Parochiebladenservice mei en juni 2024
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de WORD-versie van de berichten
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)
Gebed voor Moederdag
God, omdat u niet overal tegelijk kunt zijn,
heeft u ons moeders gegeven.
Dank u voor haar sterke liefde.
haar koesterende handen,
haar luisterende hart
haar wijze raad.
Wij bidden u voor alle moeders.
Voor moeders in rijkdom en armoede,
met een carrière of op de vlucht,
jonge moeders en oude moeders,
moeders met kinderen en zonder,
en moeders die een kind verloren;
voor moeders die blaken van vertrouwen,
of gekweld worden door twijfel en vragen.
Voor al die moeders bidden wij.
Laat hen merken dat u met hen bent.
Bevestig hen in het goede dat ze doen.
Geef hen vreugde en vrede.
Zo bidden we voor vandaag, morgen, alle dagen,
tot in eeuwigheid.
Amen
Jaar van gebed
Stille Dagen in Limburgse kloosters
Als voorbereiding op het Heilig Jaar 2025 heeft paus Franciscus 2024 uitgeroepen tot een Jaar van gebed. In het kader daarvan is er dit jaar elke maand een Stille Dag in steeds een ander Limburgs klooster.
Veel mensen verlangen naar stilte. Eens geen volle trein, geen druk en razend verkeer, geen smartphones overal die voortdurend met pingen en trillen al je aandacht vragen voor een tweet, app, mail of pop up. Een mens heeft momenten van stilte nodig om zichzelf terug te vinden. Die stilte hebben we ook nodig om God bewust opnieuw op het spoor te komen. Tijdens de Stille Dagen trekken de deelnemers zich voor één dag terug in een kloosterlijke omgeving om met de geloofsgemeenschap die dag te beleven.
Zo’n dag begint met een eucharistieviering om 9.30 uur. Daarmee gaat de stilte in die tot het einde van de dag zal duren. In de ochtend en de middag is er een inleiding op stilte en gebed. Aan het eind van de middag wordt de dag besloten met het avondgebed.
Kijk voor meer informatie over data, locaties en aanmelden voor Stille Dagen op www.bisdom-roermond.nl/jaarvangebed
Bedevaarten naar Banneux
Caritas Banneux Bisdom Roermond organiseert twee keer per jaar bedevaarten naar Banneux voor belangstellenden vanuit heel Limburg. Er zijn meerdaagse bedevaarten en dagtochten.
De eerste bedevaart dit jaar is van 10 tot en met 14 mei. In Banneux wordt een volledig verzorgd Nederlandstalig programma aangeboden. Deze bedevaart is ook heel geschikt voor mensen die zorg of hulp nodig hebben. Er gaan vanuit Limburg deskundige vrijwilligers mee om iedereen te helpen. De bedevaart wordt begeleid door Limburgse priesters en diakens.
Tijdens dit zogeheten Triduum is er op maandag 13 mei ook een dagtocht. Deelnemers uit diverse regio’s in Limburg gaan ’s ochtends met de bus naar Banneux. Daar wordt een volledig verzorgd programma aangeboden en aan het einde van de middag keren ze weer naar huis.
Kijk voor meer informatie op www.huisvoordepelgrim.nl
Priesterwijding
Op de zaterdag na Pinksteren (25 mei) wordt diaken Jean Leonard Ratokiniaina in de kathedraal in Roermond tot priester gewijd. Hij is de derde nieuwe priester voor het bisdom Roermond van dit jaar. In januari werden Jins James en Sheril Dhason in hun thuisbisdommen in India tot priester gewijd.
Ratokiniaina is 34 jaar een komt uit Madagascar. Hij is lid van de beweging van de Neokatechumenale weg en wordt priester van het bisdom Roermond. Het afgelopen jaar was hij als diaken al verbonden aan de parochiefederatie van Maastricht-Oost en daar blijft hij ook de komende jaren werken.
De wijdingsplechtigheid op 25 mei vindt plaats in de Sint-Christoffelkathedraal en begint om 10.30 uur. Iedereen is welkom. De kathedraal ligt aan de Markt in Roermond.
