Parochiebladenservice september en oktober 2021
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de WORD-versie van de berichten
Het nieuwe normaal
De lockdown is voorbij,
zeggen ze.
We kunnen langzaam terug
naar het oude normaal,
zeggen ze.
Maar vragen ‘ze’ zich ook af
of we dat wel willen?
Zo ideaal was dat oude ook niet.
Wat als we nu eens allemaal
zouden veranderen?
Als we nu eens tegen iedereen
zouden zeggen
dat we ruime afstand houden
van negatieve zaken?
dat we onze monden
niet achter maskers verbergen,
maar ze gebruiken om positieve
dingen te zeggen?
dat we onze handen
niet alleen desinfecteren,
maar ze ook uit mouwen steken
om anderen te helpen?
dat we vaker quarantainemomentjes
in ons leven inbouwen
om in stilte te bidden?
Wat als we nu eens
met z’n allen
het positiviteitsvirus
zouden verspreiden?
Zouden ‘ze’ daar dan wat van zeggen?
Of kunnen we dan eindelijk
met z’n allen bouwen
aan een nieuw normaal?
TV-mis vanuit Lourdes vanwege 100 jaar bedevaarten
De KRO-televisie zendt op zondag 12 september de wekelijkse televisiemis uit vanuit de Grot in Lourdes. Aanleiding voor deze bijzondere viering is het 100-jarig bestaan van de bedevaarten vanuit Limburg naar Lourdes. Vanwege de coronapandemie was het dit jaar nog niet mogelijk om grote groepsreizen te organiseren. Via de tv-uitzending kan iedereen die dat wil toch even op bedevaart naar Lourdes.
In 1921 werd in Maastricht een nieuwe organisatie voor bedevaarten naar Lourdes opgericht. Jarenlang werden deze reizen gemaakt onder de naam ‘Limburgse Bedevaarten’. De organisatie is inmiddels opgegaan in het Huis voor de Pelgrim, dat ook bedevaarten naar tal van andere pelgrimsoorden organiseert. De tv-mis op zondag 12 september is een van de eerste jubileumactiviteiten. Later dit najaar en volgend jaar wordt ook op andere manieren bij het jubileum stilgestaan.
De viering vanuit de Grot in Lourdes is op zondag 12 september te zien vanaf 10.00 uur op NPO2. Voorafgaand daaraan is vanaf 9.45 uur het Geloofsgesprek te zien, dat deze keer ook aan de bedevaarten naar Lourdes is gewijd. Meer informatie over de bedevaarten op www.huisvoordepelgrim.nl
Houd elkaar vast! – Kerk-zijn in verbondenheid
De kerk dat zijn we samen. In verbondenheid met God én met elkaar. In coronatijd is juist dat samen kerk-zijn onder druk komen te staan. Gelukkig zijn we op talloze manieren creatief blijven omzien naar elkaar. Toch blijft het soms moeilijk je in een tijd van deels dichte kerkdeuren echt met elkaar verbonden te weten.
Inmiddels zijn de coronamaatregelen versoepeld. Dat geeft hoop: we mogen weer! Wat verlangen veel mensen ernaar elkaar op zondag weer te ontmoeten en sámen te zingen, te luisteren naar Gods Woord, de sacramenten te vieren. Tegelijk hebben we in de afgelopen tijd ontdekt dat er meer manieren zijn om kerk-zijn samen te beleven. Dat houden we vast.
De komende tijd wordt een tijd van weer opbouwen. Laten we hierin vooral elkaar vasthouden! Daar heeft de kerk uw hulp bij nodig. De coronacrisis vraagt veel van kerken, ook financieel. Inkomsten nemen af en tegelijk zorgen creatieve vormen van kerk-zijn juist voor extra kosten die parochies zonder aarzelen voor hun rekening nemen. We hopen van harte dat u wilt geven voor uw parochie. Want elkaar vasthouden, kan alleen samen.
Helpt u mee? Maak uw bijdrage over op het rekeningnummer […………………..] ten name van de parochie(federatie) […………………………………]. Alvast veel dank! Geef voor verbondenheid met elkaar, steun uw kerk! Samen houden we elkaar vast in én na coronatijd.
Expositie over 200 jaar zusters Goddelijke Voorzienigheid
Cultuurcentrum De Domijnen in Sittard wijdt dit najaar een expositie aan het 200-jarig bestaan van de congregatie van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. De congregatie werd in 1822 in Créhen in Frankrijk opgericht. De ‘Franse zusters’ vestigden zich in 1903 in Limburg. Sindsdien zijn ze actief in het onderwijs, ouderenzorg en ziekenzorg en in de wijkverpleging.
Op zondag 26 september is er een eucharistieviering in de Petruskerk in Sittard, waarin de zusters het jubileum vieren. ’s Middags wordt het boek ‘Geroepen en gezonden. Geschiedenis van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen in Nederland (1903-heden)’ gepresenteerd.
