Social Media

Wat vieren we van 10 t/m 16 mei 2020

Geplaatst op: 07-05-2020

Zondag 10 mei:  5e Zondag van Pasen | Zondag voor de Oosterse Kerken

“Ik ben de weg, de waarheid en het leven,” zegt Jezus. Wie met Hem verbonden blijft, blijft ook met God verbonden. Wie de weg van Jezus gaat, komt bij God uit.”
Lees verder >>>

 

Zondag voor de Oosterse Kerken

Het is vandaag ook Zondag van de Oosterse Kerken. In de katholieke kerk wordt dan stil gestaan bij de verbondenheid met de vele christenen in de kerken van Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Lees verder >>>

 

IJsheiligen

Vanaf 11 tot en met 14 mei worden de zogeheten ijsheiligen herdacht. Van oudsher zijn dit Marmertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifatius van Tasus (14 mei). Door de liturgievernieuwing worden Mamertus en Bonifatius niet meer officieel gevierd. Ze danken hun bijnaam IJsheiligen aan het feit dat algemeen wordt aangenomen dat er na deze datum – in onze streken – geen vorst meer voorkomt en het voorjaar langzaam overgaat in de zomer.

 

Dinsdag 12 mei: H. Pancratius

Vandaag gedenken we de eerste van de drie ijsheiligen: Sint Pancratius. Hij kwam aanvankelijk uit Klein-Azië (Turkije) en ging na de door van zijn ouders naar Rome om een baan in het Romeinse leger te zoeken. Daar kwam hij in contact met paus Caius. Hij bekeerde zich en liet zich dopen en schonk zijn vermogen aan de armen. Niet lang daarna werd hij slachtoffer van de christenvervolging van keizer Diocletianus en stief hij de marteldood. Hij zou op dat moment pas veertien jaar geweest zijn. Op de plek op de Gianicoloheuvel in Rome, waar hij vermoord werd later een kerk gebouwd die aan hem was toegewijd: de San Pancrazio. In Limburg zijn twee kerken aan de heilige Pancratius gewijd: in Heerlen en in Mesch.

Lees verder >>>

 

Woensdag 13 mei: H. Servatius

De tweede ijsheilige is voor Limburg van zeer grote betekenis: Sint Servatius. Hij was in de vierde eeuw de eerste bisschop in Maastricht en daarmee volgens ook de eerste verkondiger van het christelijk geloof in wat nu Nederland is. Volgens de overlevering was hij geboren in Armenië. Hij kwam in Maastricht terecht, omdat hij moest vluchten uit Tongeren, waar hij aanvankelijk als bisschop zetelde. Hij stierf in 384 in Maastricht. Boven zijn graf werd de later Sint-Servaasbasiliek gebouwd. Rond zijn leven bestaan tal van legenden. In Limburg zijn drie parochies naar hem vernoemd: in Maastricht, Nunhem en in Vaesrade waar zelfs de naam van het dorp van Sint Servaas is afgeleid.

Lees verder >>>

 

Donderdag 14 mei: H. Matthias

Matthias is de eerst apostel die niet door Jezus is gekozen, maar door de apostelen zelf. Na de hemelvaart van Jezus bleven ze met z’n elven over. Judas had immers na zijn verraad zelfmoord gepleegd. Om de groep van twaalf weer compleet te maken werden er twee kandidaten voorgeteld: Josef en Mattias. Het lot viel op de laatste. Vermoedelijk behoorde hij al veel langer tot de groep van volgelingen van Jezus. Hou zou ook een van de apocriefe evangeliën hebben geschreven, waarvan slechts drie citaten zijn overgebleven. Keizerin Helena liet zijn gebeente in de vierde eeuw naar Trier overbrengen, dat destijds een belangrijke stad in het Romeinse Rijk was. Trier heeft sindsdien het enige apostelgraf van boven de Alpen. Limburg kent vier parochiekerken die de heilige Matthias zijn toegewijd: in Posterholt, Castenray, Weert (Leuken) en Maastricht. In de laatste kerk zou keizer Karel V in 1520 – vandaag dus exact 500 jaar geleden – die mis hebben bijgewoond, omdat hij een grote devotie had voor Sint Matthijs. Het feest van de apostel Mattias wordt overigens pas sinds 1969 op 14 mei gevierd. Voorheen viel zijn feest op 24 februari.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 15 mei: alle heilige bisschoppen van Maastricht

Het is een goed gebruik om daags na het feest van de belangrijkste heilige bisschop van een stad een verzamelfeest te vieren voor alle andere heilige bisschoppen van die stad. Zo worden op 8 november alle heilige bisschoppen van Utrecht geëerd op de dag ná het feest van Sint Willibrord. In Maastricht is dat niet anders. Na het feest van Sint Servaas volgt vandaag het feest van alle heilige bisschoppen van Maastricht. Het feest valt op de 15e en niet op de 14e, omdat de apostel Matthias voorrang heeft). In totaal zijn het er 21. Na Servatius zijn de bekendste namen van bisschoppen: Monulfus, Gondulfus, Lambertus en Hubertus. Die laatste verplaatste in 727 de zetel naar Luik, dat tot op de dag van vandaag een bisschopstad is. Maastricht bestaat alleen nog maar als titulair bisdom. Momenteel mag de Poolse nuntius Waldemar Stanislaw Sommertag zich titulair aartsbisschop van Maastricht noemen.

Lees verder >>>

 

Illustratie: Borstbeeld van Sint-Servaas (Maastricht). (c) Foto: Jean-Pierre Geusens.