
Zusters Karmelitessen
www.carmeldcj.org/nl/bezinningshuis-regina-carmeli
Zaterdag 20 april 2024
Abdij Sint Benedictusberg (Mamelis), Vaals
Benedictijnen
www.benedictusberg.nl
Zaterdag 11 mei 2024
Abdij Lilbosch, Pey-Echt
Cisterciënsers /trappisten
www.abdij-lilbosch.nl
Zaterdag 8 juni 2024
Klooster Regina Pacis, Valkenburg
Benedictinessen & Dienaressen van de Heer (‘Blauwe zusters’)
www.priorijreginapacis.org
Zaterdag 13 juli 2024
Oude Munt, Tegelen
Benedictinessen van de Altijddurende Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament
www.oudemunt.nl
Zaterdag 10 aug 2024
De Kommel, Maastricht
Gemeenschap van de gekruisigde en verrezen Liefde
www.kommel.nl
Zaterdag 14 september 2024
Foyer de Charité Marthe Robin, Thorn
www.foyer-thorn.nl
Zaterdag 9 november 2024
Het Korenveld, Merkelbeek
Geestelijke familie Het Werk
www.hetwerk-fso.org
Aanmelden
Heeft u belangstelling om aan een of meer van deze stille dagen deel te nemen? Aanmelden verloopt niet via de betreffende kloosters, maar via de Dienst Liturgie & Kerkmuziek van het bisdom. Stuur een e- mail naar: dlkm@bisdom-roermond.nl
Jaar van gebed
Bijeenkomsten ‘Leven met psalmen’
Dit voorjaar zijn er opnieuw een aantal bijeenkomsten gepland waarin de wereld en de cultuur van de psalmen worden voorgesteld en toegelicht. Daarbij wordt veel nadruk gelegd op verklaring van de tekst en de betekenis van psalmen voor ons hier en nu, binnen en buiten de kaders van liturgie en kerkmuziek.
De 150 psalmen zijn eeuwenoude wereldliteratuur en vormen een rode draad in liturgie en kerkmuziek. Tegelijkertijd zijn psalmen de eigen gebedsteksten van het volk van God, zowel in het Oude als het Nieuwe Testament. Wie ze leest, bidt, zingt, erbij mediteert, ziet zijn hele leven langskomen. Immers alles wat zich kan voordoen in het leven en de wereld van de mens is terug te vinden in deze 150 teksten. Maar tegelijkertijd verkondigt datzelfde psalmboek ons ook dat niets helemaal buiten God om gaat.
De reeks bijeenkomsten wordt dit voorjaar twee keer aangeboden: in Gulpen en Venray. Belangstellenden mogen zelf kiezen welke plek voor hen het beste past. Voorkennis van psalmen of bijbel is niet vereist, iedereen is welkom! Er wordt een bijdrage van € 5,- per keer gevraagd!
Bijeenkomsten
Gulpen
Zaterdag 17 februari, 9 maart, 20 april 2024
13.30 uur – 15.00 uur Parochiezaal Gulpen
Venray
Zaterdag 24 februari, 16 maart, 13 april 2024
14.00 uur – 15.30 uur Grote Kerk Venray
Aanmelding: activiteiten@sgv-roermond.nl
Meer info: www.sgv-roermond.nl
Vastenactie 2024:
Leven in een veranderende wereld
De jaarlijkse Vastenactiecampagne staat dit keer in het teken van de gevolgen van klimaatverandering. De mensen in het zuiden van Zimbabwe zijn afhankelijk van gewassenteelt met regenwater. We maken onder andere kennis met Thandekile en haar gezin en hoe zij leren om te gaan met de klimaatveranderingen.
Bedreiging van voedselzekerheid
In de plattelandsgemeenschappen in de districten Bikita en Gutu in de provincie Masvingo leven boeren die voor hun voedselvoorziening en levensonderhoud grotendeels afhankelijk zijn van kleinschalige landbouw en regenwater. Dat systeem is echter heel gevoelig voor de klimaatveranderingen die afgelopen jaren steeds ernstiger werden. Langere droge periodes, overstromingen en cyclonen zijn toegenomen zowel in aantal als in intensiteit. Ze bedreigen de voedselzekerheid van de plattelandsgemeenschappen én ze bedreigen de gezondheid door gebrek aan schoon, veilig water.
