Parochiebladenservice september en oktober 2022
De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per e-mail toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail
Download hier de WORD-versie van de berichten
Gebed voor de schepping
Vader, wij loven U, samen met alle schepselen die voortkomen uit uw machtige hand.
Zij zijn van U, zij zijn vervuld van uw aanwezigheid en tedere liefde.
Geprezen zijt Gij.
Jezus, Zoon van God, alles werd door U geschapen.
U werd gevormd in de schoot van Maria, U werd een deel van deze aarde,
U keek naar deze wereld met menselijke ogen.
U leeft nu in elk schepsel, als verheerlijkte Verrezene.
Geprezen zijt Gij.
Heilige Geest,
door uw licht richt U deze wereld naar de liefde van de Vader.
U ondersteunt de verzuchtingen van de schepping.
U leeft ook in ons hart om ons aan te zetten tot het goede.
Geprezen zijt Gij.
O, Drie-ene God,
onovertroffen gemeenschap van oneindige liefde,
leer ons U te aanschouwen in de schoonheid van het universum
waar alles spreekt van U.
Wek onze lof en dankbaarheid op voor elk schepsel dat U geschapen hebt.
Schenk ons Uw genade om ons innig verbonden te voelen met al wat bestaat.
Liefdevolle God,
toon ons onze plaats in deze wereld
als instrumenten van Uw liefde
voor alle schepselen op deze aarde
omdat geen ervan door U vergeten wordt.
Verlicht de machtigen en de rijken
opdat ze behoed worden voor de zonde van de onverschilligheid,
opdat ze houden van het gemeenschappelijke goed,
zich ontfermen over de armen
en zorg dragen voor de aarde die we bewonen.
De armen en de aarde smeken U,
Heer, door Uw macht en Uw licht,
bescherm elk leven,
schenk ons een betere toekomst,
laat Uw Rijk komen
van gerechtigheid, vrede, liefde en schoonheid.
Geprezen zijt Gij.
Amen.
Gebed van paus Franciscus uit encycliek Laudato Si’
1 september – 4 oktober
Periode van de schepping
Sinds een paar jaar viert de Kerk op 1 september Wereldgebedsdag voor de schepping. Paus Franciscus heeft dit ingesteld als vervolg op zijn encycliek Laudato Si’, waarin hij heel nadrukkelijk aandacht vraagt voor de schepping, de zorg voor de natuur en voor een eerlijke verdeling van goederen en grondstoffen. De paus noemt de aarde ‘ons gemeenschappelijk huis’, waar we zuinig op moeten zijn. Dat geldt voor iedereen, of je nu gelovig bent of niet.
In Nederland en Vlaanderen is deze oproep van paus Franciscus door diverse kerken opgepakt en worden er elk jaar tussen 1 september en 4 oktober (feestdag van Sint-Franciscus) vieringen en activiteiten georganiseerd om de zorg voor de schepping onder de aandacht te brengen, door onder andere Laudato Si’-bomen te planten, aandacht te vragen voor duurzame producten en te pleiten voor ‘groene kerken’.
Onze parochie doet ook mee. ……..[beschrijving van initiatieven in de parochie]………………..
Televisiemis vanuit Lourdes
Op zondag 18 september wordt de televisiemis van KRO-NCRV uitgezonden vanuit de Grot in Lourdes. Dit gebeurt tijdens een bedevaart van het Huis voor de Pelgrim uit Maastricht. Hulpbisschop Everard de Jong is hoofdcelebrant tijdens deze viering. Vorig jaar september werd voor de eerste keer een mis vanuit Lourdes op de Nederlandse televisie uitgezonden. Dat leverde zoveel positieve reacties op, dat besloten is dit jaar weer naar Lourdes terug te keren.
Een week eerder – op zondag 11 september wordt de tv-mis uitgezonden vanuit de Sint-Jozefkerk in Landgraaf-Waubach. Elke zondag is er een eucharistieviering op televisie te zien om 10.00 uur te zien op NPO2.
Exposities 450 jaar martelaren van Roermond
Tot en met eind oktober zijn in de Caroluskapel in Roermond twee expositie over 450 jaar ‘Martelaren’ van Roermond te zien. In het hele land wordt dit jaar de ‘geboorte van Nederland’ in 1572 gevierd. De andere kant van dezelfde medaille is dat het dit jaar ook 450 jaar geleden is dat in Roermond twaalf kartuizer monniken plus de secretaris van de toenmalige bisschop door de troepen van Willem van Oranje werden vermoord.
