Social Media

Parochiebladenservice november en december 2022

Geplaatst op: 08-09-2022

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de WORD-versie van de berichten

 


Allerzielen

November huivert in klamme dagen.
De zomer wordt gedoofd en de winter is nakend.
November raakt de rand tussen hier en de overkant.
Naar die overkant gingen onze geliefden ons voor.
Kleuren paars en wit symboliseren droefenis.
Klokken luiden en woordeloos verkondigen ze de pijn van het afscheid.
Kaarsen branden als vlammende getuigen dat sterven leven is.
Bloemen, zachtjes bewogen door een grijze herfstwind, zeggen ons wat liefde is.
Woorden, fluisterend gesproken om een mens die niet meer is.
Dierbaren zijn gestorven, maar we weten en geloven dat deze mensen leven, dicht bij God.

 


Advent

Advent moet een tijd worden
die onrustig maakt:
het durven zien van zoveel uitsluiting.
Het moet een oproep worden
om grondig iets te veranderen bij onszelf,
bij onze eigen groep en in de grote samenleving.

Advent moet een tijd worden
om te leren
ongeziene mensen zien.
Je laten raken door het zwijgen
dat over hun bestaan hangt
en het je aantrekken.

Kerstmis moet een begin worden
van een nieuwe manier van leven,
waarbij “Ik zal er zijn voor u”
in mensen zichtbaar wordt.
Een nieuw begin van een lange weg
van ommekeer en solidariteit,
van gerechtigheid,
van hoop en vertrouwen,
van er zijn voor anderen.
Zo wordt God mens!

(naar C. Desoete)

 


Ad Liminabezoek Nederlandse bisschoppen

Begin november vindt er in Rome een bijzondere bijeenkomst plaats. De Nederlandse bisschoppen leggen dan hun zogeheten Ad Liminabezoek af. Dit is een bedevaart naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus. Tevens is het een gelegenheid voor de bisschoppen om de paus te bezoeken. Ook zijn er afspraken bij diverse departementen in het Vaticaan om de huidige situatie van de Kerk in Nederland te bespreken.

Het vorige Ad Liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen vond in 2013 plaats. Eigenlijk zou het volgende bezoek al in 2018 hebben plaatsgevonden, maar vanwege een drukke agenda van de paus en de coronapandemie is het bezoek een paar keer uitgesteld. Het Ad Liminabezoek begint nu op 7 november, toevalligerwijs de feestdag van Sint-Willibrord, de patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie.

 


Geef vandaag voor de Kerk van morgen

“Voorspellen is moeilijk, zeker als het de toekomst betreft,” zei een bekende cabaretier ooit. Niemand weet wat dag van morgen ons zal brengen. Dat geldt ook voor onze parochiegemeenschap. Wie zal het zeggen hoe die er over 10, 20 of 30 jaar uit zal zien?

In de loop van de eeuwen zijn er altijd golfbewegingen geweest van veel aandacht voor het geloof en momenten waarop het geloof bijna verdwenen was. Steeds bloeide de Kerk daarna weer op, omdat er altijd mensen bleven die zich inspanden om de boodschap van het evangelie door te geven aan een volgende generatie. Dat is ook de uitdaging waarvoor wij als parochiegemeenschap nu staan.

Als wij willen dat toekomstige generaties kunnen voortbouwen op de belangrijke boodschap van liefde en barmhartigheid die Christus ons in het evangelie aanreikt, dan moeten wij daar nu de fundamenten voor leggen. Onze parochiefederatie wil graag missionair zijn en bouwen aan de Kerk van de toekomst. Helpt u ons daarbij? Maak uw kerkbijdrage over op rekeningnummer
……. ………….. t.n.v. R.-K. Parochie ………………………

 


Exposities over twee bijzondere heiligen

Op twee verschillende plekken in Zuid-Limburg wordt dit najaar aandacht besteed aan twee bijzondere heiligen. In museum De Schat van Simpelveld is een expositie te zien over Franciscus van Sales en in de Schatkamer van Sint-Servaas in Maastricht wordt de Heilige Barbara uitgebreid in het zonnetje gezet.

Franciscus van Sales was in de 17e eeuw bisschop van Genève/Annecy. Zijn boek ‘Inleiding tot het devote leven’ werd heel beroemd, omdat hij daarin het belang van een persoonlijke geloofsbeleving benadrukte. Daarmee maakte hij het geloof ook voor leken veel toegankelijker. Bovendien inspireerde hij veel ordestichters, onder wie de zalige Clara Fey, stichteres van de zusters van het Arme Kind Jezus in Simpelveld.

Dit jaar viert de Broederschap van de Heilige Barbara in Maastricht haar 550-jarig jubileum en daarom is er in de Schatkamer van Sint-Servaas een expositie te zien over de Heiige Barbara. Zij is bekend als patrones van de mijnwerkers, maar ook van een zalige dood, van brandweerlieden en artilleristen. Ook kennen sommige tradities haar als de huishoudster van Sinterklaas.

