Social Media

Parochiebladenservice december 2019

Geplaatst op: 14-10-2019

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per ditigaal toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail  

Download hier de WORD-versie van de berichten
 


Adventskaars

Een waakvlam
in de nacht
ontstoken
aan het licht
dat ik verwacht

Jan Groenleer
Uit: Zoals nog nooit een ster, Mozaïek 2001


Mgr. Harrie Smeets één jaar bisschop

Op zondag 8 december is het precies één jaar geleden dat Mgr. Harrie Smeets in de kathedraal in Roermond tot bisschop werd gewijd. Dit gebeurde in een plechtige viering, waarbij honderden gasten en gelovigen aanwezig waren. De bisschop heeft zich sindsdien ingespannen om het bisdom goed te leren kennen.

Zo heeft hij in de loop van het jaar alle dertien dekenaten in Limburg bezocht. Overal was hij drie dagen te gast. Op zondag 8 december – de eerste verjaardag van zijn bisschopswijding – sluit hij deze rondgang af in het dekenaat Schinnen. Door de werkbezoeken heeft de bisschop een heel breed en gevarieerd beeld van het kerkelijk leven in de parochies gekregen. “Natuurlijk zijn er zorgen, maar ik heb toch vooral gezien dat er in de parochies heel veel leven zit,” zo zegt Mgr. Smeets terugkijkend. “De kerk is veel groter dan de mensen die op zondag naar de mis gaan. Dat is me dit jaar wel duidelijk geworden. Ik heb heel veel kleine wondertjes gezien.” Komend jaar wil de bisschop opnieuw naar de dekenaten toegaan. “Nu geen drie dragen, maar om in elk dekenaat met jongeren in contact te komen.”

Voor wie nog even terug wil kijken naar de bisschopswijding van vorig jaar: alle berichten, foto’s en de tv-uitzending zijn te vinden op www.bisdom-roermond.nl/bisschopswijding.


Je moet het maar weten
De achtergronden van de Advent

In het weekeinde van zaterdag 30 november en zondag 1 december begint de Advent. Dat is de voorbereidingstijd op Kerstmis. Deze duurt vier weken. Maar dat is niet altijd zo geweest. Enkele weetjes over de Advent op een rij:

Naam Advent
De naam Advent komt van het Latijnse werkwoord advenire, dat ‘naderen’ betekent. Ook het woord adventus is hiervan afgeleid. Dat betekent ‘komst’. Het werd aanvankelijk gebruikt voor de troonsbestijging van een Romeinse keizer of de allereerste keer dat de keizer of een andere vorst een tempel betrad. Gelovige mensen kijken in de Advent uit naar de komst van Christus, de vredevorst.

Vier zondagen
Waarschijnlijk hebben gelovigen al vanaf het begin van het christendom een voorbereidingstijd op Kerstmis in acht genomen. Vanaf de vijfde eeuw is in de Oosterse Kerk duidelijk sprake van een periode van enkele weken. Toen was nog sprake van acht weken: van 11 november tot 6 januari. Via Spanje en Frankrijk komt de traditie in de zesde eeuw naar Rome en de rest van Europa. De duur van de advent verschilde per land en per eeuw. Er was sprake van vier, vijf en soms zelfs zes adventszondagen. Tegenwoordig begint de advent op de vierde zondag vóór 25 december. Dat betekent dat het begin van de advent per jaar verschilt.

Paars
Van oudsher is de Advent niet alleen een tijd om vooruit te kijken naar het Kerstfeest, maar ook een periode van boete. Daarom is de liturgische kleur van de liturgische gewaden in deze periode paars, net als in de 40-dagentijd voor Pasen. Halverwege de advent schijnt het licht van Kerstmis al een beetje door en mag de kleur roze zijn, net als met halfvasten.

Adventskrans
Het meest zichtbare teken van de Advent is de adventskrans, waarop elke week een kaarsje extra wordt aangestoken. De krans is eigenlijk een kroon, als teken van eer, overwinning en kroning. In het Romeinse rijk kregen overwinnaars al een kroon op hun hoofd. De adventskrans verwijs al een beetje naar de koninklijke intocht van Jezus in Jeruzalem op Palmzondag. De adventskrans is een eerbetoon aan Christus. De krans staat symbool voor de aardbol: de wereld die uitziet naar de verlosser.

Bron: Een jaar vol feesten van Bart Lauvrijs, Uitgeverij Standaard, 2004


Zondag 22 december op NPO 2
Geloofsgesprek met bisschop Smeets

Op zondag 22 december wordt de landelijke televisiemis weer uitgezonden vanuit de Sint-Josephkerk in Landgraaf. Voorafgaand daaraan is – zoals elke week – het interviewprogramma Geloofsgesprek te zien. Presentator Leo Fijen gaat deze keer in gesprek met bisschop Harrie Smeets.

In het gesprek kijkt Mgr. Smeets terug op zijn eerste jaar als bisschop, maar op deze vierde zondag van de Advent gaat het uiteraard ook over de betekenis van Kerstmis en over de enorme verzameling engelen die de bisschop elk jaar met Kerstmis uitstalt. Het Geloofsgesprek is elke zondagmorgen om 9.45 uur te zien op NPO2. Aansluitend wordt vanaf 10.00 uur live de eucharistieviering uitgezonden.



De kerk kan niet zonder uw steun

Met Kerstmis doen alle kerken extra hun best om iedereen welkom te heten en gastvrij te ontvangen. De kerk wordt mooi versierd. De kerststal wordt opgezet. Er zijn extra vieringen en de koren zorgen dat ze hun mooiste repertoire zingen. Ook buiten het kerkgebouw is er deze periode nog wat meer aandacht voor mensen die ziek of eenzaam zijn en wat aandacht verdienen.

Al die inspanningen leveren we graag om er voor iedereen een mooi Kerstfeest van te maken. Maar iedereen begrijpt dat dit niet voor niets kan. Ook de ‘serviceverlening’ van de kerk kost geld. De verwarming, de stroom, de versieringen, het salaris van de pastoor, de catecheselessen voor de kinderen: alles heeft z’n prijs. Als parochie kunnen we deze diensten alleen blijven leveren als u ons financieel ondersteunt. Vindt het belangrijk dat we in onze kerk samen Kerstmis kunnen vieren, doe dan mee met Kerkbalans en wordt een vaste donateur van onze parochie.

…..[evt aanvullen met lokale gegevens over rekeningnummers etc]…..