In de Caroluskapel, waar de moord plaatsvond, worden tot op de dag vandaag de relieken van de vermoorde geestelijken bewaard. In de kapel wordt met schilderijen, documenten en andere voorwerpen het verhaal uit 1572 in beeld gebracht. In de kapittelzaal naast de kapel is een tweede expositie te zien, waarin het ‘andere verhaal’ van Roermond wordt ingepast in het grotere geheel van de Tachtigjarige Oorlog.
De twee exposities zijn tot eind oktober van woensdag tot en met zondag van 14.00 uur – 17.00 uur gratis te bezoeken. De Caroluskapel ligt aan de Swalmerstraat 100 in Roermond.
Vredesweek 2022: Generatie Vrede
Vrede was voor velen in Europa sinds het einde van de oorlogen in Joegoslavië vanzelfsprekend, maar sinds de Russische inval in Oekraïne is de wereldorde veranderd. De dreiging van een nieuwe wereldoorlog, de sociale ongelijkheid, plus de zorgen om klimaatverandering dragen bij aan gevoelens van onmacht en onzekerheid. Tijdens de nationale Vredesweek van 17 tot en met 25 september vraagt Pax aandacht voor de inzet van mensen die overal ter wereld bijdragen aan vrede en verzoening.
Vrede kan alleen bestaan als mensen bereid zijn elkaar te ontmoeten en naar elkaar te luisteren. Nu vrede weer een actueel thema binnen Europa is, is er een nieuwe generatie nodig die zich voor vrede inzet. Juist nu kunnen we ons laten inspireren door mensen die opkomen voor vrede. Overal ter wereld komen burgers individueel en collectief in actie voor vrede. Vaak spelen vrouwen en jongeren daarbij een actieve rol. De vredesorganisatie PAX (voorheen Pax Christi) zet daarom dit jaar de schijnwerpers op deze ‘Generatie Vrede’.
Tijdens de Vredesweek brengt PAX de Generatie Vrede samen om het gevoel van onmacht in deze onzekere tijden om te zetten in hoop. Verspreid door het land zijn er tal van bijeenkomsten: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Honderden verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek.
….[eventueel aanvullen met gegevens over activiteiten in de eigen parochie]…..
900 Jaar geleden overleed stichter van Rolduc
Ailbertus van Antoing legde in 1104 in Kerkrade het fundament voor wat later Abdij Rolduc zou worden. Op 19 september 1122 overleed hij in Sechtem in Duitsland. Dit jaar dus precies 900 jaar geleden. De bijzondere sterfdag wordt onder meer herdacht met een eucharistieviering in de abdijkerk van Rolduc en met twee nieuwe publicaties over Ailbertus.
De stichter van Rolduc kwam uit de buurt van Doornik, op de grens van het huidige België en Frankrijk. Hij ging op zoek naar een stille plek om zich als kluizenaar terug te trekken en kwam uit in het ‘Land van Rode’. Daar kreeg hij van de plaatselijke graaf een stuk grond toegewezen. Volgens de legende, omdat hij op die plek op een heuvel bellen hoorde rinkelen.
Ailbertus begon met de bouw van een kerk, waarvan de crypte in 1108 door de bisschop van Luik kon worden ingezegend. In de eeuwen erna ontwikkelde zich rond die crypte het grootste aaneengesloten abdijencomplex van de Benelux. Zelf bleef Ailbertus tot 1111 in ‘Kloosterrade’, zoals de plek toen genoemd werd. Na een conflict trok hij naar Noord-Frankijk om daar een nieuw klooster te stichten. In 1122 wilde hij teruggaan naar Rolduc. Op weg daarnaartoe overleed hij in Sechtem aan de Rijn, vlakbij Bonn.
Rolduc was vanaf de 12e eeuw tot 1796 een abdij van Augustijner Koorheren. In de 19e eeuw werd het een kleinseminarie en een kostschool voor katholieke jongens. Sinds de jaren zeventig van de vorig eeuw is Rolduc een bisschoppelijk centrum met diverse functies, waaronder die van hotel en conferentieoord, maar het complex biedt ook onderdak aan de huidige priesteropleiding van het bisdom Roermond. Daarnaast zijn er ook woningen en kantoorruimten.
