Titus Brandsma wordt heilig verklaard
Paus Franciscus heeft donderdag 25 november een wonder erkend op voorspraak van de zalige Nederlandse pater Titus Brandsma, die in 1942 overleed in het concentratiekamp Dachau. Met de erkenning van dit wonder is de weg naar heiligverklaring vrij.
De Titus Brandsma werd in 1881 Bolsward in Friesland geboren. Hij was lid van de orde van de karmelieten. Vanuit die hoedanigheid woonde hij enige tijd in het toenmalige karmelietenklooster in Oud-Merkelbeek, het latere Huize Tieder. Brandsma is de eerste Nederlander die heilig verklaard wordt na pater Karel Houben uit Munstergeleen, die in juni 2007 tot de eer der altaren werd verheven.
Na een studie Rome werd Titus Brandsma onder meer hoogleraar wijsbegeerte en mystiek aan de toen pas opgerichte Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radbouduniversiteit), waarvan hij ook een tijd rector was. Brandsma was ook actief als journalist. In de jaren dertig verzette hij zich openlijk tegen het opkomend nazisme. Na het uitbreken de van de Tweede Wereldoorlog bleef hij dit doen. Om die reden werd hij in 1942 opgepakt en naar het concentratiekamp Dachau gestuurd, waar hij op 26 juli 1942 overleed.
Bedevaart
Het wonder op voorspraak van Titus Brandsma dat de paus heeft erkend, betreft de genezing van de 76-jarige Amerikaanse pater Michael Driscoll van huidkanker. De datum van de heiligverklaring is nog niet bekend. Zodra deze er is, biedt het Huis voor de Pelgrim in Maastricht in samenwerking met de bisdommen Den Bosch en Groningen-Leeuwarden een bedevaart naar Rome aan voor mensen die de plechtigheid willen bijwonen.