Social Media

Glasatlas Roermond gepresenteerd

Geplaatst op: 16-07-2024

In het Cuypershuis in Roermond is donderdag 28 maart de Glasatlas Roermond gepresenteerd. In het bijna 300 pagina’s tellende boek staan enkele honderden afbeeldingen van glas-in-loodramen in Roermond. Een groot aantal daarvan bevindt zich op religieuze locaties, waaronder de kathedraal, het bisschopshuis en verschillende andere kerken en (voormalige) kloosters. Speciaal voor dit project zijn alle glas-in-loodramen in de stad opnieuw gefotografeerd.

De presentatie van de Glasatlas is onderdeel van het project ‘Roermond Glazeniersstad’, waarmee de stad zichzelf op de kaart wil zetten. Zowel in de middeleeuwen als in de 19e en 20e eeuw was Roermond een centrum voor glaskunst. Het meest beroemd is het atelier van de kunstenaarsfamilie Nicolas, die sinds 1855 tot heden steeds nieuwe glaskunstenaars heeft voortgebracht. Recentelijk heeft Diego Semprun Nicolas – de 5e generatie – een aantal nieuwe ramen voor de kathedraal gemaakt.

Glasvondst
In 2009 en in 2014 zijn bij archeologische opgravingen in Roermond enorme hoeveelheden historische glasscherven gevonden. Deze zijn vermoedelijk afkomstig van ateliers, zoals dat van Nicolas. Vrijwilligers zijn maanden bezig geweest om alle fragmenten schoon te maken en te sorteren. Vanaf juni is in het Historiehuis in Roermond de expositie ‘Een schat aan scherven’ te zien over de meest bijzondere onderdelen van deze vondst.

Bijzondere exposities
Komende maanden worden in het kader van Roermond Glazeniersstad nog meer activiteiten ontplooid. Zo is tussen 10 mei en 9 juni op het Stationsplein elke avond op een veertien meter hoge zuil een videoprojectie te zien over het Roermondse glas-in-lood. Vanaf 7 juni wijdt het Cuypershuis een expositie aan het glasatelier van Frans Nicolas, die nauw samenwerkte met de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers.

Ook wordt later dit jaar een wandeling gepresenteerd langs belangrijke archeologische plekken in Roermond. Daartoe behoren ook het voormalige bisschoppelijk paleis (een van de vindplaatsen van het archeologisch glas) en het stadspark achter de huidige bisdomkantoren aan de Swalmerstraat. Met behulp van eigentijdse presentatietechnieken kunnen bezoekers zich dan verdiepen in de geschiedenis van die locaties. Dit najaar start bovendien een schoenenproducent met het kunstzinnig bedrukken van schoenen met glas-in-loodmotieven. Daarnaast worden er in het najaar op drie avonden wandelingen langs verlichte glas-in-loodramen in de binnenstad gehouden. 

De Glasatlas (€ 14,95) is onder meer te koop in het bezoekerscentrum van de kathedraal en in de museumwinkel van het Cuypershuis.

Kijk voor meer info op de site Roermond Glazeniersstad