Social Media

Parochiebladenservice november en december 2024

Geplaatst op: 24-09-2024

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download hier de berichten als platte tekst
(werkt de download niet, stuur dan een e-mail naar de redactie)

Mededeling voor redacties:
Binnenkort verschijnt een extra uitgave van de Parochiebladenservice met berichten over het Heilig Jaar, dat met Kerstmis van start gaat.


Allerheiligen

Met Allerheiligen
denken we niet alleen aan degenen
die officieel door de Kerk
heilig verklaard zijn,

maar ook aan de vele
andere mensen
die heilig geleefd hebben
en nu vast en zeker
bij God in de hemel verblijven
en daar onze voorspreker
willen zijn.

Allerheiligen
is het feest
van álle heiligen.

 


Bisschop bezoekt dekenaten

Bisschop Ron van den Hout is nieuw in Limburg. Daarom maakt hij een half jaar lang een rondgang langs alle dekenaten. De bisschop hoopt op die manier de parochies in het bisdom Roermond te leren kennen. Maar niet alleen het kerkelijk leven, hij laat zich tijdens de bezoeken aan de dekenaten ook bijpraten over sociaal-maatschappelijke en culturele onderwerpen die in Limburg leven.

De bisschop bezoekt ons dekenaat op. ….[ desgewenst aanvullen met eigen informatie]…..

 


Allerzielenmis in bisschopskapel

Met Allerzielen herdenkt de Kerk alle overledenen. Speciale aandacht is er voor degenen die het afgelopen jaar overleden zijn. In parochiekerken worden tijdens Allerzielenvieringen hun namen nog een keer genoemd en de graven gezegend.

Elk jaar met Allerzielen viert de bisschop ook de eucharistie in de bisschoppelijke grafkapel op het Oude Kerkhof in Roermond. Hij herdenkt dan zijn overleden voorgangers. Bijzonder is dat dit jaar oud-bisschop Harrie Smeets in de grafkapel is bijgezet.  

Bisschop Ron van den Hout en hulpbisschop Everard de Jong zullen op zaterdag 2 november ’s ochtends om 8.00 uur samen de eucharistie vieren in de grafkapel en daarna de grafkelder bezoeken.

 


Gebed tot Sint-Maarten

Heilige Maarten,
soldaat, monnik, bisschop,
man van God,
patroon van onze stad,

Gij die Christus hebt herkend
in een arme bedelaar,
en die in woord en daad
de Blijde Boodschap hebt verkondigd in Gallië,
help ons om God te herkennen
in iedere mens, in ieder kind in nood.

Toon ons de weg van barmhartigheid,
dienstbaarheid en gerechtigheid.
Leer ons de vreugde van het Evangelie kennen.

Op uw voorspraak bidden wij
om licht en vrede
in de komende donkere tijd,
opdat wij samen met u
ons eens mogen verheugen
in de komst van Gods Koninkrijk,
door Jezus Christus onze Heer.

Amen

Bron: www.kerknet.be

 


Academie Rolduc over ‘het christelijk gebed’

Dit jaar 2024 is een 'Jaar van Gebed'. Tijdens een lezing voor Academie Rolduc op vrijdag 29 november gaat theoloog en spirituaal dr. Bernhard Hegge in op de achtergrond van 'het christelijke gebed'. Bidden is de meest wezenlijke beleving van de persoonlijke relatie tussen de gelovige en God. Vandaar dat het gebed fundamenteel is voor de christelijke spiritualiteit.

In zijn lezing zal Hegge het christelijk gebed van twee kanten belichten. Ten eerste wordt vanuit de meer theoretische vraag ‘Wat is het christelijk gebed?’ een ‘theologie van het gebed’ gegeven. Een tweede gedeelte is meer praktisch van aard en bespreekt de vraag: welke moeilijkheden kunnen zich voordoen in het gebed en hoe kan de gelovige er goed mee omgaan?  

Dr. Bernhard Hegge is priester van het bisdom Roermond. Hij is gepromoveerd is de Spirituele theologie en hij is docent en spirituaal aan het Grootseminarie Rolduc en het Theologisch Instituut Rolduc.

Datum: 29 november
Aanvang: 19:00 uur.
Plaats: Rolduc
Inleider: Dr. Bernhard Hegge pr.
Entree: € 5,- (ter plekke te voldoen)
Aanmelden vooraf via: academie@rolduc.nl

 


50 Jaar grootseminarie Rolduc

De priesteropleiding van het bisdom Roermond is jarig. Op 8 en 9 december wordt het 50-jarig bestaan uitgebreid gevierd. In de afgelopen halve eeuw werden er aan het grootseminarie Rolduc zo’n 250 nieuwe priesters opgeleid.

Priester worden, is geen vanzelfsprekende beroepskeuze meer. Dat geldt nu, maar dat gold ook al aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Kerk was destijds volop in beweging. In de jaren na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) werd op allerlei manieren gezocht naar vernieuwing van de Kerk en dat gold ook voor de opleiding van priesters.