Gebrek aan waterpunten
Er zijn weinig betrouwbare en goed functionerende waterpunten in het gebied. Maar liefst 37% van de huishoudens moet meer dan een kilometer afleggen om water te halen. In combinatie met de onbetrouwbare regenval heeft dat geleid tot voedselonzekerheid en een eenzijdig dieet in veel gezinnen. Er zijn bovendien nauwelijks alternatieve manieren om inkomen te verwerven, omdat de meeste mensen weinig tot geen opleiding hebben en dus weinig andere mogelijkheden hebben om geld te verdienen. Daardoor zoeken met name jonge mannen, meisjes en vrouwen hun toevlucht tot illegale mijnbouw (goud), prostitutie en criminele activiteiten (diefstal en roofovervallen).
Wat doet Vastenactie?
Vastenactie en het Missiebureau Roermond werken nauw samen met de gemeenschappen in Zimbabwe om ze weerbaarder te maken tegen de klimaatveranderingen. De opbrengst van de collecte van dit jaar wordt onder meer gebruikt om vier waterputten met pompen op zonnepanelen aan te leggen. Daarmee krijgen mensen uit 20 dorpen toegang tot schoon water. Bij de waterpunten worden gemeenschappelijke tuinen aangelegd. Daar leren de mensen hoe ze op basis van ecologische landbouw hun voedsel kunnen verbouwen. Om de vrouwen in staat te stellen extra inkomen te verdienen, krijgen ze naailes en worden naaimachines en materialen beschikbaar gesteld.
[Aanvullen met lokale informatie: In onze parochie……………………. ]
www.missiebureau.nl/vastenactie
Dit jaar zes tv-missen vanuit Limburg
De televisiemis van KRO-NCRV wordt dit jaar zes keer vanuit Limburg uitgezonden. Net als afgelopen jaar komen de vieringen dit jaar weer vanuit de H. Hartkerk in Roermond-Oost. Voorafgaand aan elke viering vanuit Limburg wordt het Geloofsgesprek uitgezonden met iemand die op een of andere manier in het bisdom Roermond actief is en over zijn of haar geloof spreekt.
De TV-missen vanuit Roermond zijn dit jaar te zien op
- 25 februari (2e Zondag van de Vasten)
- 21 april (4e Zondag van Pasen/Roepingenzondag)
- 16 juni (11e zondag door het jaar)
- 18 augustus (20e zondag door het jaar)
- 17 november (33e zondag door het jaar)
- 29 december (Feest H. Familie)
Het Geloofsgesprek en de eucharistieviering zijn elke zondagmorgen vanaf 9.45 uur te zien op NPO2.
Jaarlijkse chrismamis
Bij het toedienen van sacramenten als doopsels, vormsels, bedieningen en wijdingen worden heilige oliën gebruikt. Deze oliën worden in elk bisdom één keer per jaar door de bisschop of hulpbisschop gewijd. Dit gebeurt tijdens de zogeheten ‘chrismamis’ in de Goede Week. In ons bisdom is het al jaren gebruik dat deze chrismamis plaatsvindt op de vooravond van Witte Donderdag: de woensdagavond dus. Dit jaar is dat op 27 maart.
De chrismamis wordt opgedragen in de kathedraal in Roermond en vertegenwoordigers van alle parochies in het bisdom zijn welkom om de wijding mee te vieren. Alle priesters van het bisdom worden bovendien uitgenodigd om tijdens deze viering hun wijdingsbelofte te vernieuwen. De chrismamis begint om 19.00 uur in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Iedereen is welkom.
Gedachte bij Pasen
De eerste dag
Het was vroeg in de morgen
de eerste dag
van een nieuwe tijd
en het gebeurde
dat Hij die was gestorven
koud als een steen daar lag
achter een steen geborgen
opstond
in het licht liep
de dood meester
en terugriep
de in verdriet verdwaalden
de herder bleek die waarlijk
tot in de dood afdaalde
voor zijn schapen
het was vroeg in de morgen
de eerste dag van
een nieuwe tijd.