Geef aan de Paredis Stichting
Ondersteun de opleiding van nieuwe priesters
Ook in de toekomst hebben we priesters nodig voor de parochies in Limburg. De Paredisstichting maakt de opleiding aan het grootseminarie Rolduc financieel mogelijk. Daarbij is uw steun nodig. Geeft u om de toekomst van de Kerk? Geef dan aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via of bel 06-53841867. Meer info: www.paredis.nl
Je moet het maar weten
Het verschil tussen een kathedraal en een basiliek
Kerken zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt parochiekerken, bedevaartkerken, kloosterkerken, rectoraatskerken. En je hebt ook nog kathedralen en basilieken. Wat zijn dat eigenlijk en wat is het verschil tussen die twee?
Elke bisschop heeft een eigen zetel. Dat is niet alleen een manier van spreken, zo van: ‘de bisschop zetelt in Roermond’. Een bisschopszetel is ook echt een stoel, een troon. Die zetel wordt de cathedra genoemd. De kerk waarin de cathedra staat, heet daarom de kathedraal. Elke kathedraal is dus per definitie een bisschopskerk en elk bisdom heeft in principe maar één echte kathedraal. De zetel van de Limburgse bisschop staat in Roermond. Sinds 1661 is de Christoffelkerk aan de Markt de bisschopskerk of kathedraal.
Een basiliek is een naam voor een heel ander soort kerkgebouw. De naam basiliek kan verwijzen naar de bouwstijl, maar dat is niet wat met het officiële predicaat basiliek wordt bedoeld. Dat is namelijk eretitel voor een kerk, een onderscheiding. Zoals mensen een koninklijke of een pauselijke onderscheiding kunnen krijgen, kan een kerkgebouw van de paus de officiële eretitel basiliek krijgen. Deze kerk moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gaat meestal om oude kerken met een lange geschiedenis, een levende bedevaarttraditie en een actieve geloofsgemeenschap. Of een kerk een basiliek is, kun je herkennen aan twee voorwerpen: het conopeum (een soort paraplu in de oude pauselijke kleuren geel en rood) en het tintinnabulum (een belletje op een lange stok). Boven de ingang van een basiliek hangt doorgaans ook een eigen wapenschild. Het bisdom Roermond kent één kathedraal en zeven basilieken.
Joodse feestdagen:
Het Wekenfeest
Joden en christenen voelen zich nauw met elkaar verbonden. Jezus was een Jood en vierde de Joodse feesten. Sommige van die feesten zijn in een afgeleide vorm ook op de christelijke kalender terechtgekomen. Denk maar aan Pasen (Pesach). Andere feesten hebben een meer werelds karakter, zoals Jom Ha’atsmoet (14 mei) Israëls onafhankelijkheidsdag.
Sjawoe’ot (12 en 13 juni)
Religieus van aard is Sjavoe’ot, dat zeven weken na Pesach wordt gevierd. De periode is vergelijkbaar met de tijd tussen het christelijke Pasen en Pinksterfeest. Behalve de herinnering aan de eerste lenteoogst vieren joden op Sjavoe’ot ook de acceptatie van de Tora (de wet). Mozes ontving op de berg Sinaï de Tien Geboden. Dat was het begin van de joodse wetten en leefregels. Sjawoe'ot valt zeven weken na Pesach. Vanwege die zeven weken heet dit feest ook wel het Wekenfeest. De tijd tussen Pesach en het Wekenfeest wordt de ‘omertijd’ genoemd. Tijdens de eerste 33 dagen van deze tijd wordt er in joodse kringen niet getrouwd, worden geen feesten gegeven en gaat men niet naar de kapper. Op dag 33 wordt Lag Ba'omer gevierd. Op die dag worden er in Israël vaak vuren gestookt en worden er ook veel huwelijken gesloten.