Het oude model van een klein- en grootseminarie werd eind jaren zestig ingeruild voor een opleiding theologie aan de Hogeschool, later Universiteit voor Theologie en Pastoraat in Heerlen. Bij zijn aantreden als bisschop in 1972 toonde Mgr. Jo Gijsen zich niet gelukkig met deze nieuwe opzet van de opleiding en hij besloot een nieuwe priesteropleiding op te richten: het grootseminarie Rolduc. Het is deze opleiding dit nu haar 50-jarig bestaan viert.

Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse Dies Natalis, die dit jaar op maandag 9 december wordt gehouden. Eregast is dan kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. Ook wordt die dag een jubileumboek over 50 jaar grootseminarie gepresenteerd. Op zondag 8 december is er een feestelijke dag voor donateurs van de Paredis Stichting, die het opleiden van priesters en diakens al een halve eeuw financieel mogelijk maken.

 


Paredis Stichting steunt jarige priesteropleiding

Vindt u het belangrijk dat er ook in de toekomst goede priesters voor ons bisdom worden opgeleid? Steun dan de Paredis Stichting. Deze stichting zorgt al 50 jaar voor de financiële ondersteuning van het grootseminarie Rolduc. Een gift aan de Paredis Stichting is een investering in de Kerk van morgen. Alle giften, groot of klein, zijn van harte welkom. U kunt er ook voor kiezen om de Paredis Stichting periodiek te steunen. Dit is ook fiscaal interessant. Ook wordt het zeer op prijs gesteld als u de Paredis Stichting in uw testament wilt opnemen. Neem daarover contact op met

www.paredis.nl of info@paredis.nl

 


Een nieuwe start vanaf de Advent

Op zondag 1 december begint de Advent, de voorbereidingstijd op Kerstmis. Vier weken lang steken we elke zondag een extra kaarsje op de adventskrans aan, totdat op zondag 22 december alle kaarsen branden en we twee dagen later Kerstmis kunnen vieren.

Met het begin van de Advent begint in de Kerk ook een nieuw Kerkelijk jaar. We beginnen dan weer aan een nieuwe cyclus van de grote verhalen uit het leven van Jezus: zijn geboorte, zijn doop in de Jordaan, het optrekken met zijn leerlingen, zijn vervolging en kruisiging, de Verrijzenis met Pasen en zijn hemelvaart en de komst van de Heilige Geest met Pinksteren. Dit zijn de drie zogeheten ‘sterke tijden’ van het kerkelijk jaar in een notendop.

Op de zondagen daaromheen horen we andere verhalen uit het leven van Jezus. Dit wordt de ‘tijd voor het jaar’ genoemd. In de liturgie hebben al die tijden en feesten ook een eigen kleur: wit is voor de hoogfeesten, paars voor de advent en de vasten, rood voor de martelaren en groen voor de gewone tijd door het jaar. Voor half Advent en half Vasten bestaat ook nog de mogelijkheid om roze te dragen.

Met het begin van het kerkelijk jaar, begint de Kerk ook aan een nieuwe reeks lezingen in de liturgie. De lezingen op de zondagen zijn verdeeld in drie reeksen: A, B en C. Afgelopen jaar was een zogeheten B-jaar. Dat wil zeggen dat er voorgelezen werd uit het evangelie van Marcus. Komend jaar wordt C-jaar. Dan staat het evangelie volgens Lucas centraal. 

 


Joodse gedenkdagen: Chanoeka

Joden en christenen voelen zich nauw met elkaar verbonden. Jezus was een Jood en vierde de joodse feesten. Sommige van die feesten zijn in een afgeleide vorm ook op de christelijke kalender terechtgekomen. Andere feesten of gedenkdagen zijn typisch voor de joodse kalender. In december vieren de joden het Chanoekafeest, dat dit jaar samenvalt met de kerstweek.

Chanoeka
Chanoeka valt dit jaar van 26 december tot en met 2 januari. De joden vieren dan dat ze de grote tempel in Jeruzalem weer voor hun eigen godsdienst mochten gebruiken. In de tweede eeuw voor Christus mochten joden jarenlang hun geloof niet uitoefenen. Maar ze kwamen in opstand en namen hun tempel in Jeruzalem weer in gebruik.

Bij de 'heropening' was er nog maar een beetje lampenolie om de grote kandelaar in de tempel te laten branden. Door een wonder bleef dat kleine beetje acht dagen licht geven, net lang genoeg om nieuwe olie te maken. Joden steken acht dagen achter elkaar een kaars aan in een speciale chanoekakandelaar, tot die helemaal straalt. Iedere avond komt daar een kaarsje bij, totdat op de achtste dag alle kaarsen branden. Ze worden aangestoken met een speciale negende kaars, die een aparte houder heeft.

 


Bezinning op het Woord

Als Kerk zijn we een gemeenschap van biddende mensen. De liturgie lijkt voor buitenstaanders misschien steeds hetzelfde, maar is elke dag nieuw en anders. Het maandblad Bezinning op het Woord helpt belangstellenden om de liturgie van elke dag beter te volgen.

Het blad biedt voor elke dag een inleiding en een korte bezinning bij het evangelie van die dag, voorbeden en verwijzingen naar de teksten van de dagelijkse liturgie. Bezinning op het Woord is een uitgave van de Dienst Liturgie en Kerkmuziek van het Bisdom Roermond en verschijnt elke maand als handzame brochure.

Neem abonnement via www.bisdom-roermond.nl/bezinningophetwoord