Weer Limburger gekozen tot abt van benedictijnen Egmond
De broeders van de Sint- Adelbertabdij in Egmond (Noord-Holland) hebben Roermondenaar Thijs Ketelaars (72) gekozen tot hun nieuwe abt. Hij volgt de uit Weert afkomsige abt Gerard Mathijsen (83) op, die de abdij 39 jaar heeft geleid. In december was diens terugtreden al aangekondigd.
De abtszegen voor Ketelaars is vandaag - woensdag 24 juni (feestdag van Johannes de Doper, patroon van de monniken) – in de abdijkerk in Egmond toegediend door abt Maksymilian Nawara, abt praeses van de Congregatie van de Annunciatie. De besloten eucharistieviering werd live gestreamd via het youtubekanaal van de abdij.
Ketelaars werd op 10 oktober 1947 in Roemrond geboren. Na een oriëntatie bij diverse kloosters trad hij op 19-jarige leeftijd in bij de benedictijnen in Egmond-Binnen. Daar heeft hij in 1971 zijn eeuwige gelofte afgelegd. In 1987 werd hij tot priester gewijd. Hij studeerde theologie in Amsterdam en in de abdij. Als lid van het generaal kapittel van de Congregatie van de Annunciatie bezocht Ketelaars geaffilieerde kloosters in het buitenland, met name in Zweden en Brazilië.
De teruggetreden abt Mathijsen werd op 19 augustus 1939 in Weert geboren. Na zijn middelbare schoolopleiding aan het Bisschoppelijk College in Weert, trad hij in bij de benedictijnen van de Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Hij studeerde theologie in Oosterhout, Egmond, Tilburg en Rome. In 1978 maakte hij de overstap van Oosterhout naar Egmond, waar hij in 1981 tot prior administrator werd benoemd en in 1984 tot abt werd gekozen.
De geschiedenis van de abdij van Egmond gaat terug tot de 10e eeuw. In 1573 werd de bestaande abdij in opdracht van Willem van Oranje verwoest. Begin 20e eeuw heeft de - eveneens in Roermond geboren - politicus Jonkheer Charles Ruijs de Beerenbrouck zich ingezet voor heroprichting van de abdij. In 1933 begon de bouw van het huidige klooster en in 1935 konden de eerste monniken er hun intrek nemen. De abdij heeft een kaarsenmakerij en een bekende abdijwinkel.