Tegelijkertijd wordt dan in De Domijnen de tentoonstelling ‘Een leven voor de zorg’ geopend, die gewijd is aan leven en werk van de zusters. Met objecten, foto’s, beeld- en geluidsfragmenten wordt ingegaan op de komst van de zusters naar Nederland, de stichting van de diverse kloosters en het werk van de zusters. De tentoonstelling is te zien tot en met begin januari 2022.
Nieuw seizoen lezingen Academie Rolduc van start
Met een inleiding over de pastorale regel van Gregorius de Grote gaat op vrijdag 1 oktober het nieuwe seizoen van Academie Rolduc van start. Dr. Bernhard Hegge en Dr. Lambert Hendriks houden dan een gecombineerde lezing over het boek ‘Regula Pastoralis’ dat ze samen vertaalden. Het 1600 jaar boek verscheen begin dit jaar voor het eerst in het Nederlands. Paus Gregorius de Grote schreef het in de zesde eeuw, maar het is nog steeds waardevol voor christenen van de 21e eeuw.
Academie Rolduc is een lezingenreeks over onderwerpen op het snijvlak van religie en maatschappij. De lezingen worden gehouden op vier locaties in Limburg: Kerkrade, Maastricht, Sevenum en Venray. In totaal staan er voor komend seizoen twaalf lezingen gepland. Thema’s die aan de orde komen, zijn onder andere: Oosterse kerken, mensenrechten, ‘de wereld na corona’, ‘wonderen’ en bijzondere Bijbelverhalen. Naast de maandelijkse lezingen is er onder de vlag van Academie Rolduc een aparte cursus liturgische vorming, die zowel in Gulpen als in Venray wordt aangeboden. Deze reeks begint half september en bestaat op beide plekken uit zes middagen van 13.00 uur tot 15.30 uur.
Alle bijeenkomsten van Academie Rolduc zijn afzonderlijk te bezoeken. Deelnemen aan de hele reeks mag natuurlijk ook. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De reguliere lezingen van Academie Rolduc beginnen steeds om 19.00 uur en zijn voor iedereen toegankelijk. Het volledige programma voor het nieuwe seizoen is te vinden op www.rolduc.nl of op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl
Opmerking voor de parochiebladredacties: het programma van Academie Rolduc wordt zo spoedig mogelijk op de genoemde sites gepubliceerd.
Nieuw bedevaartinitiatief:
Oktober = maand van de pelgrim
Het Huis voor de Pelgrim en Klooster Wittem hebben oktober uitgeroepen tot ‘Maand van de Pelgrim’. Dit is een nieuw initiatief om bedevaarten en pelgrimstochten onder de aandacht te brengen. Gedurende de hele maand zijn er diverse initiatieven. Zo zijn er wandelpelgrimages langs bedevaartoorden en inspirerende plekken in Limburg, een symposium over bedevaarten in de 21e eeuw, de viering van de feesten Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee in Maastricht (10 oktober) en Sint-Gerardus in Wittem (16 oktober), een pelgrimini naar Sint-Gerardus en een Dag van de pelgrim. De maand wordt afgesloten met een oecumenische ontmoeting in het kader van Hervormingsdag (30 oktober) en een gezinsbedevaart naar Lourdes. Voor het Huis de Pelgrim staat deze maand ook in het teken van het 100-jarig jubileum. Kijk voor het uitgebreide programma op www.kloosterwittem.nl/maandvandepelgrim of op www.huisvoordepelgirm.nl.
450 Jaar feest Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans
Oktober is de rozenkransmaand. Dat heeft alles te maken met het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans op 7 oktober. Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat paus Pius V dit feest op de kalender zette.
De aanleiding daarvoor was een bijzondere. Op 7 oktober 1571 vond bij de Griekse havenstad Lepanto een beroemd geworden zeeslag plaats. De christelijke landen wisten in die slag de islamitische Ottomanen te verslaan. De paus had alle christenen opgeroepen de rozenkrans te bidden en Maria’s voorspraak af te smeken. Als de christenen zouden winnen – zo beloofde de paus – zou hij een officieel feest van de rozenkrans instellen. En zo gebeurde het. Er werd een paar keer met de datum geschoven, maar sinds 1914 wordt het feest van de rozenkrans gevierd op 7 oktober. Paus Leo XIII wijdde zelfs de hele maand oktober aan Maria toe.
De rozenkrans als gebedssnoer is overigens al veel ouder. Al in de Middeleeuwen werd het gebed in kloosters gebeden. Het waren vervolgens vooral de dominicanen die de devotie voor de rozenkrans verspreidden. Maria was aan hun stichter, de heilige Dominicus (1170-1221), verschenen. Er zijn tal van afbeeldingen bekend waarop Maria vanuit de hemel de rozenkrans aan Sint-Dominicus toevertrouwt. In de 14de en de 15de eeuw raakte het rozenkransgebed ook buiten de kloosters bij leken bekend. Ook werden er op veel plaatsen rozenkransbroederschappen opgericht.