De expositie over Franciscus van Sales is tot eind januari te zien en de expositie over Barbara tot begin februari. Meer info op: www.deschatvansimpelveld.nl en www.sintservaas.nl

 


Lezing Academie Rolduc over pater Karel

Pater Karel Houben – een Limburgse heilige. Zo heet de lezing die pater Martin de Korte op 18 november verzorgt in het kader van Academie Rolduc. Limburg kent een aantal heiligen van eigen bodem. De meest recente is pater Karel Houben (1822-1893) uit Munstergeleen. Hoewel de pater passionist het grootste deel van zijn leven in Ierland woonde, bezoeken steeds meer pelgrims uit binnen- en buitenland zijn geboortehuis in Munstergeleen. Vanwege zijn 200e verjaardag heeft paus Franciscus een bijzonder heilig jaar voor Munstergeleen en Dublin uitgeroepen. Tijdens zijn lezing gaat pater De Korte in op het leven en het voorbeeld van deze eenvoudige Limburgse priester.

De bijeenkomst van Academie Rolduc vindt plaats op vrijdag 18 november in Abdij Rolduc in Kerkrade. Aanvang 19.00 uur. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen. Het volledige programma van de lezingenreeks Academie Rolduc is te vinden op www.rolduc.nl of op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl

 


Zeven lezingen over geleefde spiritualiteit  

Spiritualiteit is in. Maar wat mensen met dat woord bedoelen, is vaak heel verschillend. In de katholieke Kerk is door de eeuwen heen een aantal grote spiritualiteiten en geestelijke families ontstaan. In een reeks van zeven lezingen in Venray laten de Sint-Gregoriusvereniging en Academie Rolduc belangstellenden kennis maken met deze bronnen van christelijke spiritualiteit en religieus leven. ‘Geleefde spiritualiteit’, zo heet de reeks lezingen door religieuzen uit zeven verschillende grote tradities van de Kerk. Monniken, paters, zusters en priesters spreken over de spiritualiteit van hun eeuwenoude orden en hoe die spiritualiteit mensen van nu kan inspireren.

4 oktober benedictijnen
Abt Henry Vesseur o.s.b. van de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem

1 november ursulinen
Zuster Angélique van Laarhoven o.s.u. met een inleiding door deken Ed Smeets over de lange traditie van de aanwezigheid van kloosters in Venray, die met het afscheid van de ursulinen eind 2022 eindigt.

22 november trappisten
Broeder Bruno Wilderbeek o.c.s.o. van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert, nu kluizenaar in Bergen

12 januari jezuïeten
Pater Ward Biemans s.j.

2 februari minderbroeders franciscanen
Broeder Hans-Peter Bartels o.f.m.
NB: 2 februari is de dag van het religieuze leven!

2 maart dominicanessen
Zuster M. Amata Mueller o.p. van het klooster Sint-Rosa van Lima in Sittard

18 april norbertijnen
Jos Bielen o.praem van Abdij Averbode in België

De bijeenkomsten vinden plaats in de Paterskerk in Venray (Leunseweg), telkens van 19.30 uur tot 21.30 uur. Aanmelden is dringend gewenst (activiteiten@sgv-roermond.nl). Als tegemoetkoming in de kosten wordt per avond een bijdrage van € 5,- gevraagd, ter plekke te voldoen.

 


Ga mee naar de Wereldjongerendagen in Portugal

De Wereldjongerendagen is het grootste jongerenevenement ter wereld. Elke twee á drie jaar komen meer dan een miljoen katholieke jongeren bij elkaar om samen hun geloof te beleven. Een hoogtepunt tijdens de WJD is altijd de viering met de paus.

De eerstvolgende Wereldjongerendagen vinden plaats van 1 tot en met 6 augustus 2023 in Lissabon in Portugal. Ook vanuit Limburg gaat er een groep jongeren naartoe. Naast het officiële programma in Lissabon bezoeken ze ook andere bijzonder plaatsen onderweg. De WJD-reis vertrekt op 22 juli en komt terug op 9 augustus. Interesse? Houd dan de website in de gaten: www.bisdom-roermond.nl/wjd

 


Adventsactie 2022: 'Ieder kind een goede start'

‘Ieder kind een goede start’. Onder dat motto voert Adventsactie dit jaar campagne voor de positie van kinderen overal in de wereld. Eén op de zeventwintig kinderen sterft voor het vijfde levensjaar. Tijdens de Advent vraagt de Adventsactie aandacht voor de hoop. Hoop op de komst van het Licht. Hoop op een betere wereld. Hoop dat iedereen kan delen in overvloed en dat op een dag alle mensen een waardig leven kunnen leiden. Laten we alle kinderen een kans geven op een goede start in het leven.

Kinderen die zich in hun eerste levensjaren gezond ontwikkelen, hebben meer kans op een goede toekomst en een leven zonder extreme armoede. Adventsactie gunt alle kinderen die kans. Daarom steunt de landelijke campagne dit jaar vier projecten die bijdragen aan een goede start in het leven van jonge kinderen. De projecten richten zich op de vroege ontwikkeling van kinderen, het voorkomen van ondervoeding en kindersterfte, toegankelijke gezondheidszorg en een veilig en gezond leven. Wilt u een van deze projecten steunen? Uw bijdrage is enorm welkom. U kunt uw gift overmaken op rekeningnummer NL89 INGB 0653 1000 00 t.n.v. Adventsactie.

