Paus Franciscus herdacht in kathedraal Roermond
“Paus Franciscus zocht de gemarginaliseerden op aan de rand van de Kerk en de samenleving: de kerk als veldhospitaal en niet in zichzelf gekeerd. Met dat beeld blijft hij een groot voorbeeld voor ons.” Dat zei bisschop Ron van den Hout tijdens de requiemviering voor de overleden paus, die vrijdagavond 25 april in de kathedraal in Roermond werd gehouden.
Zo’n tweehonderd belangstellenden en tientallen priesters waren naar de bisschopskerk gekomen om paus Franciscus hun laatste eer te bewijzen. Onder de aanwezigen ook plaatsvervangend gouverneur Léon Faassen, namens het provinciebestuur.
In zijn preek noemde de bisschop het synodaal proces het meest kenmerkende van he pontificaat van paus Franciscus. “Hij wilde alle gedoopten mee laten praten over de toekomst van de Kerk.” Volgens Mgr. Van den Hout heeft Franciscus hiermee veel in beweging gebracht. “Er kwamen in het synodaal proces tal van onderwerpen ter sprake die gevoelig liggen: vrouw en Kerk, homoseksualiteit en transgenders, gastvrijheid en verwelkoming. Hij zocht naar openingen en een andere manier van omgang. Hij had bijzonder veel aandacht voor vluchtelingen en migranten.” De bisschop memoreerde ook dat Franciscus een meer decentrale kerk wilde met meer verantwoordelijkheid voor de diocesane bisschoppen en anderzijds soms ook heel centralistisch kon optreden.
Arrangeur bloemversiering
Tijdens de viering sprak ook Paul Deckers uit Posterholt over zijn ontmoetingen met paus Franciscus. Deckers was vele jaren de hoofdarrangeur van de bloemversiering met Pasen op het Sint-Pietersplein in Rome. Bij die gelegenheden ontmoette hij paus Franciscus maar liefst zeven keer. “Zijn enorme eenvoudige en sobere leefwijze te midden van de pracht en praal in het Vaticaan zijn zeer indrukwekkend,” aldus Deckers, die het ook bijzonder noemde dat Franciscus uitgerekend met Pasen is overleden. Deckers vatte zijn gevoelens samen met de woorden: “Respect, dankbaarheid, lof, warme gevoelens en herinneringen aan een wereldleider van formaat die veel voor de wereld heeft betekend.”