Social Media

Start Actie Kerkbalans: ‘Muziek zet de hemel open’

Geplaatst op: 09-01-2025

“Tijdens het zingen gaat de hemel even open." Dat zei theoloog en musicus Hanna Rijken deze week bij de start van de Actie Kerkbalans. Volgens haar mag het belang van muziek voor de Kerk én voor de samenleving niet worden onderschat. Het is daarom volgens haar van belang dat gelovigen hun eigen kerk financieel blijven ondersteunen.

Universitair docent Rijken was woensdag een van de sprekers bij de start van de jaarlijkse campagne Actie Kerkbalans. Dit jaar staan daarin de ‘geschenken’ die de kerk te bieden heeft centraal. Muziek is daar één van. “Muziek is het mooiste wat God ons gegeven heeft,” vindt Rijken. “Als je zingt doe je dat als individu, maar ook als vierende gemeenschap. Een belangrijk aspect van zingen is dat je naar elkaar luistert en je gezang op elkaar afstemt. Dat is echt een geschenk en een mooie metafoor. Muziek inspireert, troost en verbindt mensen met elkaar.” Dat geldt volgens Rijken niet alleen voor kerkgangers: “Ook de samenleving hunkert naar de schoonheid en heiligheid die kerkmuziek biedt.”

Arnoud Heerings van het Utrechts conservatorium was de tweede spreker tijdens het startmoment. Hij wees op het belang van het Gregoriaans. De naar paus Gregorius de Grote vernoemde muziekstijl is volgens hem niet alleen iets van vroeger. “Het Gregoriaans is klaar voor de moderne tijd,” aldus Heerings, die als kind al gegrepen werd door het mysterie van het Gregoriaans. “De woorden waren soms onbegrijpelijk, maar ik wilde er alles over weten. Gregoriaans is zeker ook geschikt voor deze tijd, voor jonge mensen, voor de hedendaagse liturgie,” aldus Heerings. Hij zou graag zien dat het Gregoriaans weer een grotere plek krijgt in de kerkmuziek.

 

 

Investeren in kwaliteit
Beide sprekers waren uitgenodigd om te onderstrepen dat investeren in goede liturgische muziek belangrijk is. Ook voor parochies. Die kunnen dat alleen maar doen met steun van parochianen die hun eigen geloofsgemeenschap financieel ondersteunen. Daarmee kunnen onder andere kerkmusici, koren en hun opleiding worden betaald. “Het zou goed zijn als parochies niet alleen geld vragen voor een lekkend kerkdak, maar ook voor kerkmuziek,” aldus Heerings.

Tijdens de jaarlijkse Actie Kerkbalans vragen kerken aan gelovigen om hun jaarlijkse kerkbijdrage te betalen. Dit is de belangrijkste inkomstenbron voor parochies. Parochianen en andere belangstellenden kunnen alleen van kerkmuziek blijven genieten als ze samen de parochie financieel dragen. De campagne van Actie Kerkbalans loopt van 11 tot en met 25 januari.  





Lees ook