 


Wat vieren we deze maand?

Een hoogfeest, een gedenkdag voor een heilige of een dag om te vasten. In de liturgie van de katholieke Kerk is elke dag wat te vieren. Sommige feesten hebben een duidelijke relatie met onze eigen regio. Wat vieren we deze maand in Limburg?

 

November

3 november: Sint-Hubertus
Sint-Hubertus was de bisschop die aan het begin van de achtste eeuw de bisschopszetel van Maastricht naar Luik verplaatste, waar nog altijd een bisschop zetelt. Over het leven van Hubertus bestaan tal van legendes. Hij is bekend als patroonheilige van jagers en schutters. Hij wordt ook wel de apostel van de Ardennen genoemd. Dit is ook de dag waarop het Hubertusbrood wordt gezegend.

4 november: Carolus Borromeus
Carolus Borromeüs is natuurlijk geen echt Limburgse heilige, want hij leefde in Italië. Maar in Limburg kennen we hem wel als patroon en naamgever van de zusters van Carolus Borromeus (Onder de Bogen) in Maastricht. In Roermond is de Caroluskapel naar hem vernoemd. Hij is bekend als hervormer van de Kerk in de 16e eeuw en als auteur van de eerste catechismus.

6 november: Alle heilige verkondigers van het geloof in onze streken
Daags vóór het feest van Sint-Willibrord viert de katholieke Kerk in Nederland de gedachtenis van alle heilige geloofsverkondigers in onze streken. Het is de hele lijst van heiligen die in de loop van de eeuwen in het huidige Nederland hebben gemissioneerd en die begint met Sint Servaas in Maastricht.

7 november Sint-Willibrord
De Heilige Willibrord was in de zevende eeuw weliswaar de eerste bisschop van Utrecht, maar hij was ook regelmatig in het huidige Limburg te vinden. Zo stichtte hij onder ander een abdij in Susteren. In Geijsteren en Stramproy liet hij bronnen ontspringen. Hij is patroonheilige van de hele Nederlandse kerkprovincie.

11 november Sint-Martinus
Sint-Maarten was bisschop van Tours in Frankrijk, maar in Limburg zijn zoveel kerken naar hem vernoemd dat we hem toch ook wel als ‘eine vaan us’ mogen beschouwen. Vooral veel oude kerken langs de Maas zijn naar ‘Sinter-Merten’ vernoemd. Zijn voorbeeld van barmhartigheid – hij gaf de helft van zijn mantel aan een bedelaar – spreekt ook nu nog tot de verbeelding. Niet voor niets wordt het feest van Sint-Maarten nog steeds op veel plaatsen gevierd.

13 november: Dag van de Armen
Tijdens het jaar van Barmhartigheid (2016) heeft paus Franciscus de 33e zondag door het jaar uitgeroepen tot ‘Dag van de Armen’. Dit jaar valt dat op 13 november. Het is een dag om extra aandacht te hebben voor de werken van barmhartigheid en voor mensen die het minder getroffen hebben in het leven.

22 november Sint-Caecilia
Limburgers zijn goed in feesten. Van oudsher zijn die vaak gekoppeld aan ‘heiligendagen’. Bij feesten hoort muziek. De patrones van de muziek is Sint Caecilia. Heel wat koren, harmonieën en fanfares zijn naar haar vernoemd. Rond deze dag worden op veel plaatsen Caeciliafeesten gehouden.

 

December

8 december Maria Onbevlekt Ontvangen, patrones van het bisdom Roermond
December is een wat zuinige maand als het om feesten van heiligen gaat. Dat heeft alles te maken met de Advent, de voorbereiding op het grote feest van Kerstmis. Maar op één dag maken we een uitzondering: op 8 december viert de Kerk het hoogfeest van Maria Onbevlekt Ontvangen. In die hoedanigheid is zij ook de patrones van het bisdom Roermond. 

 


Boekje bisschop cadeau bij abonnement op De Sleutel

De Sleutel is een kleurrijk magazine over geloof en leven in Limburg. Het bad verschijnt vier keer per jaar met interviews, achtergrondinformatie, fotoreportages en nog veel meer. Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Wie nu een abonnement neemt, ontvangt het boekje ‘Getuigen van de Verrijzenis’ van bisschop Harrie Smeets als welkomstgeschenk. Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel

 


Geef aan de Paredis Stichting
Ondersteun de opleiding van nieuwe priesters

Ook in de toekomst hebben we priesters nodig voor de parochies in Limburg. De Paredisstichting maakt de opleiding aan het grootseminarie Rolduc financieel mogelijk. Daarbij is uw steun nodig. Geeft u om de toekomst van de Kerk? Geef dan aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via info@paredis.nl of bel 06-53841867. www.paredis.nl