Wat vieren we van 14 t/m 20 januari 2024?
- Zondag 14 januari: 2e Zondag door het jaar
- Maandag 15 januari: H. Arnold Janssen
- Woensdag 17 januari: H. Antonius Abt
- Donderdag 18 januari: H. Margarita van Hongarije
- Zaterdag 20 januari: HH. Fabianus en Sebastianus
Jaar van gebed opent met gebedsweek
Ter voorbereiding van het Heilig Jaar 2025 is 2024 uitgeroepen tot een ‘Jaar van gebed’. Hoe kunnen we dat mooier openen dan met de jaarlijkse ‘Week van gebed voor de eenheid van de christenen’. Het thema van die week (18-25 januari) luidt dit jaar ‘Heb God lief… en je naaste als jezelf.
Het thema verwijst naar het Bijbelverhaal van de Barmhartige Samaritaan (Lc. 10, 25-37). In deze parabel laat Jezus zien wat het betekent om je naaste lief te hebben. Liefde is het DNA van het christelijk geloof. God is liefde en ‘de liefde van Christus heeft ons één gemaakt’. Christenen van verschillende kerken vinden elkaar in hun gemeenschappelijke identiteit in de ervaring van Gods liefde (Joh. 3, 16) en laten als het goed is die identiteit aan de wereld zien door hoe ze elkaar liefhebben (Joh.13, 35).
We bidden deze week voor eenheid tussen alle christenen, om vrede tussen volken en mensen en vooral dat we allemaal onze barmhartige liefde kunnen tonen aan iedereen die we op onze levensweg tegenkomen.
Heiligen en zaligen:
H. Arnold Janssen
Deze week herdenken we de heilige Arnold Janssen uit Steyl. Hij werd geboren in Goch, vlak over de Duitse grens, werd priester en wilde een missiecongregatie stichten. Dat mocht niet in het Duitsland van eind 19e eeuw en dus stak hij de grens over. Zo kwam hij in Steyl terecht. Daar woonde hij de rest van zijn leven. Arnold Janssen stichtte maar liefst drie congregaties: de Sociëteit van het Goddelijk Woord, de zusters Dienaressen van de Heilige Geest (blauwe zusters) en de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding (roze zusters). Samen hebben de drie congregaties meer dan tienduizend leden, die in de wereldkerk bekend staan als de ‘Steyler missionarissen’. Arnold Janssen overleed op 15 januari 1909 in Steyl. Hij ligt daar ook begraven. In de kerk van Missiehuis is zijn graftombe te vinden. In 2003 werd hij heilig verklaard.
Peerke Donders
Zondag 14 januari is ook de gedachtenis van de zalige Peerke Donders. In Limburg staat hij niet officieel op de liturgische kalender, wel in het bisdom Den Bosch waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. Peerke geniet in Limburg toch enige bekendheid via de paters redemptoristen van Wittem, de congregatie waartoe deze ‘apostel van Suriname’ behoorde. Vanuit Wittem loopt er ook lange afstandswandelroute naar zijn geboortehuis in Tilburg, het zogeheten ‘Peerkepad’. De redemptoristen hebben ook voorbeden en een preekschets voor deze dag beschikbaar gesteld.