Harlindis en Relindisommegang in Maaseik
Kennen we in Limburg twee belangrijke bedevaarten die om de zeven jaar plaatsvinden – de heiligdomsvaarten van Maastricht en Susteren – vlak over de grens bestaat een traditie die zich over een veel langere periode uitstrekt. In Maaseik wordt eens in de vijfentwintig jaar de Harlindis en Relindis-ommegang gehouden. Laat dat nu net dit jaar zijn. Op zondag 18 september worden de relieken van de heilige abdissen Harlindis en Relindis in een kleurrijke stoet van Maaseik naar Aldeneik gebracht en een week later, op zondag 25 september, weer terug van Aldeneik naar Maaseik. Iedereen die wil, mag in de stoet meelopen. In de week ertussen is er een uitgebreid cultureel programma.
Harlindis en Relindis waren twee zussen die in de achtste eeuw leefden. Hun ouders stichtten een klooster in Aldeneik, aan de Belgische kant van wat nu de Grensmaas is tussen Roosteren en Ohé en Laak. Harlindis werd door de heilige Willibrord tot de eerste abdis gewijd. Toen zij stierf, werd haar zus Relindis door de heilige Bonifatius tot haar opvolger gewijd. Het klooster had niet alleen kerkelijke rechten maar ook wereldlijke macht en bleef bestaan tot 1571. Daarna werd de abdijkerk de parochiekerk van Aldeneik.
Nieuw seizoen lezingenreeks Academie Rolduc
De serie lezingen van Academie Rolduc begint deze maand aan een nieuw seizoen. Vanaf eind september tot juni volgend jaar worden er maandelijks lezingen rond actuele thema’s aangeboden in Kerkrade, Maastricht en Sevenum/Venray. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 30 september in Abdij Rolduc. Hulpbisschop Everard de Jong spreekt dan over de synodale weg, het internationale proces over de toekomst van de Kerk, dat vorig jaar door paus Franciscus in gang is gezet.
Academie Rolduc is een lezingenreeks over onderwerpen op het snijvlak van religie en maatschappij. Alle bijeenkomsten van Academie Rolduc zijn afzonderlijk te bezoeken. Deelnemen aan de hele reeks mag natuurlijk ook. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De lezingen van Academie Rolduc beginnen steeds om 19.00 uur en zijn voor iedereen toegankelijk. Het volledige programma voor het nieuwe seizoen is na de zomervakantie te vinden op www.rolduc.nl of op www.bisdom-roermond.nl/academierolduc. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via: academie@rolduc.nl
Bedevaart naar Banneux
Op bedevaart naar Banneux? Dat kan met Caritas Banneux Bisdom Roermond. Eind september is er een vijfdaagse bedevaart plus een dagbedevaart naar het Mariaheiligdom in de Ardennen. Vanaf vrijdag 30 september tot en met dinsdag 4 oktober vindt het najaarstriduüm plaats. Pelgrims uit heel Limburg krijgen dan vijf dagen lang een volledig verzorgd programma aangeboden, inclusief maaltijden en overnachtingen. Voor wie niet zo lang op pad wil, is er op maandag 3 oktober gelegenheid om één dag bij het programma aan te sluiten tijdens een dagtocht. Vanuit diverse plekken in Limburg rijden er dan bussen naar Banneux. De meerdaagse bedevaart is ook heel geschikt voor mensen die mindervalide zijn of zorg nodig hebben. De vrijwilligers van Caritas Banneux staan deze dagen voor u klaar.
Kijk voor aanmelding of meer informatie op www.huisvoordepelgrim.nl
Dit seizoen weer cursus liturgische vorming
Vanaf dit najaar wordt er in ons bisdom weer een cursus liturgische vorming aangeboden. De afgelopen jaren was dit steeds een groot succes en namen tientellen mensen hieraan deel. Tijdens zes zaterdagmiddagen worden van 13.00 uur tot 15.30 uur belangrijke onderdelen uit de liturgie besproken en toegelicht. Waarom vieren we zoals we vieren? Wat betekenen de afzonderlijke handelingen? Hoe staan we er zelf in? Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die zich erin willen verdiepen: acolieten, kosters, zangers, lectoren, kerkbestuurders, mensen die de kerk verzorgen en alle anderen die er met hart en ziel bij de parochie betrokken zijn.