Inge Lievaart
Uit: God in gedachten, 2007
Reliek Heilige Bernadette komt naar Limburg
De Heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van het gebeente) komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land. Tussen 1 en 29 april wordt de reliek in alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen.
De rondgang begint op Tweede Paasdag (1 april) in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. Ook de dag erna kan de reliek nog in Maastricht vereerd worden. Op 3 april is er een programma in de Munsterkerk in Roermond en op 4 april in Klein-Lourdes in Tienray. Daarna gaat de rondgang verder langs tal van kerken in de andere Nederlandse bisdommen. De tocht eindigt op zondag 28 april in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.
Bernadette Soubirous
De Heilige Bernadette Soubirous (1844 - 1879) was het destijds 14-jarige meisje dat in 1858 in de Zuid-Franse stad Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld, die elk jaar door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in bij de Zusters van Liefde in het Saint-Gildardklooster in Nevers. Daar overleed ze in 1879. Sinds 1925 ligt haar lichaam opgebaard in een glazen schrijn in de kloosterkapel.
In het kader van het proces tot zalig- en heiligverklaring van Bernadette zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard. Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn of een kleinere reliekhouder in processies meegedragen. Sinds enkele jaren leent het heiligdom van Lourdes een van de relieken voor kortere tijd uit aan bisdommen over de hele wereld. De reliek is de afgelopen jaren al in tal van landen ontvangen.
Reliekenverering
Relieken zijn overblijfselen van heiligen. De verering van relieken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het geloof van christenen. Het brengt de herinnering aan de betreffende heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen nodigt het nabij weten van heiligen uit om hun voorbeeld na te volgen en hun voorspraak bij God in te roepen. Met de rondgang van de reliek van Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats waar mensen kracht en troost kunnen vinden.
Bedevaarten naar Lourdes en Banneux
Eind april/begin mei biedt het Huis voor de Pelgrim in Maastricht een bedevaart naar Lourdes aan met de TGV. In september zijn er nog eens drie Lourdesbedevaarten per vliegtuig of bus.
In samenwerking met Caritas Banneux Bisdom Roermond worden ook bedevaarten naar Banneux aangeboden. Er zijn twee triduüms: van 10 t/m 14 mei en van 27 september t/m 1 oktober. Tijdens deze weken is er op 13 mei en 30 september ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een dagtocht naar Banneux vanaf diverse opstapplaatsen in Limburg.
Naast de reizen naar Lourdes en Banneux organiseert het Huis voor de Pelgrim dit jaar ook bedevaarten naar Assisi, Rome en Santiago de Compostela. Daarnaast zijn er in samenwerking met pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat ook wandelingen langs kloosters en abdijen. Voor 2025 staat een grote nationale bedevaart naar Rome op het programma.
Meer info op www.huisvoordepelgrim.nl
Deze zomer Jongerenreis naar Frankrijk
Als vervolg op de Wereldjongerendagen biedt de stichting Gezinspastoraal in het bisdom Roermond komende zomer een jongerenreis naar Frankrijk aan. Op het programma staan bezoeken aan diverse plaatsen in voornamelijk Normandië, zoals Lisieux, Plage D’Etretat, Chartres, Caen en Omaha Beach, Rouen en Le Mont Saint-Michel.
De jongerenreis vindt plaats van 1 tot en met 9 augustus en is bedoeld voor jongeren tussen 16 en 30 jaar. Deelname gaat ongeveer € 700 per persoon kosten. Aanmelden of meer informatie opvragen kan tot en met 31 maart.
Aanmelden en meer info: jongerenreisfrankrijk@gmail.com
Joodse feestdagen:
Poeriem en Pesach
Joden en christenen voelen zich nauw met elkaar verbonden. Jezus was een Jood en vierde de Joodse feesten. Sommige van die feesten zijn in een afgeleide vorm ook op de christelijke kalender terechtgekomen. Denk maar aan Pasen (Pesach) en Pinksteren (Wekenfeest). Maar het jodendom kent ook heel eigen feesten, zoals Poeriem.
