Parochiebladenservice november en december 2023
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de WORD-versie van de berichten
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)
Allerzielen
Heer Jezus Christus,
Gij hebt drie dagen in het graf willen rusten
en daardoor de graven van allen,
die in U geloven, geheiligd;
zo dienen zij niet alleen
voor de begrafenis van een lichaam,
maar ook versterken zij onze hoop
op verrijzenis.
Deel van een gebed uit de uitvaartliturgie
Uit: Katholiek Gebedenboek
Allerheiligen! Of toch Allerzielen?
Allerheiligen en Allerzielen zijn twee feesten die nogal eens door elkaar worden gegooid. Meestal als mensen Allerheiligen zeggen, bedoelen ze: Allerzielen. Gek is dat niet, want de twee dagen vallen pal achter elkaar op 1 en 2 november. En ze hebben eigenlijk ook alles met elkaar te maken. Alleen: het één is een echte feestdag en het anders is vooral een gedenkdag.
Met Allerheiligen staan we stil bij alle heilige mensen die ooit geleed hebben en nu bij God in de hemel zijn. Het gaat dan niet alleen om degenen die door de Kerk officieel heilig verklaard zijn, maar ook – en misschien wel vooral – om al die heilige mensen die in de luwte hebben geleefd en waar niemand meer aan denkt. Maar dat maakt hen niet minder heilig. In de ogen van God is iedereen heilig die voorbééldig – als een voorbeeld voor anderen – heeft geleefd.
De dag na Allerheiligen is het Allerzielen. Dan staan we stil bij alle mensen die gestorven zijn. Heel speciaal denken we dan aan familieleden, vrienden en parochianen die ons korter of langer geleden ontvallen zijn. We bidden nog eens extra voor hun zielenrust en zegenen de graven. Het is een moment om stil te staan bij de eindigheid van ons aardse leven en vooruit te kijken naar ons leven bij God.
……[Aanvullen met eigen informatie over de lokale Allerheiligen- en of Allerzielenviering] …….
Katholieke jongerendag
Onder het motto ‘Welkom Thuis’ wordt er op zaterdag 4 november weer een landelijke katholieke jongerendag gehouden. Met het thema willen de initiatiefnemers jongeren laten ervaren dat de kerk in Nederland leeft! Vanuit het hele land worden jongeren tussen 16 en 30 jaar verwacht in Congrescentrum De Grote Pekken in Veenendaal om hun geloof te beleven en andere jongeren te ontmoeten. Het thema is ook een verwijzing naar de jongeren die afgelopen zomer in Lissabon deelgenomen hebben aan de Wereldjongerendagen en nu weer thuis zijn in hun parochie. Velen van hen hebben daar inspiratie opgedaan en stappen in het geloof gezet. De katholieke jongerendag wil aansluiten bij dit enthousiasme en de jongeren die niet naar de WJD konden gaan daarin meenemen.
Meer info: www.katholiekejongerendag.nl
Kerken kleuren rood op RedWednesday
Op woensdag 22 november kleuren weer heel wat kerken rood. Ze worden dan in het licht gezet om aandacht te vragen voor het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Onder de slachtoffers zijn relatief veel christenen. RedWednesday, zoals de actie heet, is een initiatief van Kerk in Nood. Wereldwijd worden honderden kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen die dag bloedrood verlicht. In Nederland deden vorig jaar maar liefst 150 kerken mee, waaronder een groot aantal in Limburg. Dat zal ook deze naar verwachting weer het geval zijn.
Uit onderzoek van Kerk in Nood blijkt dat de vrijheid van godsdienst in de periode januari 2021 tot en met december 2022 sterk werd beperkt en geschonden in maar liefst 61 van de 196 landen. In 47 landen verslechterde de situatie sinds de publicatie van het vorige rapport. Slechts negen landen kenden verbetering. Ook viel op dat de straffeloosheid over de hele wereld is toegenomen. In 36 landen (18%) worden aanvallers zelden of nooit vervolgd voor hun misdaden.
Academie Rolduc over heiligheid
Jezus heeft gezegd: "Weest dus volmaakt, zoals uw Vader in de hemel volmaakt is" (Mt 5,48). Als gelovigen zijn we allemaal geroepen tot heiligheid. Maar hoe doe je dat? Wat betekent het eigenlijk? Wat zijn de implicaties van deze leer in mijn leven? Daarover gaat de lezing van Academie Rolduc op vrijdag 24 november.
Tijdens deze avond kijkt theoloog Dr. Nacho Vergara naar de antropologische aspecten van het christelijke leven. Hij gaat in op de vraag of de menselijke natuur wel in staat is om een goddelijke volmaaktheid te bereiken. En welke de rol speelt onze vrijheid hierin? Dr. Nacho Vergara (*1974) komt oorspronkelijk uit Chili en woont sinds 2000 in Nederland. Hij studeerde theologie in Rome en is docent Christelijke Scheppingsleer aan het Grootseminarie Rolduc.
