Social Media

Wat vieren we van 13 t/m 19 april 2025?

Geplaatst op: 10-04-2025

 

Goede Week

In liturgisch opzicht beginnen we aan een van de belangrijkste weken van het jaar. De Goede Week – de week vóór Pasen – zit vol met bijzondere vieringen. Dat begint op Palmzondag als we de intocht van Jezus in Jeruzalem herdenken. Aan de vooravond van Witte Donderdag wordt in ons bisdom altijd de chrismamis gevierd. Tijdens deze eucharistieviering wijdt de bisschop de oliën die in de loop van het jaar gebruikt worden voor de toediening van sacramenten én vernieuwen alle aanwezige priesters en diakens hun wijdingsbelofte.

Vanaf Witte Donderdag begint het zogeheten ‘Triduüm Sacrum’ of in gewoon Nederlands: drie heilige dagen. Dit zijn: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag. Op donderdag herdenken we het Laatste Avondmaal en daarmee meteen de instelling van de eucharistie. “Doe dit tot mijn gedachtenis,” heeft Jezus gezegd en dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Witte Donderdag is dus eigenlijk een vreugdevolle dag, een feestdag. Daarom ook de kleur wit.

Een dag later is de stemming omgeslagen en herdenken we het lijden en sterven van Christus. De liturgische kleur is dan rood, van het bloed dat vergoten wordt. Het is de enige dag in het jaar waarop in de kerk géén eucharistie wordt gevierd. In plaats daarvan wordt – net als op Palmzondag – het lijdensverhaal gelezen en in de Kruisweg herdacht.

Na de dood van Jezus aan het kruis wordt het stil. Letterlijk. Er luiden geen klonken, er klinken geen bellen. Het is de stilte van het graf. Paaszaterdag wordt daarom in sommige tradities ook Stille Zaterdag genoemd. Het blijft stil en donker tot aan de Paaswake op zaterdagavond. Dan wordt het nieuwe licht aangestoken aan het Paasvuur, er wordt nieuw wijwater gezegend en de klokken luiden weer. We gaan in de liturgie letterlijk van het donker naar het licht. En dan is het Pasen en vieren we de Verrijzenis van Jezus en zijn overwinning op de dood. 

 

Illustratie: Muusrschildering van de kruisiging van Jezus door Jan Dijker in de Paterskerk in Venray.