Data & onderwerpen:
8 oktober & 12 november 2022: Uitvaartliturgie (1 & 2)
Mis of crematorium? Er bestaat wellicht een spanningsveld tussen de uitvaartliturgie van de Kerk en de verwachtingen van families en uitvaartondernemingen. En nu dan…?
26 november & 10 december 2022: Liturgie & devotie (1 & 2)
Naar de Mis of een kaars opgestoken? De kerk legt veel nadruk op het vieren van de sacramenten als het hart van gelovig leven. Tegelijk lijken de privédevoties veel geliefder… En nu dan?
11 & 25 maart 2023: Goede Week en Pasen
Als Pasen & Pinksteren op één dag vallen… Miljoenen mensen kijken naar The Passion. In de kerken is het leeg op deze dagen. Nochtans gaat het om het hart van het kerkelijk jaar… En nu dan?
De cursus liturgische vorming wordt dit jaar gegeven in het parochiehuis aan het Kapelaan Pendersplein in Gulpen en staat open voor belangstellenden uit de hele regio. Het is ook mogelijk om aan afzonderlijke bijeenkomsten deel te nemen. Kosten: € 5 per bijeenkomst ter plekke te voldoen.
Aanmelden: activiteiten@sgv-roermond.nl
Diakenwijding in kathedraal
Op zaterdag 29 oktober worden in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond enkele seminaristen tot transeunt-diaken gewijd. Dat is voor hen een volgende stap op weg naar het priesterschap. In de loop van volgend jaar volgt dan de priesterwijding. De plechtigheid op zaterdag 29 oktober begint om 10.30 uur. De kathedraal ligt aan de Markt in Roermond. Iedereen is van harte uitgenodigd de wijding bij te wonen.
Wereldmissiemaand 2022: Kibera, Nairobi
Op 23 oktober is het Missiezondag. Dit jaar richt Missio/Pauselijke Missiewerken de blik speciaal op de sloppenwijk Kibera in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De metropool Nairobi staat met zijn 7,5 miljoen inwoners op het punt een megastad te worden. Dagelijks stromen mensen vanuit het omliggende gebied de stad binnen in de hoop op werk en een betere toekomst.
Zo’n 60 procent van de stadsbevolking van Nairobi leeft in meerdere grote slums (sloppenwijken) op slechts zes procent van de oppervlakte van de stad. In de campagne van missiemaand oktober vraagt Missio dit jaar aandacht voor de grootste slum: Kibera. In de campagne worden enkele bewoners van de slum en het pastorale werk van zuster Mary Wambui (‘Little Sisters of Jesus’) en pastor Firmin Koffi (Yarumal-missionarissen) gevolgd.
Kibera is Kiswahili en betekent jungle. Naar schatting een half miljoen mensen woont hier dicht opeen gepakt. Slechts een vijfde deel van de huizen heeft stroom; drinkwater moet bij waterstations gehaald worden. Hygiëne is een groot probleem. De meeste mensen die hier leven willen maar één ding: weg. De missionarissen onder leiding van pastor Firmin Koffi zeggen: “Kibera is een goede leerschool” – en zij blijven.
Je moet het maar weten
Wat is een heilig putje?
Sommige oude kerken hebben een piscina of sacrarium, oftewel een heilig putje. Dit is een kleine zinkput of afvoer. Deze bevindt zich meestal in een nis in de buurt van het altaar of in de sacristie. In deze afvoer werd het water gegoten dat gebruikt werd bij de handwassing of de liturgische afwassing van kelken en cibories of het wassen van altaarlinnen. Dat water kon sporen van geconsacreerde hosties bevatten en mocht daarom niet zomaar in een gewone afvoer verdwijnen. Het heilig putje had doorgaans een rechtstreekse afvoer naar gewijde grond rond de kerk. In sommige kerken hing boven het putje ook een zogeheten ‘lavaboketel’ met water, waarmee de priester voorafgaand aan de eucharistie zijn handen waste. De ketels hadden vaak een bijzondere vorm met twee schenktuiten. De piscina is in de 18e eeuw in onbruik geraakt. Daarom zijn ze doorgaans alleen te vinden in kerken van vóór die tijd. In sommige kerken wordt het voormalig heilig putje nu gebruikt ’credensnis’, waar de spullen voor de eucharistie worden neergezet. Soms is de nis ook omgebouwd tot tabernakel.