De bijeenkomst van Academie Rolduc vindt plaats op vrijdag 24 november in Abdij Rolduc in Kerkrade. Aanvang 19.00 uur. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen. Het volledige programma van de lezingenreeks Academie Rolduc is te vinden op www.rolduc.nl of op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc of www.bisdom-roermond.nl/kalender. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl
De kerststal bestaat 800 jaar
Geen Kerstmis zonder kribbe. In menig huiskamer, kerk en zelfs in bedrijven of langs de openbare weg wordt in december een kerststal opgezet. Er zijn ook heel wat plaatsen met een levende kerstgroep. Dit jaar wordt Kerstmis heel speciaal. Het is namelijk precies 800 jaar geleden dat de kerststal zoals wij die nu kennen werd geïntroduceerd.
De kerstgroep met Maria, Jozef en het Jezuskind, met de herders en de os en de ezel hebben we te danken aan Sint-Franciscus van Assisi. Vóór 1223 werd er hooguit een kribbe met een beeld van het kindje Jezus geplaatst. Precies 800 jaar geleden kreeg Franciscus van paus Honorius III toestemming om het kersttafereel met levende personen voor te stellen. In het bos bij Greccio in Italië bouwde hij een stalletje.
Op Kerstavond werd vóór dat stalletje de Heilige Mis opgedragen, waarbij het idee was dat het Goddelijk Kind zelf onder de gedaante van brood en wijn aanwezig zou zijn. De legende vertelt: ‘Toen Franciscus het Evangelie zong en gekomen was bij de woorden ‘…en legde hem neder in de kribbe..,", knielde hij neer om het geheim van de menswording te overwegen en zie in zijn armen kwam een kindje, omstraald van schitterend licht.’
De door hem opgericht orde van minderbroeders (franciscanen) hebben de volksdevotie rondom het stalletje van Bethlehem in de eeuwen daarna wereldwijd verspreid. Er bestaan zelfs verenigingen van mensen die kerstgroepen sparen. Dit najaar is ook een boek verschenen over 800 jaar Kerststal.
……..[eventueel aanvullen bijzonderheden over de kerststal in de eigen parochie]……………
Actie Kerkbalans 2024 komt eraan
Geef vandaag voor de kerk van morgen
In januari gaat Actie Kerkbalans van start. Het thema is ook dit jaar ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Tijdens deze Actie vragen we alle parochianen om een jaarlijkse financiële bijdrage voor onze parochiefederatie. We hopen dat we ook in 2024 weer op u mogen rekenen!
De kerk is niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties na ons van grote waarde. Het is een plek waar we God en elkaar ontmoeten. Waar we rust vinden, omzien naar elkaar en het leven met elkaar delen. Heel graag willen we ook het komende jaar en in de verdere toekomst van betekenis zijn voor mensen die verdieping en ontmoeting zoeken. We willen uitnodigend zijn voor jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben, en voor mensen die God nog niet kennen. We willen mooie en inspirerende vieringen organiseren, evenals verbindende activiteiten daaromheen. Maar dat alles kost geld. Door vandaag te geven, maken we de kerk van morgen mogelijk. Doe u mee?
Welkom bij Startmoment
We zullen het begint van de Actie Kerkbalans dit jaar inluiden met een speciaal startmoment met het luiden van onze kerklokken/uitrollen met de rode loper […..invullen hoe uw parochie het startmoment invult…..]. Kom op [ …… datum, tijdstip…..] naar de kerk voor dit feestelijke moment. Dan zullen we het thema zichtbaar maken in en rond onze kerk. […..Eventueel aanvullen wat er op dat moment nog meer te doen/te zien is….].
Kerk-zijn kunnen we alleen samen. Doe daarom mee aan de Actie Kerkbalans en vul het toezeggingsformulier in januari ruimhartig in. In de week van […… data noemen…..] komt een vrijwilliger het formulier bij u ophalen. U kunt uw bijdrage ook digitaal overmaken. Kijk voor meer informatie op [...naam website parochie noemen…]. Door vandaag te geven, kan de kerk blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat. Op naar de kerk van morgen!
….[eventueel aanvullen met gegevens over bankrekening parochie etc]….
Vooruitkijken naar 2024 én 2025
Heilig Jaar begint met ‘Jaar van gebed’
Volgens een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen wordt in de katholieke kerk elke 25 jaar een Heilig Jaar gehouden. Het is een jaar om extra aandacht aan je geloof besteden, om te pelgrimeren en om een nieuwe start te maken. Paus Franciscus heeft al aangekondigd dat er in 2025 weer een Heilig Jaar wordt gehouden.
Maar daar gaat 2024 aan vooraf. Als voorbereiding op het Heilig Jaar wordt dat een jaar van gebed. Het is goed om ons komend jaar al biddend voor te bereiden op dat bijzondere moment waarop de paus in Rome de heilige deuren weer zal openen en ons uitnodigt om als ‘Pelgrims van de hoop’ op bedevaart te gaan. In de loop van 2024 zal op diverse manieren aandacht voor het gebed worden gevraagd.
De gezamenlijke Nederlandse bisdommen organiseren in de meivakantie van dat jaar een Nationale Bedevaart naar Rome. Noteer de datum vast: de week van 26 april t/m 3 mei 2025.
Meer informatie daarover volgt op www.rome2025.nl