Poeriem (24 maart)
Bij de Joodse feestdag Poeriem staat het verhaal van de oudtestamentische koningin Esther centraal. Ze was getrouwd met koning Ahasveros van het Perzische rijk. Toen ze ontdekte dat zijn minister Haman de Joden wilde vermoorden, vertelde ze dit aan de koning. Hij stak er een stokje voor. Zo redde zij haar volk.
Het Hebreeuwse woord ‘poer’ betekent lot. Vandaar dat Poeriem ook wel ‘Lotenfeest’ wordt genoemd. Haman trok een lot om te bepalen op welke dag hij zijn snode plan zou gaan uitvoeren. Tijdens Poeriem wordt de rol van Esther gelezen. Iedere keer als tijdens het lezen ‘Haman’ wordt genoemd, maakt iedereen veel lawaai door te ratelen of te joelen. Zo wordt zijn naam onverstaanbaar. Het Poeriemfeest is een uitbundig en vreugdevol feest, waarin de overwinning op de antisemiet Haman wordt herdacht. In de aanloop naar het Poeriemfeest worden er vaak grappen uitgehaald vergelijkbaar met de bekende 1 aprilgrappen.
Pesach (23 april – 30 april)
Vierduizend jaar geleden leidde God het joodse volk weg uit Egypte, waar het 400 jaar in slavernij had geleefd. Met Pesach herdenken joden deze bevrijding. God strafte Egypte voor de slavernij met tien rampen. De allerlaatste en meest gruwelijke ramp sloeg de joodse huizen over: die waren beschermd met een speciaal teken. In de katholieke Paaswake wordt dit verhaal ook voorgelezen.
De joden moesten plotseling vertrekken en hadden geen tijd om hun brooddeeg te laten rijzen. Ze namen platte, ongezuurde broden mee: matzes. Met Pesach mag er daarom niets in huis zijn dat gist of zuurdesem bevat. Geen brood, geen koekjes en bijvoorbeeld ook geen bier. Pesach duurt acht dagen. Op de eerste dag en laatste twee dagen mag er niet gewerkt worden. De dagen daartussenin wel. Alle dagen eten de joden matzes.
Het feest begint met de viering van de Seder op de eerste twee avonden. 'Seder' betekent 'ordening', de avonden verlopen volgens een vast patroon. Je krijgt met de hele familie een speciale maaltijd: een bitter kruid, zout water, een ei, een geroosterd lamsbotje, een soort fruitmengsel (charoseth), vier glaasjes wijn en verse lentegroente. Aan de hand van deze etenswaren wordt het verhaal van de vlucht uit Egypte verteld aan de kinderen. Hierna wordt de echte maaltijd opgediend en zingt de familie samen vrolijke liedjes. Er staat een extra glas op tafel voor de profeet Elia: hij geeft goddelijke boodschappen door. Op de Sederavond kan hij misschien binnenkomen om de Messias aan te kondigen, die de wereld vrede zal brengen.
Vrijdag 15 maart lezing Academie Rolduc
Neemt polarisatie toe of niet?
In de samenleving heerst een sterke tendens tot polarisatie. Onverdraagzaamheid, het niet meer goed naar elkaar luisteren en een gebrek aan respect nemen toe. Veel mensen maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Hierover gaat de avond van Academie Rolduc op vrijdag 15 maart. Wat is polarisatie nu eigenlijk? Neemt de polarisatie in Nederland echt toe of lijkt dat maar zo? Wat is de rol van politici in de verharding van het debat en welke invloed hebben sociale bubbels en de (social) media op de dialoog en in conflictsituaties?
De inleider tijdens deze avond is Nicki Kappel uit Maasbree. Hij is getrouwd en vader van twee kinderen. In het dagelijkse leven leidt hij een juwelierszaak in Venlo. In zijn vrije tijd is hij politiek actief voor de Christenunie. Hij is ook actief katholiek en lid van de Diocesane Pastorale Studiegroep van het bisdom.
