Social Media

Wat vieren we van 7 t/m 13 november 2021?

Geplaatst op: 05-11-2021

 

Zondag 7 november: H. Willibrord, patroon Nederlandse kerk

Vandaag is het Willibordzondag, patroonsfeest van de katholieke kerk in Nederland. Onze handen mogen die van Onze-Lieve-Heer zijn, onze voeten zijn voeten, ons woord van liefde en troost zijn Woord. Net als de Heilige Willibrord mogen wij erop uittrekken om het geloof te verspreiden. Niet dwingend, maar uitnodigend, met een open hart voor de mens naast mij.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 9 november:  Kerkwijding basiliek Sint-Jan van Lateranen 

Niet de Sint-Pieter, maar de basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome is de moeder van alle kerken in de wereld. De grond werd in 324 door keizer Constantijn geschonken aan de toenmalige paus en deze liet er de eerste christelijke basiliek bouwen. Lange tijd woonden de pausen ook bij de Sint-Jan. Nog steeds is deze basiliek de officiële kathedraal van de bisschop van Rome, de paus dus.

Lees verder >>>

 

Woensdag 10 november: H. Leo de Grote

Paus Leo de Grote leefde in de 5e eeuw. Hij stond bekend als bestrijder van ketterijen. Hij schreef een belangrijke brief over hoe de goddelijke en de menselijke natuur van Christus begrepen moet worden. Zijn brief werd in 451 op het Concilie van Chalcedon uitgeroepen tot officiële leer van de kerk. Leo gold ook als een goed pastor, een echte herder. Beroemd is ook zijn ontmoeting met Atilla de Hun.

Lees verder >>>

 

Donderdag 11 november: H. Martinus van Tours

Sinter Merten zoals hij op veel plaatsen in Limburg wordt genoemd, is een beroemde heilige in ons bisdom. Vooral veel oude kerken langs de Maas zijn naar hem vernoemd. Zijn voorbeeld van barmhartigheid – hij gaf de helft van zijn mantel aan een bedelaar – spreekt ook nu nog tot de verbeelding. In Limburg bestaan rond het feest van Sint-Maarten heel wat tradities. Op veel plaatsen worden lampionnenoptochten gehouden en Sint-Maartensvuren ontstoken. Sint-Maarten val 40 dagen voor Kerstmis. Vroeger begon dan de Sint-Maartensvasten. Wat doen Limburgers vóór een vastenperiode? Precies, nog eens even goed feestvieren. Dat verklaart ook de relatie van 11 november met de opening van het carnavalsseizoen.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 12 november:  H. Josafat, bisschop en martelaar

De van oorsprong Russische Josafat Kuncewycz van Polotsk leefde op de grens van de 16e en de 17e eeuw. Op twintigjarige leeftijd werd hij benedictijner monnik volgens de byzantijnse ritus. Enige tijd later werd hij tot abt gekozen. Hij ijverde in het bijzonder voor de eenwording van de christenen en probeerde de oosterse en westerse kerk weer met elkaar te verzoenen. Op zijn 39e werd hij aartsbisschop van Polotsk, destijds een stad in Polen, nu in Wit-Rusland. Tijdens een visitatiereis werd hij door tegenstanders vermoord.

Lees verder >>>

 

Illustratie: Plaquette met afbeelding van Sint-Maarten en de bedelaar van de Limburgse kunstenaar Charles Vos in de Martinuskapel in Houthem.