Werkbezoek Sittard: Band met samenleving belangrijk
Bisschop Ron van den Hout heeft deze week zijn tweede kennismakingsbezoek aan een dekenaat gebracht. Deze keer stond Sittard en omgeving op de agenda. De bisschop bezocht in twee dagen veertien kerken en kapellen en diverse diaconale projecten. Overal kwam het belang van een goede band tussen de Kerk en de lokale samenleving ter sprake.
Het werkbezoek aan het dekenaat Sittard begon maandagmorgen met een reguliere doordeweekse mis in de Petruskerk. Na een rondleiding in de kerk volgde een presentatie door deken Rob Merkx over de samenwerkingsverbanden van de parochies in het dekenaat. Daarna lunchte de bisschop met een aantal vrijwilligers van de parochie Christus’ Hemelvaart in de wijk Vrangendael, die hem over de activiteiten van de parochie informeerden. Naast liturgie en catechese is de parochie ook actief betrokken bij de voedselbank, inloopmiddagen, herbergmaaltijden en oecumene.
Maandagmiddag bezocht de bisschop diverse dorpen van het dekenaat: Limbricht, Elsloo, Stein, Urmond en Berg aan de Maas. Overal werd even de kerk bekeken en vertelden de pastoors en vrijwilligers over hun inspanningen om de geloofsgemeenschap op te bouwen, hetgeen in het ene dorp makkelijker gaat dan in het andere. Zo vertelde pastoor Rik Achten hoe hij met eigen mensen en middelen erin slaagt om de kerkgebouwen tiptop in orde te houden. In Urmond bleek de grote betrokkenheid van de parochie bij het verenigingsleven door de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de harmonie, de schutterij, de carnavalsvereniging en de organisatie van het oogstdankfeest.
Veerkracht
De tweede dag van de rondgang door het dekenaat Sittard begon dinsdagmorgen met een bezoek aan de bedevaartkapel van Pater Karel in Munstergeleen. De paters Marin de Korte en Josef Ohagen leidden de bisschop rond door het geboortehuis van de in 2009 heiligverklaarde passionist Karel Houben. Terug in Sittard werd Mgr. Van den Hout in het stadhuis ontvangen door vertegenwoordigers van de gemeentes Sittard-Geleen en Stein. Zij vertelden hem hoe de twee gemeentes naar hun toekomst kijken, Daarin speelt enerzijds maakindustrie een belangrijke rol en anderzijds toerisme en de zorg voor het erfgoed. Net als in Parkstad is ook in de Westelijke Mijnstreek de sociale samenhang van de regio een erfenis van het mijnverleden. Met een thema als ‘veerkracht’ zoeken de gemeentes naar verbinding tussen mensen. Dat zijn ook de thema’s waarop de kerk de overheid elkaar kunnen versterken, zo bleek uit het gesprek.
Voor dinsdagmiddag stonden bezoeken aan diverse diaconale projecten in Geleen op het programma. In de kerk van de voormalige mijnwerkersbuurt Lindenheuvel kreeg Mgr. Van den Hout eerst presentatie over de geschiedenis van de staatsmijn Maurits en vervolgens vertelde een vrijwilligster over de koffie- en handwerkmiddagen die een paar keer per week in de voormalige doopkapel worden gehouden. In de pastorie is sinds enige tijd het Credohuis gevestigd, een gezinsvervangend tehuis voor jongeren die geholpen worden op weg naar zelfstandigheid. Het initiatief is van protestants-christelijke huize en werkt rond dit project samen met de parochie.
Naar buiten
Na een kijkje in de Marcellinus- en Petruskerk van Oud-Geleen volgde een ontvangst door de Vincentiusvereniging, die in een voormalige noodkerk boeken en tweedehands kleding verkoopt, vooral aan mensen met een smalle beurs. Een bevlogen voorzitter vertelde aan de bisschop hoe hij samen met andere vrijwilligers jaarlijks zo’n zestig armlastige in gezinnen op allerlei manieren probeert te ondersteunen. De volgende kerk op de rondgang was Christus Koningkerk in de wijk Kluis. Hier hadden zich de medewerkers van het project HIP (Hulp In Praktijk) verzameld. Van hen hoorde Mgr. Van den Hout hoe zij mensen die een hulpvraag hebben, proberen te koppelen aan mensen die kunnen helpen. In de meeste gevallen gaat het om kleine huishoudelijke klusjes of praktische zaken als vervoer naar de dokter. “We leveren burenhulp in een modern jasje,” aldus een van de bestuursleden, die aangaf dit vanuit zijn religieuze betrokkenheid te doen. “Als je mensen kunt helpen, geeft dat een enorme voldoening.”
Pastoor Rainer Kanke van Geleen die eerder al een presentatie over het project ‘missionaire parochie’ had gegeven, legde uit deze diaconale projecten ook heel nadrukkelijk te zien als een manier waarop de Kerk in deze tijd missionair naar buiten kan treden. Dit werd tijdens de afsluitende eucharistieviering in de Augustinuskerk door de bisschop onderschreven. In zijn preek wees hij erop dat je op twee manieren missionair kunt zijn: door het evangelie te verkondigen in de liturgie of catechese en door het in diaconale projecten in praktijk te brengen. “Het is de bedoeling van ons geloof om een weg naar buiten te zoeken,” aldus Mgr. Van den Hout. “We moeten de band met de samenleving zoeken en tegelijk nadenken hoe wij zelf in ons geloof staan.”