Nalaten dichtbij huis, dicht bij uw hart
Als parochiegemeenschap beleven we samen het geloof dat ons van generatie op generatie is overgedragen. Dat geloof mogen wij op onze beurt weer doorgeven aan volgende generaties. Geven voor de kerk van morgen. Dat kan onder meer door de parochie als begunstigde op te nemen in uw testament. In een testament kunt u vastleggen dat u naast kinderen, familie of vrienden ook de parochie laat delen in wat u zelf mocht ontvangen. Met uw nalatenschap draagt u bij aan een kerk die ook in de toekomst een levendige gemeenschap vormt die diaconaal en missionair aanwezig is in de directe omgeving en in de wereld. Wat u nalaat krijgt zo een bestemming dichtbij huis en dicht bij uw hart. Wilt u meer weten over de mogelijkheid om na te laten aan onze kerk, neem dan contact op met ….. [Vul hier naam en telefoonnummer en/of e-mailadres in van de juiste contactpersoon]….
Wat vieren we deze maand?
Een hoogfeest, een gedenkdag voor een heilige of een dag om te vasten. In de liturgie van de katholieke kerk is elke dag wat te vieren. Sommige feesten hebben een duidelijke relatie met onze eigen regio. Wat vieren we deze maand in Limburg?
September
3 september: kerkwijding kathedraal
Als we jarig zijn vieren we feest. Dat geldt ook voor kerkgebouwen. Elke parochie kan de wijdingsdag van haar kerk vieren. De kathedraal is als kerk van de bisschop de belangrijkste kerk van een bisdom. Daarom wordt de verjaardag van de wijding van de kathedraal in het hele bisdom gevierd. In Limburg is dat op 3 september. We herdenken dan dat de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond in 1410 op die datum werd gewijd.
17 september: Sint-Lambertus
Sint-Lambertus werd rond 650 in Maastricht geboren en later ook tot bisschop van die stad benoemd. Toen politieke tegenstanders van zijn familie aan de macht kwamen, werd hij afgezet en naar de abdij van Stavelot in de Ardennen verbannen. Zeven jaar later mocht hij terugkomen en pakte hij zijn ambt weer op. In de nacht van 16 op 17 september 705 werd hij in Luik vermoord. Lambertus was de laatste bisschop van Maastricht. Zijn opvolger Hubertus liet de zetel naar Luik verplaatsen.
Oktober
10 oktober: Sterre der Zee
Sinds enkele jaren is 10 oktober in het bisdom Roermond de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee. Volgens de heilige Hiëronymus is dit betekenis van de naam Maria. Hij deelde de Hebreeuwse naam "Maryam" op in "Mar" en "Yam," wat in het Latijn neerkomt op "Stilla Maris" oftewel "druppel der Zee." Dit werd later verbasterd tot "Stella Maris" oftewel "Sterre der Zee."
12 oktober: Harlindis en Relindis van Aldeneik
Aan deze kant van de Maas staat hun feestdag niet op de officiële kalender, maar Harlindis en Relindis waren twee belangrijke abdissen in Aldeneik bij Maaseik. Dit jaar is er extra feest vanwege de 25-jaarlijkse ommegang. (zie ook bericht hierboven).
30 oktober: Zalige Maria Teresa Tauscher
En sommige feesten vieren we niet. Vandaag is eigenlijk de feestdag van Anna Maria Tauscher, de stichteres van de zusters karmelietessen in Sittard, die in 1938 in het klooster aan de Kollenberg overleed. Maar omdat haar feestdag dit jaar op een zondag valt, wordt die niet officieel gevierd. Maar even haar denken mag best.
Geef aan de Paredis Stichting
Ondersteun de opleiding van nieuwe priesters
Ook in de toekomst hebben we priesters nodig voor de parochies in Limburg. De Paredisstichting maakt de opleiding aan het grootseminarie Rolduc financieel mogelijk. Daarbij is uw steun nodig. Geeft u om de toekomst van de Kerk? Geef dan aan de Paredis Stichting. Maak uw gift over op NL77 INGB 0002 8183 27 of NL95 ABNA 0481 9602 28 t.n.v. Paredis Stichting. De stichting is ANBI-erkend. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Wilt u de Paredis Stichting opnemen in uw testament? Neem dan contact op via info@paredis.nl of bel 06-53841867. www.paredis.nl