Vrijdag 24 mei lezing
Academie Rolduc: een dag in het verpleeghuis
Hoe verloopt het dagelijks leven in een verpleeghuis? Wat voor soort zorg wordt er geleverd en welke (ethische) dilemma’s kunnen zich daarbij voordoen? Wat voor gesprekken vinden er in een verpleeghuis plaats en welke rol speelt het geloof daarbij? Over deze vragen gaat de avond van Academie Rolduc op 24 mei. Verpleeghuisarts Hoy-Lin Moo geeft de aanwezigen een inkijkje in het wel en wee van een verpleeghuis. Ook vertelt ze voor welke uitdagingen bewoners, personeel, familie en gasten soms komen te staan.
Hoy-Lin Moo woont in Maastricht. Sinds 2013 is zij als arts werkzaam bij de Stichting Meandergroep Zuid-Limburg. Zij werkt zowel met mensen met chronisch lichamelijk lijden als ook met mensen met dementie. Ook is ze parochievrijwilliger in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. De lezing vindt plaats op vrijdag 24 mei om 19:00 uur in Abdij Rolduc. Aanvang 19.00 uur. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl
Open Kloosterdag op zondag 9 juni
Het leven in een klooster spreekt tot de verbeelding. Religieuzen wijden hun hele leven aan God. Vanwege de stilte en het bijzondere leven in een communiteit trekken veel mensen zich graag een paar dagen terug in een klooster. Voor wie die mogelijkheid niet heeft, maar wel graag kennis wil maken met het kloosterleven wordt op zondag 9 juni weer een Open Kloosterdag gehouden.
Enkele tientallen kloosters in het hele land openen dan hun deuren. De zusters, paters en broeders nodigen van harte uit voor een bezoek. Zij vertellen hun verhaal: wie zij zijn, wat zij doen en waarom ze kiezen voor een leven in dienst van God en mensen. En ze luisteren ook graag naar het verhaal van de bezoekers. Ook enkele Limburgse kloosters doen aan deze dag mee. Dit zijn in ieder geval: de paters camilianen in Roermond, de zusters Onder de Bogen in Maastricht, de benedictijnen in Vaals (Mamelis) en de liefdezusters van het Kostbaar Bloed op de Windraak (Sittard). Hier kunnen nog andere kloosters bij komen. Meer informatie over de locaties en de programma’s is vanaf mei te vinden op de website www.openkloosterdag.nl
Vrijdag 14 juni
Academie Rolduc over het Johannesevangelie
Het Johannesevangelie vertelt het levensverhaal van Jezus op geheel eigen wijze. Hierover gaat de lezing van Roderick van Attekum voor Academie Rolduc op vrijdag 14 juni. Meer dan de andere evangelisten heeft Johannes bijzondere aandacht voor de personen die met Jezus in contact komen. Hij geeft meer informatie over apostelen als Petrus en Thomas, maar hij introduceert ook nieuwe personages, zoals de Samaritaanse vrouw en Nikodemus.
Welke rol spelen de verschillende karakters in het evangelie van Johannes? Hoe helpen zij ons om Jezus beter te leren kennen? Bijzondere aandacht krijgt de sceptische Natanaël, die met enige moeite toch een leerling van Jezus wordt (Joh 1,43-51). Hoe presenteert Johannes dit interessante personage? Waarom is Natanaël een inspirerende leerling voor ons nu?
Roderick van Attekum is priester van het bisdom Roermond. Hij studeerde exegese aan het Pauselijk Bijbelinstituut in Rome. Sinds september 2021 is hij leraar Nieuwe Testament aan het grootseminarie Rolduc en het Theologisch Instituut Rolduc. Hij combineert zijn docentschap met een promotieonderzoek op het Johannesevangelie.
De lezing over het Johannesevangelie vindt plaats op vrijdag 14 juni om 19:00 uur in Abdij Rolduc. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl
Lees het bisdomblad De Sleutel
De Sleutel is het kleurrijke magazine over geloof en leven in Limburg. Het bisdomblad verschijnt vier keer per jaar met interviews, achtergrondinformatie, fotoreportages en nog veel meer. Wie een abonnement neemt, krijgt naast het magazine ook elke vrijdag gratis de digitale nieuwsbrief van het bisdom in z’n mailbox. Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Zo blijf je op de hoogte van het kerkelijke nieuws uit Limburg én verdiep je je in de religieuze achtergronden. Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel