Social Media

Wat vieren we van 12 t/m 18 juli 2020

Geplaatst op: 09-07-2020

Zondag 12 juli: 15e Zondag door het Jaar

God zaait zijn boodschap van liefde, vergeving en solidariteit in de wereld. Als wij ons hart ervoor openen, kan het daar ontkiemen en rijke vrucht dragen.  
Lees verder >>>


Maandag 13  juli: H. Henricus, naamfeest bisschop

Hendrik de Goede wordt hij genoemd. Hij werd in 973 in Beieren geboren. Zijn opleiding kreeg hij bij Wolfgang van Regensburg. In 1002 werd hij koning en in 1014 zelfs keizer. Hij was een gelovig man, die veel aandacht had voor geestelijken en zich inzette voor de bevordering van het kloosterleven. Hij stichtte het bisdom Bamberg en liet er op eigen kosten de beroemde domkerk bouwen. Daar werd hij in 1024 ook begraven. Zijn graf is er nog steeds te bezoeken. De heilige Henricus is de patroonheilige van onze bisschop Harrie Smeets.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 14 juli: H. Camillus de Lellis

De helige Camillus leefde in de 16e en 17e eeuw in Italië. Hij werd soldaat en was verslaafd aan gokken. maar in 1575 bekeerde hij zich tijdens de bouw van een kapucijnenklooster. Aanvankelijk wilde hij hier intreden, maar door een kwaadaardige ziekte aan zijn been moest hij de orde verlaten. Hij maakte van de nood een deugd en werd ziekenverzorger in het San-Giacomoziekenhuis in Rome. Hij genas en stichtte in 1582 met de hulp van Filippus Neri de 'Gemeenschap van Dienaren der Zieken', later camillianen genoemd. In navolging van hun stichter hebben de paters camillianen zich altijd ingezet voor de zorg voor zieken. In Roermond is een communiteit van de paters. Zij zijn onder meer betrokken bij het hospice dat naar de stichter Camillus is vernoemd.

Lees verder >>>

 

Woensdag 15 juli: H. Bonaventura

De heilige Bonaventura is een beroemde intellectueel en kerkelijk leider uit de 13e eeuw. Hij heette eigenlijk Johannes Fidanza. Op vierjarige leeftijd werd hij door Franciscus van Assisi op wonderbare wijze genezen van een ziekte. De heilige had uitgeroepen: "O buona ventura!" (= "Wat een gelukkige gebeurtenis!"). Sindsdien droeg hij die uitroep als bijnaam. Op zijn twintigste trad hij in bij de franciscanen. Hij studeerde aan de universiteit van Parijs en ging daar later ook doceren. In 1257 werd hij ook generaal overste van de franciscanen. Hij reorganiseerde de orde en wordt daarom op wel de tweede stichter van de franciscanen genoemd. Paus Gregorius X benoemd hem in 1273 tot kardinaal. Bonaventure overleed een jaar later in Lyon. Daar werd hij ook begraven.

Lees verder >>>

 

Donderdag 16 juli:  H. Maagd Maria van de berg Karmel

Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is een van de vele namen van Maria. De devotie kent een lange traditie en gaat terug op het ontstaan van de Karmelorde. Dit was een orde van kluizenaars, waaruit later de orde van karmelieten en karmelietessen is ontstaan. De naam verwijst naar het Karmelgebergte in Israël. In de 12e eeuw werd tijdens een van de kruistochten op deze berg een kloosterorde gesticht. Zij wilden het voorbeeld volgen van de profeet Elia, die volgens het Oude Testament in een grot op deze berg woonde. Toen er in het land grote droogte en hongersnood heerste ging Elia de berg op om God om regen te smeken. Hij vroeg zijn dienaar om naar de top van de berg te klimmen en naar de richting van de zee te kijken. Na zeven keer kijken, meldde de dienaar: “Ja, ik zie een kleine wolk uit zee opstijgen, zo groot al de palm van een hand.” Elia voorspelde dat uit dit wolkje een zware stortregen zal vallen (1 Kon. 18). Kerkvaders zagen in dit wolkje een voorafbeelding van de Maagd Maria, uit wie de Redder geboren zou worden. Toen de karmelieten zich eenmaal op de berg gevestigd hadden, wijdden zij zichzelf toe aan Maria van de Berg Karmel. Het feest van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel danken we aan een verschijning van Maria op 16 juli 1251. In Limburg is de bekende bedevaartkapel van Leenhof (Landgraaf) gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel.

Lees verder >>>

 

Illustratie: Mariabeeld in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel in Landgraaf-Leenhof.