Diocesane opening synode op zondag 17 oktober in Roermond
In oktober 2023 vindt er in Rome een nieuwe bisschoppensynode plaats. Paus Franciscus wil dat er voorafgaand daaraan in alle bisdommen over de toekomst van de Kerk wordt gesproken. Daarom wordt op zondag 17 oktober in alle bisdommen over de hele wereld een voorbereidingstraject op de synode geopend. In het bisdom Roermond gebeurt dat ook op die dag. ’s Middags om 15. 00 uur is er een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Daarbij zullen vertegenwoordigers van alle parochies worden betrokken. In de maanden daarna wordt er in het hele bisdom een lijst vragen besproken, die door het Vaticaan wordt opgesteld. De uitkomsten van die gesprekken komen in een eindverslag dat per bisdom in het voorjaar van 2022 klaar moet zijn. Daarna wordt op nationaal en internationaal niveau verder gesproken. In oktober 2023 vindt dan in Rome de echte bisschoppensynode plaats.
Missio vraagt in Wereldmissiemaand aandacht voor kerk in Guinee
‘We moeten immers wel spreken over wat we gezien en gehoord hebben.’ Met dit citaat uit het Bijbelboek Handelingen (4,20) voert Missio dit jaar campagne voor Wereldmissiemaand. Op 24 oktober is het Missiezondag. We worden opgeroepen om datgene wat we meedragen in ons hart naar anderen te brengen, zo zegt paus Franciscus. Daarom brengt Missio dit jaar tijdens Wereldmissiemaand de kerk van Guinee voor het voetlicht.
Jonge kerk
De geschiedenis van de kerk van Guinee is jong. De meeste christenen wonen in N’Zérékoré in het zuiden van dit West-Afrikaanse land. De eerste bisschop investeerde vanaf het begin veel in de opleiding van catechisten. Dat bleek van grote betekenis. In 1967 moesten alle buitenlanders Guinee verlaten. Er waren toen nog weinig eigen priesters, maar dankzij de goed opgeleide leken werd het geloof levend gehouden in de moeilijke tijd onder de dictatuur van Touré. In de laatste decennia is de situatie voor de Kerk enorm verbeterd. Deze richt zich onder meer op onderwijs, caritas en gezondheidszorg.
Vrouwen en kinderen
In het bisdom N’Zérékoré is een diocesane congregatie van zusters zeer actief: de Soeurs Servantes de Marie Vierge et Mère (Zusters Dienaressen van Maria Maagd en Moeder). Ondanks het grote gebrek aan middelen vangen de zusters kinderen op in weeshuizen en opvanghuizen. De kinderen worden verzorgd en kunnen onderwijs volgen. De zusters werken tevens aan bewustwording van vrouwen in de afgelegen dorpen. Missio wil, samen met u, het pastorale werk van de zusters steunen.
MISSIO ondersteunt het pastorale werk in Guinee. Help mee!
Geef aan Missio Pauselijke Missiewerken in de collecte op Missiezondag 24 oktober of stort uw bijdrage op NL65 INGB 0000 0015 66, t.n.v. Missio Wereldmissiemaand in Den Haag.
Meer informatie: www.missio.nl
Diakenwijding in kathedraal Roermond
Op zaterdag 30 oktober worden in de kathedraal in Roermond enkele nieuwe diakens gewijd. Het gaat in ieder geval om twee transeunt diakens, die volgend jaar ook de priesterwijding ontvangen en mogelijk om één nieuwe permanent diaken. In totaal worden er dit jaar vijf transeunt diakens voor Limburg gewijd, maar drie van hen ontvangen de wijding in hun thuisbisdommen in India of Sri Lanka.
De diakenwijding is – zoals de laatste jaren gebruikelijk – op de laatste zaterdag van oktober in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. De wijdingsplechtigheid begint om 10.30 uur en is in principe voor belangstellenden toegankelijk, afhankelijk van de coronamaatregelen van dat moment.
Neem abonnement op het bisdomblad De Sleutel
De Sleutel is het kleurrijke magazine over geloof en leven in Limburg. Het bisdomblad verschijnt vier keer per jaar met interviews, achtergrondinformatie, fotoreportages en nog veel meer. Wie een abonnement neemt, krijgt naast het magazine ook elke vrijdag de nieuwsbrief van het bisdom Roermond met het laatste kerkelijke nieuws van die week gratis in z’n mailbox. Een abonnement op De Sleutel kost € 29 per jaar. Zo blijf je op de hoogte van het kerkelijke nieuws uit Limburg én verdiep je je in de religieuze achtergronden. Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement via www.bisdom-roermond.nl/desleutel