De lezing van Academie Rolduc begint op 15 maart om 19.00 uur in Abdij Rolduc in Kerkrade. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen. Het volledige programma van de lezingenreeks Academie Rolduc is te vinden op www.rolduc.nl of op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc of www.bisdom-roermond.nl/kalender. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl
Mgr. Everard de Jong 25 jaar bisschop
Dit voorjaar is het precies 25 jaar geleden dat hulpbisschop Mgr. Everard de Jong tot bisschop werd gewijd. Dat is reden voor een feest. Op zondag 7 april wordt het zilveren wijdingsjubileum gevierd. Die middag is er om 14.30 uur een feestelijke eucharistieviering in de kathedraal in Roermond en aansluitend een receptie in TheaterHotel De Oranjerie.
Mgr. Everard de Jong werd op 4 juli 1958 in Eindhoven geboren. Na een technische studie begon hij in 1976 aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade aan zijn priesteropleiding. In 1983 werd hij in Roermond tot priester gewijd. Na een aanvullende studie filosofie in Rome en Washington vervulde hij diverse pastorale functies in het bisdom Roermond.
Op 12 december 1998 werd Mgr. De Jong door paus Johannes Paulus II benoemd tot hulpbisschop van Roermond en tot titulair bisschop van Cariana. De bisschopswijding volgde op 6 februari 1999 in de Sint-Christoffelkathedraal. Binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie was hij lange tijd referent voor onderwijs, catechese en jongeren. Momenteel is hij bisschopreferent voor het categoriaal pastoraat (zorg en justitie). Per 1 juni 2020 werd hij ook door de paus benoemd tot apostolisch administrator van het Militair Ordinariaat in Nederland en sindsdien mag Mgr. De Jong zich ‘legerbisschop’ noemen. Daarnaast is hij ook pastoor van de parochiefederatie in Maastricht-Oost.
Roepingenzondag: Wat vraagt God van jou?
Wat vraagt God van jou? Die vraag staat dit jaar centraal tijdens Roepingenzondag (21 april). God heeft met ieder mens een bedoeling. Maar welke? Het is niet zo eenvoudig om te ontdekken. Zeker voor jonge mensen niet. Er zijn tal van beroepskeuzemogelijkheden. Of roept God jou voor een specifieke taak in de Kerk als priester of religieus? Het is de moeite waard om daarover na te denken.
Tijdens Roepingenzondag is ’s middags een bijeenkomst in het Grootseminarie Rolduc in Kerkrade, waarop enkele mensen over hun eigen roeping vertellen. Ook is er een rondleiding door het eeuwenoude abdijcomplex en om 18.00 uur is er een roepingenvesperviering in de abdijkerk. Denk je er wel eens over om priester of religieuze te worden? Kom dan eens kennismaken en praat met leeftijdgenoten over hoe zij hun roeping ervaren.
Aanmelden via rector@rolduc.nl
Vrijdag 26 april lezing Academie Rolduc
Immanuel Kant: Theorie werkt in praktijk niet
“Dat is mooie theorie, maar in de praktijk klopt het niet.” Wie heeft dat niet bij zichzelf gedacht? Onze idealen kunnen groot zijn, maar in het dagelijks leven is het soms moeilijk om te toe te passen. Hierover gaat de lezing van Academie Rolduc op 26 april.
De filosoof Immanuel Kant (1724-1804), wiens 300ste verjaardag in 2024 wordt herdacht, heeft een klein geschrift nagelaten waarin hij deze ‘Algemeinspruch’, zoals hij het noemt, onderzoekt. Tijdens de lezing onderzoekt filosoof Detlef Rohling aan de hand van Kant of onze menselijke voorstellingen door de feiten worden ingehaald of tegengesproken. Waarom lijkt de ‘weerbarstige’ praktijk – met name in de politiek – de ‘mooie’ theorie steeds in te halen? Of kan het ook anders? Dr. Detlef Rohling is priester van het bisdom Roermond en docent filosofie aan het Grootseminarie Rolduc en het Theologisch Instituut Rolduc.
De lezing van Academie Rolduc begint op 26 april om 19.00 uur in Abdij Rolduc in Kerkrade. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen. Het volledige programma van de lezingenreeks Academie Rolduc is te vinden op www.rolduc.nl of op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc of www.bisdom-roermond.nl/kalender. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl