Unieke afbeelding van moord op martelaren komt naar Roermond
De tentoonstelling over de moord op de martelaren van Roermond, die momenteel in de Caroluskapel in Roermond te zien is, wordt dit weekeinde uitgebreid met een bijzondere bruikleen. De oudst bekende afbeelding van de moord op de kartuizer monniken door de troepen van Willem van Oranje komt namelijk naar Roermond.
Het gaat om een exemplaar van het zeldzame drukwerk Theatrum crudelitatum haereticorum nostri temporis ('Theater van de wreedheden van de ketters in onze tijd') met gravures van de naar Antwerpen gevluchte Engelse graveur en dichter Richard Verstegan. In dit werk staat onder andere de moordpartij in Roermond op 23 juli 1572 – dit jaar 450 jaar geleden – afgebeeld. Tot nog toe was in de tentoonstelling alleen een latere kopie van alleen de gravure te zien - nu kan de hele uitgave, gedrukt in Antwerpen in 1592, dus inclusief de bijbehorende tekst, worden getoond. Deze gravure is niet alleen de oudste afbeelding van de ramp die zich in Roermond heeft afgespeeld, maar ze is ook een belangrijke inspiratiebron voor talloze latere afbeeldingen van dit drama geweest. Het is dan ook zeer verheugend dat deze nu in origineel op de tentoonstelling getoond kan worden.
Op zaterdag 23 juli van dit jaar opende in de Caroluskapel aan de Swalmerstraat in Roermond de tentoonstelling ‘23 juli 1572. Roermond wordt wereldnieuws’. De expositie is ingericht op de plek waar precies 450 jaar geleden een aantal kartuizer monniken en de secretaris van de toenmalige bisschop van Roermond op beestachtige wijze werden vermoord. De tentoonstelling toont de impact die dit drama heeft gehad. Binnen dagen drong het nieuws tot ver buiten de landsgrenzen door en nog lange tijd hield men in katholiek Europa de herinnering aan de moordpartij levend, in woord en in beeld: Roermond werd wereldnieuws.
Op de tentoonstelling zijn verder nog schilderijen, gravures en boeken uit de vijftiende tot en met de negentiende eeuw te zien, afkomstig uit verschillende collecties. Indrukwekkende schilderijen van deze gebeurtenis, die vanwege hun omvang of kwetsbaarheid niet naar de tentoonstelling konden reizen, worden in een audiovisuele presentative getoond. Al deze objecten samen vertellen het verhaal van de Martelaren van Roermond, het klooster waarin ze leefden en de verregaande impact die deze gebeurtenis had.
De tentoonstelling 23 juli 1572. Roermond wordt wereldnieuws is nog tot en met zondag 30 oktober te zien in de Caroluskapel, Swalmerstraat 100 in Roermond. Tegelijkertijd wordt in de voormalige kapittelzaal de presentatie ‘1572. Geboorte van Nederland; Roermond, het andere verhaal’ getoond. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.